Kılıçdaroğlu: Darbe girişimi olmasaydı TRT bu ekranda bize konuşma şansı verir miydi?

Kılıçdaroğlu: Darbe girişimi olmasaydı TRT bu ekranda bize konuşma şansı verir miydi?

Kılıçdaroğlu: Darbe girişimi olmasaydı TRT b... Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlığa seçildiği 2010 yılından sonra, seçim propagandaları konuşması dışında ilk kez TRT ekranlarında özel konuk olarak ağırlandı. CHP lideri, TRT...

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlığa seçildiği 2010 yılından sonra, seçim propagandaları konuşması dışında ilk kez TRT ekranlarında özel konuk olarak ağırlandı. 

CHP lideri, TRT ekranlarında 15 Temmuz darbe girişimini değerlendirdiği konuşmada, bu duruma da gönderme yaparak, "Eğer bu darbe girişimi olmasaydı TRT bize bu ekranda konuşma şansı verir miydi bilmiyorum"dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Tankın üzerine çıkılmalı, protesto edilmeli hiçbir şey yok. Ama cinayet işlenmemeli. Bu direnme hakkına, vatandaşın gösterdiği direnme hakkına gölge düşüren bir olaydır. Direnme kanlı olmamalı. Tam tersine insanlar demokratik yollardan direnmeli. Bu olmadı. Sayın Başbakan da hak verdi ve bu olayın soruşturulması gerektiğini de söyledim'' dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, TRT’ye yaptığı geçmiş olsun ziyareti yaptı. Kılıçdaroğlu, ziyareti esnasında 15 Temmuz gecesi yaşananlar hakkında TRT Genel Müdürü Şenol Göka’dan bilgi aldıktan sonra canlı yayına çıkarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Darbenin doğrudan doğruya parlamenter demokratik rejime yapıldığını belirten Kılıçdaroğlu, “Bu güne kadar hiçbir zaman TBMM bombalanmamıştır. TBMM’yi hangi gerekçeyle bombalarsın? Milli iradenin tecelligahı dediğimiz bir mekandır. Her siyasi partiden insanımız var orada ve bu insanların tamamı da milletin oylarıyla seçilip oraya geldiler sizin burayı bombalamanız demek bir anlamda ben milleti bombalıyorum demek'' şeklinde konuştu.

TRT'YE CANLI YAYINDA GÖNDERME

Konuşmasında TRT’yi de eleştiren Kılıçdaroğlu, “TRT böyle bir olay olmasaydı bize bu imkanı sağlayacak mıydı biraz endişem var. Ama biz her halükarda yayın organlarının buna TRT özel yayın organları diğerleri elbette muhalefeti eleştirebilirler, yorumcuları farklı yorum yapabilirler, dünya görüşleri farklı olabilir çok farklı dünya görüşüne sahip olan insanlar bir stüdyoda birleşip demokrasiyi tartışabilirler, siyasi partileri tartışabilirler. Bu darbenin önlenmesinde ve halkın direnme hakkını kullanmasında en büyük rol aslında medyanındır. Medya çıktı ve özgürce direndi'' ifadelerini kullandı.

“LİYAKAT ESASINI BOZAN UYGULAMALARDAN ÖZENLE KAÇINMAK LAZIM''

Demokrasinin kurumsallaştırılması ve derinleştirilmesinin gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Her alana, her kuruma sıcak siyasetin girmemesi lazım. Diyelim ki Merkez Bankası, kendi kurum kültürü var. Oraya sıcak siyaset girip liyakat esasını bozan uygulamalardan özenle kaçınmak lazım. İşi ehline vermek lazım. ''Bu işi en iyi kim yapar?’ Onun siyasi görüşüne bakmadan, inancına bakmadan, kimliğine bakmadan, ''O işi iyi yapıyor mu yapmıyor mu? Biliyor mu? Bilmiyor mu?’ Biliyorsa onu getirip koymamız lazım. Bu demokratik olgunluğa bizim ulaşmamız lazım. Bunu yapabilirsek, bu demokratik olgunluğa ulaşabilirsek çok şey kat etmiş oluruz. Belli bir cemaate üyeyseniz ve o cemaatin mensuplarını sadece bürokrasiye taşırsanız, liyakat sistemini bozarsınız. Oysa KPSS sistemi var. Bilgiye dayalıdır bu sistem. Bilgiye dayalı olarak insanlar bürokrasiye geçerler.''

“AĞIRLIKLI OLARAK CEMAATÇİLERİN ATANMASINDAN SON DERECE RAHATSIZDIK''

“Paralel Devlet Yapılanması'' hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“O yapı ile ilgili bizim endişelerimiz çok eski. Yeni bir endişe değil bizim açımızdan. Biz Yargıtay’ın yapısının değiştirilip, HSYK’nın yapısının değiştirilip oraya ağırlıklı olarak cemaatçilerin atanmasından son derece rahatsızdık. Hatta ben bir grup toplantısında ''Hangi gerekçeyle ve nasıl siz 160 militanı oraya yerleştirirsiniz’ diye eleştirmiştim.

Silivri’deki duruşmaları eleştirmiştim. Bir sürü fezleke düzenlendi bu konuda hakkımda. Ben herkesin inancına saygılıyım. Hiçbir ayrım yapmam. İnsan mısır? İnsandır. Dürüst müdür? Dürüsttür. Ahlaklı mıdır? Ahlaklıdır. Başımın üstünde yeri var. İşini yapıyor mu? Yapıyor. Kul hakkı yemiyor mu? Yemiyor. Aradığımız da başka bir şey değil. Ama ben aklımı kullanmayıp da başkasından aldığım talimatlarla olayı eğip büker ve doğruyu ve adaleti sağlamazsam ve hakkaniyeti sağlamazsam ben buna itiraz ederim. İtiraz etmemiz lazım. Tabi burada bir şey daha var. Siyasi partilerin oturup bir özeleştiri yapmaya ihtiyaçları da var. Bunu samimi olarak yapmak durumundayız.''

“DİRENME KANLI OLMAMALI''

Ordunun halkın gözünde farklı bir yeri olduğunun altını çizen CHP lideri Kılıçdaroğlu, darbe girişimi dolayısıyla iki şeyi eleştirdiğini ve bu eleştirilerden birini Başbakan Binali Yıldırım’a ilettiğini açıklayarak şöyle konuştu:

“Askerlik yapan herkes bilir ki er veya erat komutan talimat verince ona uymak zorundadır. Bunun ortası yoktur. Bu askerliğin temel bir kuralıdır ve bu kural sadece Türkiye’de değil bütün dünya ordularında böyledir. Yol kesmek için görev verilen asker çıkıp eğer siz bunu linç edip öldürürseniz bu olmaz. Bu sizi darbecilerden farklı kılmaz, aynı kefeye koyar sizi. O nedenle dedim ki bu er ve erbaşları linç edip öldürenler hakkında da soruşturma açılmalı ve bunlar da yargının önüne çıkarılmalı. Bunların hiçbir günahı yok ki. Bunlar analarının kuzuları. Tankın üzerine çıkılmalı, protesto edilmeli hiçbir şey yok. Ama cinayet işlenmemeli. Bu direnme hakkına, vatandaşın gösterdiği direnme hakkına gölge düşüren bir olaydır. Direnme kanlı olmamalı. Tam tersine insanlar demokratik yollardan direnmeli. Gitmeli protestosunu yapmalı. Bu olmadı. Sayın Başbakan da hak verdi ve bu olayın soruşturulması gerektiğini de söyledim. Bu önemli.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Demokrasinin aksayan yönlerinin olduğunu ve bu aksaklıkların darbe hukukundan kaynaklandığını işaret eden Kılıçdaroğlu, “Biz bu darbe hukukunu değiştirmek zorundayız. Medya özgürlüğünü sağlamak zorundayız. Medya gerçekten bu süreçte çok önemli bir sınav verdi. Öyle olunca medya özgürlüğünün ne kadar öneli olduğu ortaya çıktı. Bizim ayrıca bir şey söylememize gerek kalmadan ortaya çıktı. Demek ki medya bu kadar önemli. Bizim medya özgürlüğüne önem vermemiz lazım'' diye konuştu.

“HAKLIN SAĞDUYUSU EGEMEN OLDU''

Provokasyonlar konusunda Başbakan Yıldırım ile aynı düşüncede olduğunu ifade eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Hiçbir vatandaşımız provokatörlere asla prim vermemeli. Bunlar olabilir. Provokasyon olabilir ama bunlara girilmemeli. Ben birkaç örneğini Sayın Başbakan’a verdim. Sayın Başbakan müdahale ettiğini ifade etti. Çok mutlu oldum. Bazı yerlerde bu darbe sonrası bazı provokatörler belli olayları yapmak istediler ama yine haklın sağduyusu egemen oldu. Burada tabi valilere, emniyete, siyasi iktidara büyük görevler düşüyor. Halkın sağduyuya davet edilmesi lazım, provokasyonlardan uzak durulması lazım. Bu çerçevede hepimize sorumluluk düşüyor. Bana da sorumluluk düşüyor. Halkı tahkir etmeyen, onları provoke etmeyen, tam tersine bu güzel ülkede hepimize yer var diyebileceğimiz, yaşanacak bir Türkiye inşa etmemiz için aslında hepimizin ortak mücadele etmesi lazım.''

"Kılıçdaroğlu: Darbe girişimi olmasaydı TRT bu ekranda bize konuşma şansı verir miydi?" haberi, 19 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kılıçdaroğlu: Darbe girişimi olmasaydı TRT bu ekranda bize konuşma şansı verir miydi? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kılıçdaroğlu: Darbe girişimi olmasaydı TRT bu ekranda bize konuşma şansı verir miydi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  2. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  3. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  4. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  5. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  6. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  7. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  8. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  9. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  10. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  11. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  12. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  13. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  14. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  15. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  16. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  17. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  18. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  19. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  20. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
Gündem Haberleri