Kilis’te gerçekte neler oluyor?

Kilis’te gerçekte neler oluyor?

Kilis’te gerçekte neler oluyor? Ömer ÖDEMİŞ / ABC GazetesiSon aylarda Kilis, atılan füze ve roketlerle sıklıkla gündeme gelmeye başladı. Önceleri bu füze ve roketlerin yanlışlıkla Kilis’e düştüğü iddia edildi, sonrasında ise bilerek, hedeflenerek...

Ömer ÖDEMİŞ / ABC Gazetesi

Son aylarda Kilis, atılan füze ve roketlerle sıklıkla gündeme gelmeye başladı. Önceleri bu füze ve roketlerin yanlışlıkla Kilis’e düştüğü iddia edildi, sonrasında ise bilerek, hedeflenerek vurulduğu kabul edilmeye başlandı. IŞİD daha önce denemediği bir yöntemle, Türkiye ile düşük yoğunluklu bir çatışmaya girmiş gibi görünüyor.

Daha önceki IŞİD saldırılarına baktığımızda, hedeflediği her hangi bir bölgeye saldırı başlattığında, bölgeye kendi insanlarını sızdırdığı, arkasından da yoğun intihar saldırıları ya da roket saldırılarıyla topyekun bir çatışmaya yöneldiği görülüyor. Arkasında kara gücünü harekete geçiriyor. Musul ve Rakka saldırırlarında olduğu gibi.

Ancak Kilis'te böyle bir yöntem kullanmıyor… Yüzlerce füzeyi kısa bir sürede Kilise yağdırabilecekken, bunu yapmıyor.  Gün aşırı 3-4 füze atıp bekliyor. Sonra tekrar birkaç füze atıyor ve yine bekliyor. Alışılmış IŞİD saldırılarının dışında davranıyor. IŞİD gerçekten Kilis kentini hedeflemiş olsaydı asla böyle saldırmazdı. Bu çelişik durum iki biçimde yorumlanabilir. Ya IŞİD bu bombalamaları saldırı amaçlı değil başka bir amaç için yapıyor ya da IŞİD yapmıyor demektir.

AMAÇ TÜRKİYE'Yİ SURİYE'DE SAHAYA ÇEKMEK Mİ?

IŞİD onlarca insanın yaşamını yitirdiği Kilis saldırısını, Kilis dışında bir hedefle yaptığını düşündüğümüzde, bu hedefin Türkiye’yi Suriye sahasına çekmek olduğu görülebilir. Yani IŞİD bu türden tahrik saldırılarıyla Türkiye’yi bu güne kadar kirlice yer aldığı Suriye savaşının içinde açıkça yer alamaya çağırıyor olabilir. Bu güne kadar hiçbir devlet gücünün açıkça taraf olmadığı Suriye savaşında ilk kez Türkiye açıkça devlet olarak yer almış olacak. Bu durum Suriye'de yaşanan süreci tamamen değiştirecek ve çatışmaların karakterini bir başka aşamaya taşıyacaktır. Vekâletçi güçlerin başarısızlığından sonra vekalet verenlerin açıkça sahaya inmesi anlamına gelecektir. Bir anlamda başarısızlığın kabulü olurken, yeni başarısızlığın da ilk adımları olacaktır.

IŞİD’in sıkıştığı süreçten tek çıkar yöntemi, savaşı genişletmek ve savaşın içine yeni güçleri çekmektir. Savaşı genişletmenin bir yöntemi yeni ülkelere açıkça saldırarak cepheler açmak ise de, diğer yöntemi var olan savaşa yeni güçleri açıkça çekmektir. Ki bu savaşa çekilen devletin de Türkiye olduğunu düşündüğümüzde, 5 yıldır süre gelen Suriye’deki savaşın biçimi ve karakteri de değişmiş olacaktır. Bu durumda IŞİD tahrik saldırılarında başarılı olmuş ve ömrünü uzatmış demektir.

Böylesi bir savaş batağına giren Türkiye yıllarca çıkamayacağı gibi, hemen her kesimin hedefi haline gelecek ve ciddi kayıplar vererek, ağır bedeller ödeyecektir. Hiçbir devlet Suriye sahasına fiili olarak girmeye cesaret edemezken, Türkiye gerici güçlerin paralı askeri olarak bu savaşı uzun süre götürmeyecektir.

YA ROKETLERİ ATAN IŞİD DEĞİLSE?

Diğer durumda ise yani Kilis’e füzeleri IŞİD atmıyor ise kim, neden atıyor? İlk aklımıza gelen Hakan Fidan’ın ortaya çıkan ses kayıtlarında söylediği; “Suriye’ye birkaç adam gönderiri Türkiye’ye füze attırırım'' sözü oluyor. Yani Türkiye sıkıştığı uluslararası arenadan sıyrılmak, suçlamalardan kurtulmak ve kendisini temize çıkartmak için bu saldırıların organizesini yapıyor olmasıdır. İkinci olasılık çok daha kirli bir durumdur ancak yapılamaz değildir. Üstelik Türkiye’nin iki tankını vurduğunda bile bunu videoya çekip, propaganda malzemesi olarak kullanan IŞİD’in Kilis’e dönük yaptığı onlarca saldırıyı üstlenmemesi, propaganda malzemesi olarak kullanmaması dikkat çekicidir.

Bu saldırılar sonrasında, Türkiye’ye dönük, IŞİD’i destekleyerek, terörizmin yanında yer alıyor iddialarını çürütmüş, "IŞİD bize de saldırıyor biz bu güce nasıl yardım ederiz" söylemine zemin hazırlanmış oluyor. Böylelikle onlarca insanın yaşamı üzerinden Türkiye uluslararası kurumların yargısından sıyrılmış ve Suriye sürecindeki kirli durumunu temizlemiş olacaktır.  Tüm bunlar Emevi camiinde namaz kılma rüyasıyla, uluslararası hukuku hiçe sayarak Suriye’ye Alevi başkan Esad’ı devirme iddiasının kaçınılmaz sonuçları tarihteki yerini alacaktır.

Ömer Ödemiş'in Kilis analizine Halk TV'de Ayşenur Arslan'ın 'Medya Mahallesi' programında dikkat çekildi.

"Kilis’te gerçekte neler oluyor?" haberi, 12 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kilis’te gerçekte neler oluyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kilis’te gerçekte neler oluyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:35 Emel Müftüoğlu, Sezen Aksu'nun son halini paylaştı: Hastane künyesi dikkat çekti
  2. 08:26 Gökhan Zan: Boyun eğmeyeceğim çekilmiyorum
  3. 08:22 MHP’de 43 ismin üstü çizildi
  4. 08:20 Erkan Baş: Gökhan Zan, arkadaşlarımıza ‘Kendi geleceğimi düşünmem gerekir’ demiş
  5. 08:14 Aziz Yıldırım: Devlet 2015’te yaşanan kurşunlanma olayını çözmezse bu olaylar yaşanır
  6. 08:10 İsmail Saymaz: Gökhan, ‘Zan’ altında
  7. 08:07 Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatışmacı ortam üzerinde düşünürken aklıma gelenler
  8. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sarı ve turuncu kodlu kar yağışı uyarısı
  9. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  10. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  11. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  12. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  13. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  14. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  15. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  16. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  17. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  18. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  19. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  20. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
Gündem Haberleri