Kredi Kartı ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi: Yeni Dönem Başlıyor

Kredi Kartı ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi: Yeni Dönem Başlıyor

Kredi Kartı ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi... Merkez Bankası, yeni kararlarla kredi kartı ve nakit avans faizlerini yükseltti. Uzmanlara göre, düşük faizli nakit avans talebi azaltılırken şirketleri TL'ye dönüş için teşvik edecek adımlar atıldı.

Merkez Bankası'nın son açıklamalarıyla, kredi kartı ve nakit avans faizlerinde yapılan artışlar piyasalarda dikkat çekiyor. Bu adımların, düşük faizli nakit avans talebini azaltma ve şirketleri TL'ye dönüş için teşvik etme amacı taşıdığı belirtiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı açıklama ile ek sıkılaştırma adımları kapsamında iki yeni kararını kamuoyuna duyurdu. Bu yeni kararlar, finansal piyasalarda önemli bir değişikliğe işaret ediyor. İlk olarak, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından yapılan nakit avans işlemlerinde uygulanan faiz oranı, gereksinim kredisi faiz oranıyla uyumlu olacak şekilde belirlendi ve bu oranlar eşitlendi. Ayrıca, hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı da önceki yüzde 4,42 seviyesinden yüzde 5'e yükseltildi. Bu kararların, özellikle gereksinim kredisi ve kredi kartı alanındaki hızlı büyümeyi kontrol altına almayı amaçladığı belirtiliyor. Uzmanlara göre, düşük faizli nakit avansa olan talebin azaltılması da bu adımların arasında yer alıyor.

İkinci önemli karar ise gerçek ve tüzel kişiler için uygulanan Türk lirası (TL) oranı hedeflerinin güncellenmesiyle ilgili. Bankaların tüzel kişi TL oranı için aylık artış hedefi getirildi. Uzmanlar, bu kararın bankaları şirket müşterilerini dövizden TL'ye dönüş için teşvik etmeye yönelik olduğunu belirtiyorlar. Önceden, tüzel kişi TL oranı için bir önceki aya göre artış hedefi bulunmuyor ve 18 Ağustos 2023'teki seviyenin korunması gerekiyordu.

Geçtiğimiz hafta yapılan düzenlemelerde ise kredi kartına nakit avansta taksit sınırı 12'den 3'e indirilmiş, nakit avans limit oranları düşürülmüş ve ilk müşterilere verilen faizsiz kredilerin vadesi 6 aydan 3 aya indirilmişti. Bu düzenlemeler için Merkez Bankası'nın resmi bir talimat göndermemiş olması, ancak sözlü yönlendirme yapmış olması da dikkat çekici bir detay olarak değerlendiriliyor. Bu kararlarla birlikte, finansal piyasalarda ve ekonomide dengelerin yeniden yapılandırılması ve istikrarın sağlanması amaçlanıyor.

"Kredi Kartı ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi: Yeni Dönem Başlıyor" haberi, 19 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Kredi Kartı ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi: Yeni Dönem Başlıyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kredi Kartı ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi: Yeni Dönem Başlıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:59 Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu: AK Parti'de Erdoğan-Özel görüşmesinden kaygı duyanlar var
  2. 09:52 Türkiye kişi başı gelirde alt ligde
  3. 09:48 Mersin'de 450 milyonluk yasa dışı bahis operasyonu
  4. 09:38 Canlı yayında gözaltı: Kızlarını 100 bin TL'ye sattılar
  5. 09:31 Dev banka iflas etti, kapatıldı: İflasın maliyetini 667 milyon dolar
  6. 09:25 Euroleague'in deneyimli hakemi hırsızlık yaparken yakalandı
  7. 09:21 İYİ Parti'de kurultay günü: Salona seyirci alınmıyor
  8. 09:15 Erdoğan ile görüşmede ne konuşacak: Özgür Özel açıkladı
  9. 08:57 Hastaneye 5 yıl boyunca fazla fatura kesmişler
  10. 08:54 MEB’in hazırladığı yeni müfredatta “Atatürk ve Cumhuriyet” seyreltildi
  11. 08:47 Bursa'da üretilecek: Yeni Renault Duster tanıtıldı
  12. 08:42 Şevket Çoruh güzel haberi fotoğrafla duyurdu
  13. 08:36 Gonca Vuslateri anne oldu: Bakın kızına hangi ismi verdi
  14. 08:29 Mahmut Tanal, bakanlık önünde eylem başlattı
  15. 08:26 Real Madrid, Arda Güler'in golü ile kazandı
  16. 08:22 Bakan Yerlikaya duyurdu: 321 zehir taciri yakalandı
  17. 08:17 Kızılcık Şerbeti'nde Eylem Tok mesajı: Oğlunuzu nefret objesi haline getirdiniz
  18. 08:11 Murat Ağırel yazdı: AK Parti’den CHP’ye geçen belediyede seçim gecesi yaşananlar
  19. 08:07 Fehmi Koru yazdı: İYİ Parti şansını kullanamadı
  20. 08:02 O iller dikkat: Meteoroloji'den sağanak ve çamur uyarısı
Ekonomi Haberleri