Kilimli'de ücret alamayan işçiler maden içine barikat kurdu

Kilimli'de ücret alamayan işçiler maden içine barikat kurdu

Kilimli'de ücret alamayan işçiler maden için... Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde geçen 4 Nisan'da maaşlarını alamadıkları için iş bırakan Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 245 maden işçisi, şirketlere 'Paralel Devlet Yapılanması'...

Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde geçen 4 Nisan'da maaşlarını alamadıkları için iş bırakan Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 245 maden işçisi, şirketlere 'Paralel Devlet Yapılanması' soruşturması kapsamında kayyum atanması üzerine ücretlerin yatırılması için madende açlık grevi yapmaya başladı.

Balçın Madencilik'te çalışan 85 işçi, seslerini duyurabilmek için 18 Mayıs’ta çalıştıkları kömür ocağına girerek maden içerisinde açlık grevi başlattı.Geçen 9 günde 60 işçi sağlık sorunları nedeniyle grevi bırakırken 25 işçi direnişini sürdürüyor.

ed3a44a9-bae2-4654-b262-9aab20190a3d_17723557_thumbnail.jpeg

Aileler ve diğer işçiler de kömür ocağına 50 metre uzaklıkta polis barikatı önünde bekleyişini sürdürüyor.

ÇIKIŞA 20 METRE KALA GÖÇÜK OLUŞTURDULAR

Direnişini sürdüren işçiler, dün akşam saatlerinde maden ocağının ağzında çıkışa 20 metre kala göçük oluşturdu. Tavandaki tahkimatı çıkaran işçiler, düşen taş parçalarıyla barikat yaptı. İşçiler, havalandırma ve acil durumlar için oluşturdukları delikten dışarıyla irtibat sağlayabiliyorlar.

Gece rahatsızlanan maden işçisi Emin Gökçe, arkadaşları tarafından ocaktan çıkarıldı. Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Gökçe’nin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

İşçilerden 19 yıllık maden işçisi 38 yaşındaki Hüseyin Cindi, tüm alacakları ile kıdem tazminatları ödene kadar direnişi sürdüreceklerini ve devletin kendilerine iş vermesini istedi. Maden ocağında işçilerin yaptığı göçüğün tehlikeli olduğunu söyleyen Cindi, şöyle konuştu:

"Ocağın 20 metre girişinde eylem yapan işçiler göçük oluşturmuşlar. Gittikçe toprak çeker. Belki bir dakika sonra belki 1 ay sonra tamamen göçer orası. TTK’nın 4-5 kişiden oluşan tahlisiye ekibi vardı. Bu olunca ekiplerini çoğalttılar. Açık bırakılan yer her an kapanabilir. Bir risk oluşturuyor. Biz ocak ağzına gidemediğimiz için net bilgi alamıyoruz. Eğer orası kapanırsa orada rahatsızlanan işçiyi acil şekilde dışarı çıkarma şansları yok.

Arkadaşlarımız uzun zamandır içeride. Bunu dışarıya tepki olarak yapmış olabilirler. Yer altının psikolojisi çok farklı. Yer altında metan karbon gibi gazlar olduğundan belirli bir müddet sonra insanın şuuru düşüncesi değişiyor. Onların şu anda psikolojisini bilmek mümkün değil. Haklarımızı alana kadar devam edeceğiz."

VALİLİĞİN 'MAAŞLAR YATACAK' AÇIKLAMASI

Valilik dün yaptığı ilk açıklamada direnişi yapan işçiler haricinde diğer işçilere kayyum tarafından maaşların ödenmeye başlanacağını duyurmuştu.

Akşam saatlerinde yapılan yeni bir açıklamada ise maden ocağındaki işçilerin direnişlerini sonlandırmaları halinde onlarında alacaklarının ödeneceği belirtildi.

Ayrıca bugün yapılan bir açıklamada yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle Zonguldak Valiliği Merkez ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından işçilere biner lira yardım yapılacağı açıklandı.

İşçi temsilcisi Cemal Akın, valiliğinin yaptığı açıklamanın taleplerini karşılamadığını söyledi. Arkadaşlarının tüm talepleri yerine gelene kadar eylemi sürdürmeye kararlı olduklarını ifade eden Akın, "Bize gelen bilgide arkadaşlar eylemi sürdürmekte kararlı.

Valilik ne kadar ücret yatıracak bilemiyoruz. Hesaplara yatacakmış. Arkadaşlar tüm taleplerini istiyor. Biz burada mağdur edildik. İşçiyi bu duruma düşürenler utansın. Mağduriyetimiz o yatan ücretlerle giderilemiyor." dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, dün madene gitmiş fakat alınmamıştı. 

Veli Ağbaba: Vali ve emniyet işçilere su ve şeker verilmesini engelliyor 

CNN Türk'e bağlanan Ağbaba, maden girişinde emniyet tedbiri ile karşılaştıklarını söyledi. Ağbaba, Zonguldak Valisi ve emniyetin açlık grevinin sonlandırılması için işçilere su, şeker ve meyve suyu verilmesini yasakladığını söyledi.

İşçilerle görüşemediklerini kaydeden Ağbaba, "Burada anlaşılmaz bir durum var. 4 aydan beri bir kayyunm atanıyor ve kayyum işçilerin alacağını vermiyor. İşçilerin alacakları çok ödenmeyecek bir talep değil. İşçiler burada cezalandırılmaya çalışılıyor" dedi.

"Emniyet müdürü madenin önünde bekliyordu oraya gittiğimizde" diyen Ağbaba, şöyle devam etti:

"Biz gittikten sonra işçiler ana galerinin giriş kısmını çökerterek dışarıyla ilişkiyi kestiler. Kendilerini mahsur bıraktılar. 25 kişi orada açlık grevine devam ediyor. Vali ve emniyet açlık grevi bitirlisin diye içeriye su girişini, şeker girişini meyve suyu girişini engellemişler. Mümkünse sayın vali bununla ilgili bir açıklama yapar. İşçilerle irtibat sağlanabiliyor telefonla. Ailelerin girişi yasaklandı, kimseyle görüştürmüyorlar. Çıkış yok. Vali resmen kayyumun temsilcisi, eylem kırıcı gibi davranıyor. Oraya milletvekilinin girmemesi için herhangi bir sınırlama olmaması gerekiyor."

"Kilimli'de ücret alamayan işçiler maden içine barikat kurdu" haberi, 27 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 27 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kilimli'de ücret alamayan işçiler maden içine barikat kurdu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kilimli'de ücret alamayan işçiler maden içine barikat kurdu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  2. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  3. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  4. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  5. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  6. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  7. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  8. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  9. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  10. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  11. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  12. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  13. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  14. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  15. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  16. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  17. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  18. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  19. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  20. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
Gündem Haberleri