Kılıçdaroğlu: İdam olmayacağını Erdoğan da biliyor

Kılıçdaroğlu: İdam olmayacağını Erdoğan da biliyor

Kılıçdaroğlu: İdam olmayacağını Erdoğan da b... CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenikapı’dan memnun ayrılmış. Çoğunluğu AKP'li kalabalığa seslenmeyi ''fırsat’ olarak gören Kılıçdaroğlu, o atmosferin devam etmesi isteğini dile getirdi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenikapı’dan memnun ayrılmış. Çoğunluğu AKP'li kalabalığa seslenmeyi ''fırsat’ olarak gören Kılıçdaroğlu, o atmosferin devam etmesi isteğini dile getirdi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın idamla ilgili sözleri için, “Cumhurbaşkanı, bunun olmayacağını biliyor, bilmesi gerekiyor. Bu konuda kamuoyunu sakinleştireceğine körükle gidiyor'' dedi.

Hürriyet Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek'e konuşan Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

OLMAYACAĞINI BİLİYOR

“İnşallah dünkü (önceki gün) atmosfer devam eder, uzlaşma hâkim olur. Ancak sıkıntılı bir tablo var. Cumhurbaşkanı orada idam tartışmasına girdi. Bütün bu olup bitenden ders almamış gibi, ''Getirin imzalayayım, bitirelim’ diyor. Olmayacağını biliyor, bilmesi gerekiyor. Bu konuda milleti sakinleştireceğine körükle gidiyor. Adalet Bakanı çıkıpaçıklama yapmalı. ''Bugün idam çıksa bile hukukun evrensel kuralları gereği lehe olan kullanılır ve geriye yürütemezsiniz’ demeli.

12 MADDEYİ OKUSUNLAR

Bu miting Cumhuriyet tarihinin en büyük mitingi ise ki öyle olduğunu söylüyorlar, orada kalıcı şeyler söylemek, yol haritası koymak gerekirdi. Türkiye bu noktaya tesadüfen gelmedi. İzlenen politikalar bizi buraya getirdi. 12 maddeyi bu nedenle sıraladım. Orada eğitim de var, medya özgürlüğü de... Özeleştiri çağrısı da var, camiye kışlaya siyaset karıştırmama çağrısı da... İktidar, Cumhurbaşkanı, Yenikapı’daki atmosferin devam edebilmesi için orada sıraladığım 12 maddeyi dikkatle okumalı ve gereğini yapmalı. Bu konuda atacakları her adımı destekleyeceğimi kendilerine anlattım. İktidar ve muhalefet birlikte hareket edersek üstesinden geleceğiz. Yargı alanında adım atabilir, anayasayı değiştirebiliriz.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ''Bundan sonra hiçbir cemaate devlet gibi hareket etme imkânı asla verilmeyecek’ dedi. Bu sözlerden liyakatı esas alacakları, cemaat sızmalarını engelleyeceklerini anlıyoruz. Bu önemli bir açıklama. Önemsiyoruz. İnsanlar inançlarını yaşayabilir, cemaatlerle ilişkilerini sürdürebilir ancak bu devlete girme aracı olamaz. İnsanlar, donanımlarıyla, yetenekleriyle, emekleriyle hak ederek yani liyakatle devlette görev almalı. Cemaat, tarikat hiyerarşisi devletteki hiyerarşinin üzerinde tutulamaz.

AKP’Lİ VATANDAŞ DÜŞÜNSÜN

Yoğunluğu, çoğunluğu AKP’li bir kalabalığa seslenme şansı buldum. Bütün bunları sıraladım ki o vatandaşlar da düşünsün, sorgulasın. Mesela medya özgürlüğü meselesi... Düşünsünler... Medya olmasaydı, tankların nerede olduğunu, nereye gitmeleri gerektiğini nereden öğreneceklerdi? Düşünsünler... Cumhurbaşkanı bile ancak özgür medya sayesinde halkla buluşabildi, çağrısını yapabildi.

OHAL, OHAL’DE KALMALI

Normalde OHAL kararları sadece OHAL döneminde geçerli olmalıdır. Ancak çıkan KHK’larda (Kanun Hükmünde Kararname) bu yönde bir madde yok. Askerlerle ilgili düzenlemelerin hepsi kalıcı. Bunun anayasaya aykırı olduğunu Sayın Başbakan’a söyledim. İki adet Anayasa Mahkemesi kararı olduğunu anlattım. Hatta bir not gönderdim. Bu yanlışın düzeltilmesi gerekir. Hele hele TSK ile ilgili düzenlemeler çok önemli. Salt siyasilerle olmaz. Uzmanlarla bir araya gelmeli, ordunun yapısı, emir komuta zinciri, yapılan düzenlemelerin gerekçeleri iyi tahlil edilmeli.

MEDYADAN İSİM SEÇMEMELİ

Cumhurbaşkanı’nı medya konusundaki tavrı nedeniyle uyardım. Medya kuruluşlarına ayrım uygulamamalı. Medya kuruluşlarından gazeteci seçmemeli. Siz gazeteden temsil etmesi için isim istersiniz, gazete karar verir gönderir. Siz seçerseniz, medya kuruluşlarının iç işlerine müdahale etmiş olursunuz. Gazetelerin, medya kuruluşların genel kuralları, gelenekleri vardır.''

KONUŞMAYI KENDİSİ İSTEMİŞ

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın konuşacağını önceden bilmediklerini belirterek, “Alanda otururken, Başbakan bana doğru eğildi ve ''Hulusi Akar da konuşmak istiyor, ne dersiniz’ diye sordu. Ben de bizim için sakıncası olmadığını söyledim'' dedi.

SÖYLESELER KALIRDIK

Kılıçdaroğlu, “Miting sonundaki toplu fotoğrafa neden katılmadınız'' sorusuna da “Önceden öyle bir şey yapacaklarını söyleseler kalırdık. Ancak sayın Bahçeli ayrıldı, biz de 21.40 uçağına binmek için ayaklandık. Biz alandan ayrılırken anons ettiler'' yanıtını verdi.

KHK ORDUYU SİYASETE AÇTI

TÜRKİYE’nin bölgesinde güçlü olmak için güçlü bir orduya ihtiyacı var. Son kararı elbette siyasiler verecek ama orduyu zayıflatacak düzenlemelerden kaçınmak gerekir. Son KHK, orduyu siyasete daha açık hale getirdi. Siyasi müdahalenin etkinlik alanını genişletti. Orduya siyasetin girmesini Atatürk engellemişti. Subaylara ''Ya siyaset yapın ya asker olun’ demişti. Şimdi üç ayrı yerden emir alan asker hangisini yapacak. Hepsini yapmak zorunda, biri ''otur’ diyecek, biri ''kalk’...

DARBEYİ SİVİL DENETİM ÖNLER

Bir şey daha var önemli: Ordunun sivil denetime tabi olması. Elinde silah varsa, darbeyi kafasına koymuşsa, kime bağlı olduğuna bakmaz, darbeye kalkışır. Bunun önüne sivil denetimle geçilir. Parlamento, TSK’nın denetiminde daha etkili hale gelmeli.

"Kılıçdaroğlu: İdam olmayacağını Erdoğan da biliyor" haberi, 09 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 09 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Kılıçdaroğlu: İdam olmayacağını Erdoğan da biliyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kılıçdaroğlu: İdam olmayacağını Erdoğan da biliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Politika Haberleri