Küresel ısınma 33 bölgedeki canlı türlerinin yarısını tehdit ediyor

Küresel ısınma 33 bölgedeki canlı türlerinin yarısını tehdit ediyor

Küresel ısınma 33 bölgedeki canlı türlerinin... WWF'nin hazırladığı rapora göre küresel ısınma onlarca yıl içinde  Amazonlar, Madagaskar ve diğer risk altındaki biyoçeşitlilik alanlarındaki canlı türlerinin yüzde 25'i ila yüzde 50'sinin bölgesel olarak soyunun tükenmesine...

WWF'nin hazırladığı rapora göre küresel ısınma onlarca yıl içinde  Amazonlar, Madagaskar ve diğer risk altındaki biyoçeşitlilik alanlarındaki canlı türlerinin yüzde 25'i ila yüzde 50'sinin bölgesel olarak soyunun tükenmesine neden olabilir.

'Climatic Change' (İklimsel Değişiklik) adlı bilim dergisinde yayımlan raporda WWF "Yapabileceğimiz her şeyi yapmadığımız sürece küresel biyoçeşitlilik gelecek yüzyıl boyunca çok büyük acı çekecek. Ortalama küresel dereceleri mutlak minimum değerlerin altında tutmalıyız" dendi.

2015'te birçok ülkenin üzerinde uzlaştığı Paris İklim Anlaşması gibi küresel çabalar, küresel ısınmayı sanayi devri öncesi seviyelerin 2 santigrat derece üzerinde sınırlamaya çalıştı.

Raporda odaklanılan ve 'Öncelik Bölgeleri' olarak adlandırılan 33 bölge dünyanın en zengin ve alışılmadık canlı türlerine ev sahipliği yapıyor.

Bunlar arasında Şili, Doğu Himalayalar, Güney Afrika'daki Fynbos eko-bölgesi, Borneo ve Sumatra adaları, Namib Çölü, Batı Afrika, Güneybatı Avustralya, Doğu Afrika kıyıları ve Afrika vahşi köpeklerinin yaşadığı Miombo bölgesi yer alıyor.

WWF ekibi raporda küresel iklim değişikliğinin yaklaşık 80.000 kara bitkisi, memeli, kuş, amfibi ve sürüngen türleri üzerindeki etkisini inceledi.

Eğer sera gazı salınımlarında kesintiye gidilmez ve şu andaki seviye sürdürülürse sıcaklık değerlerindeki 4.5 santigratlık artış, Amazon ormanlarındaki bitki türlerinin yüzde 69'unun soyunu tüketebilir.

Rapora göre bu seviyedeki sıcaklık artışı Miombo bölgesindeki memeli türlerinin yüzde 80'inin, kuş türlerinin yüzde 86'sının ve amfibi türlerinin yüzde 90'ının yeryüzünden silinmesine yol açabilir.

'GEÇMİŞTE AŞIRI KABUL EDİLEN SICAKLIKLAR, ÖNCELİK BÖLGELERİ İÇİN YENİ NORMAL OLACAK'

Ancak sera gazı salınımı konusundaki hedefler tutturulsa bile bilim insanları 3 santigrat derecenin üzerinde bir küresel ısınma olacağını tahmin ediyor.

WWF'ye göre 3.2 santigrat derecelik bir sıcaklık artışı öncelik bölgelerindeki türlerin yüzde 37'sinin soyunu bölgesel olarak tükenme tehdidi altına sokacak. 

Raporda "Paris Anlaşması'yla kabul edilen salınım kesintileriyle bile geçmişte aşırı sayılan sıcaklık değerleri tüm öncelik bölgeleri için yeni normal kabul edilecek" dendi ve bunun bazı bölgelerde 2030 itibarıyla gözlemlenebileceği vurgulandı.

Ancak rapora göre sıcaklık artışı 2 santigrat derece ile sınırlı tutulabilirse şu anda bu bölgelerdeki canlılar soylarını sürdürme şansı bulabilecek.

Eğer hayvanlar, insan yerleşimleri, yollar ve çitler ile sınırlandırılmayıp özgürce bu bölgelerde hareket edebilirlerse, yüzde 2 derecelik sıcaklık artışının soylarını tüketmekle tehdit ettiği  bu canlı türlerinin oranı yüzde 25'ten yüzde 20'ye gerileyecek.

WWF raporunda "Soy tükenmesi basitçe türlerin ortadan kaybolması demek değil, yüz milyonlarca insana hayati hizmetler sunan ekosistemlerdeki çok derin değişimlerdir. Basitçe söylemek gerekirse fosil yakıtları yakmayı sonlandırmamız gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

"Küresel ısınma 33 bölgedeki canlı türlerinin yarısını tehdit ediyor" haberi, 14 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 14 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Küresel ısınma 33 bölgedeki canlı türlerinin yarısını tehdit ediyor haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Küresel ısınma 33 bölgedeki canlı türlerinin yarısını tehdit ediyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  2. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  3. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  4. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  5. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  6. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  7. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  8. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  9. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  10. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  11. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  12. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  13. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  14. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  15. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  16. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  17. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  18. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  19. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  20. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
Teknoloji Haberleri