Kürkçü: 15 bin kişini hayatını kaybetmesini öngören 'Çöktürme hareket planı' doğru mu?

Kürkçü: 15 bin kişini hayatını kaybetmesini öngören 'Çöktürme hareket planı' doğru mu?

Kürkçü: 15 bin kişini hayatını kaybetmesini ... Meclis Genel Kurulu'nda "Çöktürme harekat planı"nın doğru olup olmadığını soran HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü,  "Savunma Bakanı'na sordum cevap vermedi. İçişleri Bakanı'na soruyorum; Çöktürme harekât planı...

Meclis Genel Kurulu'nda "Çöktürme harekat planı"nın doğru olup olmadığını soran HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü,  "Savunma Bakanı'na sordum cevap vermedi. İçişleri Bakanı'na soruyorum; Çöktürme harekât planı diye bir plan var mı? Bu plana göre, 15 bin kişinin hayatını kaybetmesi, 300 bin kişinin yerinden edilmesi, 7-8 bin kişinin yaralanması, sakatlanması, 7-8 bin kişinin de hapsedilmesiyle sonuçlanacağı öngörülen bir çöktürme harekât planı var mıdır, yok mudur?" dedi. 

 "Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 42'nci birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Pelvin Buldanyönetti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grubu adına Grup Başkanvekili Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in, 'sokağa çıkma yasağı uygulanan yerlerde meydana gelen yaşam hakkı ihlalleri konusunda gerekli tedbirleri almadığı ve sokağa çıkma yasaklarıyla sorunların derinleşmesine zemin hazırladığı' iddiasıyla İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkındaki gensoru açılmasına ilişkin önergesi görüşülmeye başlandı. 

Genel kurulda konuşan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, Güneydoğu'da 160 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Bu insanların hiçbirinin şiddet ile şiddete dayalı vasıtalarla eylemde bulunmakla herhangi bir ilgisi olmadığını ifade eden Kürkcü, "Şu halde bu insanlar niçin öldürülmüşlerdir? Niçin bunların hayatları sudan ucuzdur? Çünkü sevgili arkadaşlar, öyle görülüyor ki İçişleri Bakanı'nın kendisini de aşan bir başka plan yürürlüktedir. Bu plan, bir kolektif cezalandırma planıdır. Tıpkı -bu benzetmeme kızacaksınız ama aradaki benzerliğe dikkatinizi çekerim- IŞİD'in şehirleri teslim alması nasılsa öyledir, tankçı birlikleri şehirleri kuşatıyor, herkese deniyor ki: Geliyoruz, kaçın. Kaçan kaçıyor, kaçmayan, toprağını, evini, hakkını, sokağını savunmaya çalışan da terörist ilan ediliyor ve ondan sonra kolektif bir cezalandırmanın konusu hâline geliyorlar. Başka türlü bunu izaha imkân yoktur. İkincisi, bu bir spekülasyon değil, burada herkesin önünde, Meclisin önünde, sizin önünüzde sordum: 'Çöktürme harekât planı doğru mudur, yanlış mıdır?' diye. Şimdi, sevgili arkadaşlar, buna cevap verilecek. Savunma Bakanı'na sordum cevap vermedi. İçişleri Bakanı'na soruyorum: Çöktürme harekât planı diye bir plan var mı? Bu plana göre, 15 bin kişinin hayatını kaybetmesi, 300 bin kişinin yerinden edilmesi, 7-8 bin kişinin yaralanması, sakatlanması, 7-8 bin kişinin de hapsedilmesiyle sonuçlanacağı öngörülen bir çöktürme harekât planı var mıdır, yok mudur? Hiç kimse o gün bana cevap vermedi. Bana 'bizi IŞİD'le bir tutuyorsun.' diyenler, Ben sizi IŞİD'le bir tutmuyorum, siz zaten kendinizi bir tutuyorsunuz ama ben sizi başka bir şeyle itham ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Bileklerinize kadar kana bulandınız"

Kürkcü'nün 'Çöktürme harekat planı'nın olup olmadığını sorması, AK Partili milletvekilleri, "Ayıp, ayıp be; Yuh" diyerek tepki gösterdi. Kürkcü ise bu planın doğru olup olmadığının burada açıklanmasını isteyerek, "Buna hiçbir şekilde cevap alamıyorum. Ben soruma cevap istiyorum. 15 bin kişiyi öldürecek misiniz, öldürmeyecek misiniz? Bu soruya cevap vereceksiniz, Kaçamazsınız bundan, 300 bin kişiyi yerinden etme planını yapamazsınız. Bu hakkı size hiç kimse vermiyor, hiçbir Meclis size bu hakkı vermiyor, hiçbir yasa vermiyor, hiçbir yerden bu hakkı almıyorsunuz" dedi.

"Biz o etek giyen arkadaşınıza benzemeyiz" 

Daha sonra söz alan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, konuşmacının ahlak dışı söylemlerde bulunduğunu savundu. Bu sözlere tepki gösteren Kürkcü, "Ne ahlak dışı ya" ifadelerini kullandı. Turan ise "Bak, sen orada niye bağırıyorsun bilmiyorum da ben değil, biz, 317 AK Partili vekil sizin o etek giyen erkek arkadaşınıza benzemeyiz. Biz 317 arkadaş sizin bağırmanızdan korkmayız, bağırmayacaksınız. Burası Kandil değil, milletin kürsüsü. Biz, 317 arkadaş dağda tetik çekip şehirde saz çalmanıza benzemeyiz, kimseden korkmuyoruz Allah'tan başka. Ne bağırıyorsunuz. Bağırmayacaksınız. Konuştun, dinleyeceksin. Burası Kandil değil, milletin Meclisi. Bağırmayacaksın. Haddini bileceksin. Konuşacaksan bağırarak olmaz. Önergelerde sahip çık önergene. Sessizliğimiz edebimizden, işi bilmediğimizden değil. Sen bana, arkadaşlarıma soykırımcı diyeceksin, IŞİD diyeceksin ve cevap almayacaksın. Utan be, utan" diye konuştu.

Buldan'dan 'Etek giyme' sözüne tepki

Meclis Başkanı Pervin Buldan da Turan'ın 'Etek giyme' ifadesine tepki gösterdi. "Etek giyme meselesini cinsiyetçi bir yaklaşım olarak gördüğünüzü ifade etmek istiyorum" diyen Buldan, "Bu tanımı kadınlara yapılmış bir hakaret olarak nitelendiriyorum. Dolayısıyla böyle bir tanımın bundan sonra Genel Kurulda kullanılmaması gerektiğini ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

"Kürkçü: 15 bin kişini hayatını kaybetmesini öngören 'Çöktürme hareket planı' doğru mu?" haberi, 24 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Kürkçü: 15 bin kişini hayatını kaybetmesini öngören 'Çöktürme hareket planı' doğru mu? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kürkçü: 15 bin kişini hayatını kaybetmesini öngören 'Çöktürme hareket planı' doğru mu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  2. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  3. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  4. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  5. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  6. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  7. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  8. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  9. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  10. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  11. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  12. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  13. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  14. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  15. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  16. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  17. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  18. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  19. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  20. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
Politika Haberleri