Komünistlerin isim kavgası: İzmir'de başlayan gerilim Ankara ve İstanbul'da çatışmaya dönüştü

Komünistlerin isim kavgası: İzmir'de başlayan gerilim Ankara ve İstanbul'da çatışmaya dönüştü

Komünistlerin isim kavgası: İzmir'de başlaya... ABC Haber Merkeziİzmir'de düzenlenen 'Hayır Tutuklanamaz' etkinliğinde Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) 2014'te bölünmesiyle ortaya çıkan Erkan Baş'ın Genel Başkanlığını yaptığı HTKP ile Aydemir Güler ve Kemal Okuyan'ın...

ABC Haber Merkezi

İzmir'de düzenlenen 'Hayır Tutuklanamaz' etkinliğinde Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) 2014'te bölünmesiyle ortaya çıkan Erkan Baş'ın Genel Başkanlığını yaptığı HTKP ile Aydemir Güler ve Kemal Okuyan'ın liderliğini yaptığı KP üyeleri arasında yaşanan gerilim, İstanbul ve Ankara'da tarafların taş, sopa, sapan, bıçak, satır gibi aletler kullanarak girdikleri çatışmayla yeni bir aşamaya sıçradı. İstanbul ve Ankara'da yaşanan çatışmalarda yaralananlar oldu. Ankara'da bir kişinin satır darbesiyle kolu koptu. Kopan kol cerrahi bir operasyonla dikildi. Taraflar yaptıkları açıklamada bir birini suçladı.

Türkiye Komünist Partisi, 2014 yılında bir ayrışma yaşadı. Kongreler sonucunda, ortaya Komünist Parti (KP) ve Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) olmak üzere iki parti çıktı. Ardından HTKP'de yaşanan bir ayrışma sonucu Türkiye Komünist Hareketi (TKH) isimli parti kuruldu. Bu süre zarfında tarafların partinin tüzel kişiliği ve diğer maddeler üzerine yaptıkları görüşmeler sonuçsuz kaldı. TKP'nin tüzel kişiliğinin KP ve HTKP taraflarının onayıyla devredildiği 'heyet', görüşmelerin tıkandığını ama TKP'nin tekrar tarih sahnesine çıkması gerektiğini belirterek taraflara son bir çağrı yaptı ve kongre talep etti. 

Bunun sonucunda İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde toplanan kongrede, üye sayısının çoğunluğunun kendisinde olduğunu ileri süren KP, Türkiye Komünist Partisi ismini resmi olarak aldığını ilan etti. İsim haklarını korumaya alan heyet de bu kongreyi onayladı. Ancak, iki tarafın yaptıkları protokolle isim haklarını emanet ettiği heyetin çoğunluğunun KP'li olduğunu iddia eden HTKP, "Protokole aykırı şekilde TKP’ye el koyulduğunu" iddia ederek TKP adını ve amblemini kendilerinin de kullanacaklarını açıkladı.

Geçen iki yılda durulan sular bu gelişmeden sonra yeniden hareketlendi ve taraflar arasındaki gerginlik tırmanmaya başladı. Önce, Bakırköy'de yapılan son 1 Mayıs mitinginde, kürsüden HTKP Genel Başkanı Erkan Baş'ın 'TKP Genel Başkanı' olarak anons edilmesi krizin büyümesine yol açtı. HTKP'nin de etkinliklerinde TKP adını kullanmaya başladığı görüldü. Bunun üzerine 2014'de bırakılan ismi tekrar alan KP, durumu protesto ederek alandan ayrıldı.

Bu olayın bir benzeri de dün akşam İzmir'de yaşandı. İzmir'de düzenlenen ve 16 Nisan referandumu sırasında "Hayır" kampanyası yürüten gençlerin tutuklanmasını protesto etmek amacıyla düzenlenen 'Hayır Tutuklanamaz' adlı dayanışma etkinliğinde DİSK'in oluşturduğu tertip komitesi tarafından aynı anons yapılınca, TKP (KP) üyeleri durumu protesto etti. Gerginliğin yükselmesinin ardından KP tarafı etkinliği terk etti. 

İzmir'deki olayla aynı saatlerde İstanbul'da bir çatışma yaşandı. TKP (KP) tarafından yapılan açıklamada, HTKP'li olduğunu iddia edilen 50 kişilik baretli bir grubun partinin İstanbul Kadıköy'deki binasına taş ve sapanlarla saldırdığı belirtildi. (H)TKP tarafından yapılan açıklamada ise, tam tersine kendi parti binalarının saldırıya uğradığı, saldırganların püskürtülerek TKP (KP) binasına geri çekilmelerinin sağlandığı, bina önündeki hareketliliğin de bundan kaynaklandığı iddia edildi.

Bu olaydan paylaşılan görüntülerde bazı kişilerin, TKP (KP) binası önünde "Siz öldüreceğiz" diye bağırdığı duyuluyor. Bu sırada TKP'lilerinin (KP) binadan çıkıp karşılık vermesiyle diğer grubun olay yerinden uzaklaştığı görüldü. Olay yerine gelen Asayiş Şube ve Çevik Kuvvet'e bağlı polisler bölgeyi ablukaya aldı. Olayda iki taraftan da yaralananlar olduğu öğrenildi. 

Aynı saatlerde Ankara'da Kızılay Konur Sokak'ta ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi ile her iki partinin binalarının bulunduğu semtlerde de sopalı, satırlı çatışmalar yaşandı. Kavgada sırasında TKP (KP) üyesi olduğu belirtilen bir kişinin satır darbesiyle kolunun koptuğu bildirildi. Aynı saldırıda ayrıca (H)TKP üyesi olduğu belirtilen bir kişinin demir çubuk ve çekiç darbeleriyle beyin travması geçirdiği belirtildi. Kopan kolun hastahanede cerrahi müdahale ile dikildiği belirtildi. Beyin travması geçirdiği belirtilen kişinin de tedavi altında olduğu ifade edildi.

Ankara polisi de olay yerinde tedbir aldı.

(Yaşananlarla ilgili tüm detaylar gün içerisinde haberimizde yer bulacak. Tarafların açıklamaları ve olaya ilişkin tüm görüntüleri ilerleyen saatlerde ABC Gazetesi'nden izleyebilirsiniz.)

"Komünistlerin isim kavgası: İzmir'de başlayan gerilim Ankara ve İstanbul'da çatışmaya dönüştü" haberi, 10 Haziran 2017 tarihinde yazılmıştır. 10 Haziran 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Komünistlerin isim kavgası: İzmir'de başlayan gerilim Ankara ve İstanbul'da çatışmaya dönüştü haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Komünistlerin isim kavgası: İzmir'de başlayan gerilim Ankara ve İstanbul'da çatışmaya dönüştü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Gündem Haberleri