Küresel Isınma rüzgar enerjisini etkileyecek

Küresel Isınma rüzgar enerjisini etkileyecek

Küresel Isınma rüzgar enerjisini etkileyecek Nature Geoscience dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, gelecekteki iklim değişikliğinin kuzey yarım küredeki rüzgar kaynaklarının azalmasına neden olabileceği öne sürülüyor. Yani, küresel ısınma yüzünden, kuzey yarım...

Nature Geoscience dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, gelecekteki iklim değişikliğinin kuzey yarım küredeki rüzgar kaynaklarının azalmasına neden olabileceği öne sürülüyor. Yani, küresel ısınma yüzünden, kuzey yarım küredeki rüzgar enerjisi üretiminde uzun vadeli değişimler olabilir. Güney yarım kürede ise, sert iklim değişikliği senaryolarında, rüzgar şiddetlerinde artmalar olabileceği öngörülüyor.

Araştırmada doğrudan rüzgar enerjisinin yenilenebilir enerjide rekabetçi bir kaynak olmadığına işaret edilmiyor. Ancak, bulgular üzerinden, yenilenebilir enerji planlamalarında gelecekteki iklimin de hesaba katılması gerektiği çıkarımı yapılabilir. Dolayısıyla, hali hazırda inşa edilmiş rüzgar enerji santrallerinin veya yapılması planlanan rüzgar enerji santrallerinin iyileştirme çalışmalarında, araştırmada elde edilen veriler faydalı olabilir. Çünkü, araştırmada da belirtildiği gibi, temel rüzgar enerji kaynaklarının sabit kalmayacağı aşikar.

İklim değişikliğinin küresel rüzgar hız dağılımlarını etkileyebileceği zaten biliniyordu. Rüzgarların var olmasının bir nedeni, gezegenin bazı bölümlerinin Güneş radyasyonunu farklı seviyelerde almasıdır. Sonuç, havanın bir yerden başka bir yere akışını etkileyen, Dünya genelinde değişen atmosferik basınç seviyeleridir.

Bilim insanları, küresel sıcaklık değişikliklerinin -özellikle kutup bölgesi gibi bazı bölgelerde daha hızlı gerçekleştiğinde- gezegendeki havanın akışını etkileyebileceğinin farkında. Bu değişikliklerin, rüzgar türbinlerinin etrafında akan havadan üretebileceği güç miktarına büyük bir etkisi olabilir.

Daha önce yapılan bazı çalışmalarda, münferit modeller kullanılarak ya da Dünya’nın belirli bölgeleri incelenerek sorun küçük ölçekte araştırılmıştı. Ancak Nature Geoscience dergisinde yayımlanan yeni çalışmada olduğu gibi konuyu farklı iklim modellerini kullanarak global ölçekte inceleyen araştırma sayısı görece daha az.

Yeni yapılan çalışma kapsamında, bilim insanları, potansiyel iklim senaryolarını araştırdı. Araştırmacılar, küresel sıcaklığın yüzyılın sonuna kadar 5 dereceden fazla artabileceği şiddetli bir iklim senaryosunun yanı sıra Paris İklim Anlaşması taahhütlerinin yerine getirilmesi ile ortaya çıkabilecek daha ılımlı bir iklim senaryosunu çalışmaya dahil etti.

Her iki senaryoda da, rüzgar enerjisi kaynaklarının kuzey yarım küre boyunca gerilediği sonucuna ulaşıldı. Gerilemeler bölgeden bölgeye de değişiklik gösteriyordu. Örneğin, ABD’de 2050 yılına kadar rüzgar gücünde yüzde 8 ila 10’luk bir azalma olabileceği önermesinde bulunuluyor. Kuzey yarım kürenin diğer kısımlarında ise, yüzyılın sonuna kadar yüzde 40 oranında bir düşüş görülebilir.

Diğer taraftan, güney yarım küre için rüzgar enerjisi kaynaklarındaki bazı artışlar öngörüyor. Ancak kuzeydeki düşüşleri dengelemede yardımcı olabilecek bu artışlar, yalnızca şiddetli iklim değişikliği senaryolarında ortaya çıkıyor. Ancak, şiddetli iklim senaryolarında bile, güney yarım küredeki artışların kuzey yarım küredeki düşüşleri tamamen telafi etmesi muhtemel görünmüyor. Çünkü, yerleşik rüzgar enerji santrallerinin ve tüketimin büyük bir kısmı kuzeyde bulunuyor. Kuzey yarım kürede öngörülen düşüşler “önemsiz değil''; ancak rüzgar enerjisinin sürekli genişlemesinden geri adım atmak için de kesinlikle yeterli değil. Bunun yerine, araştırmanın sonuçları üzerinden, planlamalar yapılırken iklim senaryolarının dikkate alınması gerektiği ve bu düşüşlerin karbon salınımı olmayan diğer yenilenebilir enerji kaynakları ile dengelenmesi gerektiği değerlendirmesi yapılabilir. Çünkü, rüzgar enerjisi, karbon salınımının azaltılması yönünde atılacak adımlarda oldukça önemli bir yer tutuyor.

Kaynak: Bilimfili

"Küresel Isınma rüzgar enerjisini etkileyecek" haberi, 14 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 14 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Küresel Isınma rüzgar enerjisini etkileyecek haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Küresel Isınma rüzgar enerjisini etkileyecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:10 İsrail Saldırısında Hamas’ın Üst Düzey Lideri Hayatını Kaybetti
  2. 11:04 Ocak 2024’te Türkiye’nin Net UYP’si Eksi 300 Milyar Dolara Düştü
  3. 11:01 Şok gelişme! Ünlü banka Türkiye'den çekiliyor!
  4. 11:01 Altın fiyatları yükselişte! Gram altın ve çeyrek altın ne kadar oldu?
  5. 10:59 Gizli İttifak: SpaceX, ABD İstihbaratıyla Casus Uydular İçin Hamle Yapıyor
  6. 10:55 Sağlık ve Güzellikte Zeytin Yaprağının Sırrı
  7. 10:52 Nevşin Mengü'den "Kızılcık Şerbeti" yorumu: Kadınlar, İslamcı erkeklerin önüne atıyor kendini
  8. 10:49 Et fiyatlarıyla ilgili tarih verildi: 2-3 yıl daha cep yakacak
  9. 10:49 Deprem mi oldu, nerede deprem oldu?
  10. 10:44 Mansur Yavaş, Ankara'da son anket sonuçlarını açıkladı
  11. 10:42 Fenerbahçe’nin Trabzon’daki Faciası:Acun Ilıcalı sessiz kalmadı!
  12. 10:40 AK Partililer okullara gitmeye başladı: Öğretmen ve velilerden oy istediler
  13. 10:38 MHP'li vekil: "Gücümüz olsa vallahi gider İsrail'e müdahale ederiz.."
  14. 10:35 Beşiktaş'ta devrim gibi karar! Sezon sonunda büyük değişiklik kapıda!
  15. 10:35 CarrefourSA, Migros, ŞOK'ta fırsat yağmuru! Koli koli al, %35 Kazan!
  16. 10:33 Karar yazarı Akif Beki: Gözünüz aydın, yeni vergi artışlarınız yolda
  17. 10:31 BluTV’nin Prens Dizisi İkinci Sezonuyla Geri Dönüyor,2.Sezon Afişi Yayınlandı!
  18. 10:27 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 47 ilaç, geri ödeme listesine alındı
  19. 10:23 Beşiktaş'tan Cenk Tosun ve Salih Uçan kararı
  20. 10:20 Gerçek mi, Yapay Zeka mı? YouTube Şimdi Şeffaflık Sağlıyor!
Yaşam Haberleri