Kılıçdaroğlu: Referandumda 'Hayır' çıkarsa fiili durum biter

Kılıçdaroğlu: Referandumda 'Hayır' çıkarsa fiili durum biter

Kılıçdaroğlu: Referandumda 'Hayır' çıkarsa f... CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu refeandumdan “hayır'' çıkması durumunda olacakları “Şu anki fiili durum, kutuplaşma ortadan kalkacak. Ekonomi rayına girecek. Türkiye yeniden parlamenter demokrasinin güçlendiği, hukukun...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu refeandumdan “hayır'' çıkması durumunda olacakları “Şu anki fiili durum, kutuplaşma ortadan kalkacak. Ekonomi rayına girecek. Türkiye yeniden parlamenter demokrasinin güçlendiği, hukukun üstünlüğünün tesis edildiği, yargının bağımsız olduğu, basının özgür olduğu bir döneme girer'' şeklinde sıraladı. MYK üyeleri ise 2010 referandumunda böyle bir sistem getirilseydi Fethullah Gülen’in cumhurbaşkanı seçileceğini belirterek, “Bunu isimler üzerinden tartışmıyoruz. Başkan kim olursa olsun, sisteme karşıyız. Kılıçdaroğlu olsa da karşıyız'' dedikleri öğrenildi. CHP MYK, önceki gün Kılıçdaroğlu başkanlığında basına kapalı toplandı. Yaklaşık üç saat süren toplantıda Kılıçdaroğlu ve kurmayları değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet'ten İklim Öngel'in haberine göre Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin hukuku ve hukukun üstünlüğünü savunmadığını belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin OHAL kararıyla siyasi otoritenin emrine girdiğini kaydetti.

HAYIR ÇIKARSA

Kılıçdaroğlu referandumda halkın “hayır'' demesi durumunda Türkiye’nin rahatlayacağını belirterek, “Şu anki fiili durum, kutuplaşma ortadan kalkacak. Ekonomi rayına girecek. OHAL’in olduğu hiçbir ülkeye, hukukun üstünlüğünün olmadığı hiçbir ülkeye kimse yatırım yapmaz. Hayır çıkarsa iki yıldan beri uygulanan fiili durum ortadan kalkar, Türkiye yeniden parlamenter demokrasinin güçlendiği, hukukun üstünlüğünün tesis edildiği, yargının bağımsız olduğu, basının özgür olduğu bir döneme girer'' ifadelerini kullandı.

MECLİS RESMEN KAPANIYOR

Kılıçdaroğlu, Başbakan Yıldırım’ın “Meclis güçleniyor'' değerlendirmesine karşılık “Meclis güçleniyor demek akla ziyan. Meclis, resmen kapatılıyor. Sadece içinde 600 tane insan kalıyor. Bakanları atamayan, gensoru hakkı elinden alınan, kanun yapma yetkisini Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle saraya devreden, fesih yetkisini bir kişinin emrine veren Meclis nasıl güçleniyor merak ediyorum'' dedi.

SADECE GÜLÜYORUM

Kılıçdaroğlu, Yıldırım’ın CHP’yi “ikbal endişesi'' ile suçlayan sözlerine ise “Bir kişi, bir başbakan kendi ipini çekiyor ama başka partileri ikbal beklentisi olmakla suçluyor. Sadece gülümsüyorum'' karşılığını verdi. Anayasa değişikliği teklifinin tam bir rejim değişikliği olduğunu, bunun “Cumhurbaşkanlığı sistemi'' denilerek manipüle edildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bir apartman yöneticisi seçtiniz, dairenizin tapusunu yöneticiye verir misiniz?'' örneğini verdi.

KURTULMUŞ'UN SÖZLERİ

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un sözlerinin sorumlu bir kişinin söyleyeceği laflar olmadığını, terör tehdidiyle insanları susturmaya, sindirmeye çalıştıklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Türkiye buna teslim olamaz, bu tam bir tehdittir. İki ay sonra ne değişecek? Yine MİT emrinde, yine polis emrinde. Türkiye’nin her yerinde herkese bize oy versin vermesin hiç ayırmadan bu rejim değişikliğinin ne olduğunu anlatacağız. Türkiye bir kişiyi seçiyor, o seçilen kişi herkesi seçiyor. Valiyi de il başkanı da ilçe başkanını da kaymakamı da, mahkeme başkanını da atıyor. Bu rejim değişikliğini savunanlar, sevmediği bir kişinin başkan olduğunu düşünsünler, evet oyu verecekler mi? O nedenle herkes Türkiye’nin geleceğini düşünmeli'' diye konuştu.

GÜLEN BAŞKAN OLURDU

MYK üyelerinin de söz aldığı toplantıda “2010 referandumunda böyle bir sistem getirilseydi muhtemelen Gülen cumhurbaşkanı seçilecekti. Başkan kim olursa olsun, sisteme karşıyız. Kılıçdaroğlu olsa da karşıyız'' ifadelerini kullandıkları belirtilirken, Yıldırım’ın ikbal sözlerine de “Siyasi gelecekleri bir kişinin iki dudağı arasında olanlar ikbal beklentisi içinde olurlar, görmeden imza atanlar ikbal beklentisi içinde olurlar'' dedikleri öğrenildi. MYK üyelerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika gezisine ilişkin olarak, “Cumhurbaşkanı Madagaskar, Mozambik ve Tanzanya’ya gitti. Üçü de başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Eskiden Türkiye, demokrasinin geliştiği yerlere yüzünü dönüyordu. Şimdi yüzünü Tanzanya’ya, Afrika’ya dönüyor'' ifadeleri kullandıkları belirtildi.

"Kılıçdaroğlu: Referandumda 'Hayır' çıkarsa fiili durum biter" haberi, 27 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 27 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Kılıçdaroğlu: Referandumda 'Hayır' çıkarsa fiili durum biter haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kılıçdaroğlu: Referandumda 'Hayır' çıkarsa fiili durum biter 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  2. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
  3. 19:30 Kartlı ödemelerde rekor kırıldı! Geçen seneye göre yüzde 126 artış gözlemlendi
  4. 19:25 Fırında Mercimek Köftesi: Sağlıklı, Lezzetli ve Vegan Dostu Bir Protein Alternatifi!
  5. 19:24 Çiçeklerdeki Mantar Sivrisineği Sorununa Pratik Çözümler
  6. 19:18 İçişleri Bakanlığından İddialara Müfettiş Ataması: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İncelemede
  7. 19:13 Samsunspor, Adana Demirspor Maçı Öncesi Eksiklerini Belirledi
  8. 19:12 CHP devraldığı belediyelerin borçlarını halka açtı: Toplam 100 milyar TL borç
  9. 19:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Artık Fenerbahçeli değilim
  10. 18:59 Erdoğan Romanya Cumhurbaşkanı lohannis ile telefonda görüşmesi yaptı
  11. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
  12. 18:33 CHP'li başkan, belediyenin borcunu billboardlarda açıkladı!
  13. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  14. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  15. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  16. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  17. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  18. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  19. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  20. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
Politika Haberleri