Kılıçdaroğlu: Hangi milletvekillerine güvenmiyorsunuz?

Kılıçdaroğlu: Hangi milletvekillerine güvenmiyorsunuz?

Kılıçdaroğlu: Hangi milletvekillerine güvenm... CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.  Kılıçdaroğlu, darbe girişiminin ardından TBMM’de oluşturulan araştırma komisyonuna AKP’nin hâlâ üye milletvekili göndermemesini eleştirdi....

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.  Kılıçdaroğlu, darbe girişiminin ardından TBMM’de oluşturulan araştırma komisyonuna AKP’nin hâlâ üye milletvekili göndermemesini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Bütün partiler MHP, HDP ve CHP araştırma komisyonuna üye verdiler. Üye vermeyenler sadece AKP. Binali Yıldırım’a şunu sormak istiyorum; ''Neden araştırma komisyonuna milletvekili görevlendirmiyorsunuz, hangi gerekçeyle görevlendirmiyorsunuz? Hangi milletvekillerine güvenmiyorsunuz'' dedi.

KILIÇDAROĞLU’NUN KONUŞMASINDAN SATIRBAŞLARI

“Yaptığımız temel eksiklik yeteri kadar düşünmemek. Düşünmek sorgulamaktır. “Niye böyle oluyor, nasıl önlem alırız?'' Çiftçi tarlayı sürerken bakar düşünür, tarlayı ne zaman sulayacağının kararını verir. Bunların tamamı düşünmeden kaynaklanıyor. Sadece vatandaş olarak biz değil, siyasetçi de düşünmek zorundadır. Deprem değil, tedbirsizlik insanı öldürür. Biz tedbir almadığımız için 18 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Şimdi uyarıyorlar. Türkiye yeni bir deprem olabilir diye. Aradan geçmiş 17 yıl, önlem almamışız. 2004’te birinci deprem şurasını toplamışız. Sonra 2009’da da kentler şurasını toplamışız. Aslında hepimizin bildiği şeyler var, hiçbiri yapılmamış. İnsan hayatına değil, ranta yatırım yapılmış. Bunu söylemek zorundayız, vatandaşı uyarmak zorundayız. Neyi düşünüyoruz aslında? Türkiye’nin bugün temel sorunları var, bunları çözmek için düşünmeliyiz. Bu sorunlara kim çözüm üretebilir. Bu sorunları çözmek için neleri yapmalıyız.

“TÜRKİYE’Yİ BU HALE KİM GETİRDİ?''

2002’de iktidarı devraldılar, terör yoktu. Bugün Türkiye’nin bir bölgesi yanıyor, şehitlerimiz geliyor. Ölen vatandaşlarımız bizim kardeşlerimiz, bizi korkuyorlar. Ama hayatlarını kaybediyorlar. 2002’de sıfır terör varken niçin Türkiye şimdi terör batağının içinde. Ve şu sorunun arkasında şunu sormamız lazım: 14 yıldır bu ülkeyi kim yönetiyor? 14 yıldır Türkiye Cumhuriyeti’ni kim yönetiyor. Dedim ki, ''Türkiye tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşıyor’ Bugün bütün gerçekler tüm çıplaklığıyla ortaya çıktı. Türkiye, tarihinin en büyük krizlerini yaşamaya devam ediyor. Herkesin son derece dikkatli olması lazım. Düşünmek çevreyi, siyaseti, hayatı sorgulamak demektir. 14 yılın sonunda Türkiye bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalıyor. Bu ortam nasıl oluşturuldu? Hepimizin düşünmesi gereken temel sorulardan biri budur. Kimler Türkiye’yi bu hale getirdi. Ağlıyoruz, sızlıyoruz, ''Şehitlerimiz var’ diyoruz. Bu işleri buraya kimler getirdi. Bir insan olarak bu soruyu kendimize soracağız. Aynı hataya tekrar düşmemek zorundayız. Tarihi tekerrür ettirmemek zorundayız. Aynı hataları tekrar edersek farklı bir sonuç çıkmaz ortaya. Aynı hatanın bedelini bu ülkenin güzel vatandaşları öder.

Çağdaş ülkeler, demokrasisi gelişmiş ülkeler geçmişi iyi analiz ederler. Geçmişi analiz ederseniz geleceği iyi analiz edersiniz. Geçmişi iyi analiz etmek, deprem bağlamında söyledim hiç iyi analiz edilmedi. Marmara deprem riskiyle karşı karşıya. Umarım darbe sonrası güçlü bir özeleştiri yapılır ve Türkiye geleceğini daha sağlam inşa eder.

Geçmişle hesaplaşalım, darbe girişiminin de hesabını soralım. Bu süreçte en dik duran kurum TBMM oldu. Darbe girişimi sırasında burası bombalandı, ama bu parlamento sabaha kadar darbecilere karşı direndi. Vatandaşın onurunu korudu. Dört siyasi parti de onurlu bir duruş sergiledi. Dört siyasi partinin genel başkanları ortak metin hazırladı. Parlamento görevini yaptı. Bir şey daha yaptık, CHP’li vekiller dediler ki “Araştırma önerisi verelim. Ben parlamentonun onurunu koruyorsam bu işi araştırmak benim görevimdir'' dedi. Oy birliğiyle karar alındı, bugün 17 Ağustos. Bütün partiler MHP, HDP ve CHP araştırma komisyonuna üye verdiler. Üye vermeyenler sadece AKP.

“HANGİ MİLLETVEKİLLERİNE GÜVENMİYORSUNUZ?''

Binali Yıldırım’a şunu sormak istiyorum; “Neden araştırma komisyonuna milletvekili görevlendirmiyorsunuz, hangi gerekçeyle görevlendirmiyorsunuz? Hangi milletvekillerine güvenmiyorsunuz?

Bakın açık, net söylüyoruz. Yüzde 10 seçim barajını darbe yapanlar getirdi. Darbeye karşı mıyız? Karşıyız. Darbeye karşıysak darbe hukukunu değiştirelim, “Yok bunu değiştiremeyiz işimize yarıyor'' Türkiye’yi yüzde 10 barajı ayıbından kurtaracağız. Türkiye’yi darbe hukukundan arındıralım.

Sayın Başkan’a sesleniyorum: Bakın milletvekilleri soru önergeleri verirler, iç tüzüğe göre 15 gün içinde cevaplanması lazım. 20 ay, üç yıl yanıtlanmayan soru önergeleri var. Bu Meclis’in itibarına gölge düşürmektir, meclis güçlü değil. Bakan diyor ki, “milletvekilinin soru önergesine cevap mı verilir?'' Bir bakan soru önergelerine cevap vermiyorsa, Meclis Başkanı’nın “Sayın Bakan, derhal istifa et!'' demesi lazım. Komisyonlar kuruluyor, bürokratlar davet ediliyor. Meclis’e gelip bürokratlara bilgi verecekler. En son güvenlik ve istihbarat komisyonu kuruldu, hayati bir komisyon. Bugüne kadar hiçbir bürokrat bu komisyonlara gelip bilgi vermedi. Meclis’i adam yerine koymuyorlar.  Yasama organını güçlendirelim deyip kapıyı döndükten sonra “Boşverin'' demek durumuna kimse düşmemeli. Pentagon’un başındaki adam nasıl her soruya cevap veriyorsa, bizim bürokratlar da her soruya cevap vermeli. Kaçmamalı.

Devleti yönetmek farklı bir şey. Devlet bakidir. Hükümet geçicidir. Hükümet dört yıl süreyle görev yapar. Dördüncü yılın sonunda yeni hükümet gelir, güven oyu alır. Devletin özünde liyakat vardır. O işi en iyi bilen kişi gelir, o işi yöentir. Siyasetçi gerçekten Türkiye’yi, geleceği, insan haklarını düşünüyorsa liyakat sisteminin de ne kadar önemli olduğunun da farkına varmak zorunda. Bakın liyakat sisteminin özünde bilgi vardır, deneyim vardır.

Bugün bir khk yayınlandı. Efendim Özel Harekatçı olarak alınacaklar KPSS’ye girmeyecekler. Ayakkabı boyacısının oğlu giriyor, genel müdürün de oğlu giriyor. Hakkari’nin de Şırnaklının da çocuğu giriyor. Ama “Hayır'' diyorlar, peki nasıl özel harekatçı alacaklar? Bizim partinin çocukları gelsin, özel harekatçıları alacaklar. Numan Kurtulmuş “liyakat sistemi esas alınacak'' demişti. Sözünün eriysen liyakat sistemini değiştir, ya da adam gibi istifa et. “Benim görüşlerimi dikkate almıyorlar'' de.

Değerli arkadaşlar, liyakatın özünde eğitim vardır. Eğer eğitim sorgulayan bir eğitimse, aklın özgürleşmesini sağlıyorsa oradan liyakatlı insanlar çıkar. Bazen kendi bilgisi yetersiz olur, diğerlerini çağıracak. Hep beraber çözecekler sorunu. “Tek tip adam yetiştireceğiz'' biz. Tek tip adam olmaz, düşünce özgürlüğü diyoruz. Bunların temelinde sorgulayan eğitim var.

Sayın Abdullah Gül, “Aklımızı, fikrimizi bir kişiye teslim etmemeliyiz'' diyor. Neden aklımızı fikrimizi bir kişiye teslim etmeyelim? Aklımızı kullanmak için. Yaradan da diyor, “Aklınızı kullanmaz mısınız?'' Üst akıldan bahsediyorlar, sen de akıl yoksa üst akıldan bahsedersin tabii.

Fikri hür çocuklar yetiştirmek zorundayız. Çocuklar dünyayı sorgulamalı. Elin oğlu Mars’a gidiyor, biz hala aklımızı kiraya veriyoruz. Söyledim, “Türkiye’nin en temel sorunlarından biri eğitim sorunudur'' dedim. Bu sistem değişmedikçe Türkiye asla ve asla çağdaş uygarlık sistemini yakalamayacak.
Çok tehlikeli bir atmosfer yaratıldı. Hakim, savcının gönderdiği kişiyi tutuklamak zorunda hissediyor, “Tutuklama yapmazsam FETÖ’cü ilan edilirim'' diyor. O nedenle kim geliyor, atın hapse. Yargı bağımsızdır, delillere bakmak zorunda. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı bu açıdan çok önemlidir arkadaşlar.

Medyaya gelelim. Darbe girişimi oldu, hükümet OHAL yetkisi aldı, biz karşı çıktık. Parlamentoyu bu işin dışına çıkarmayın dedik. Parlamento bu işin dışına çıktı. Gazeteciler hapiste, gazeteler kapatılıyor. Bunu demokratik dünyaya anlatamazsınız. Gülen örgütünü savundu, yazılarıyla yardım etti diye hapse atılıyor. TBMM kürsüsünde övgüler dizenleri ne yapacaksınız? Yanında olmasak bile, bütün gazeteciler özgürlüğün timsalidir. 60 yaşında, 70 yaşında gazeteci hapse atmak nedir? Yargılanamaz mı? Yargılanır. Yurt dışına çıkış yasağı koyarsın, hapse atmanın mantığı yoktur arkadaşlar. Gazeteciyi hapse atmak, gazeteleri kapatmak darbecilerle aynı çizgide gitmek demektir. Kalemini kullanan bir gazeteciyi hapse atmayı asla doğru bulmuyoruz.

Sanık oldukları düşünülenler mahkemeye sevk edilsin mi? Evet yargılansınlar. Nasıl yargılanacaklar? Hukukun üstünlüğü çok ama çok önemlidir. Cadı avı başlatmak, herkesi yakalamak haline geldi iş. Adam çıkıp sevmediği adamı FETÖ’cü diye ihbar ediyor, şikayet ettiği adam içeri alınıyor. Bakın o kadar acı tablolar var ki, İBB’de şehir tiyatroları var. Bir teknik personel ve altı sanatçı FETÖ’cü diye işlerinden oldular. Oysa bunların tüm hayatı demokrasi üzerine kurulu. Arkasından fırsat bulup 20 sanatçıyı daha uzaklaştırdılar. Neymiş, performansı düşükmüş. Ya bunların tüm oyunları kapalı gişe oynuyor. Performansını ölçecek olan sen misin, yönetmen mi? OHAL’i fırsat bilip gazeteciyi, sanatçıyı hapsetmek, işinden etmek, çoluğunu çocuğunu aç bırakmak Türkiye’ye yakışır mı? Ekmek götürecek evine bu adam.''

"Kılıçdaroğlu: Hangi milletvekillerine güvenmiyorsunuz?" haberi, 17 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Kılıçdaroğlu: Hangi milletvekillerine güvenmiyorsunuz? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kılıçdaroğlu: Hangi milletvekillerine güvenmiyorsunuz? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  4. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  5. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  6. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  7. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  8. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  9. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  10. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  11. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  12. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  13. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  14. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  15. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  16. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  17. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  18. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  19. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  20. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
Politika Haberleri