Kuzey Kafkasyalılar çifte vatandaşlık istiyor

Kuzey Kafkasyalılar çifte vatandaşlık istiyor

Kuzey Kafkasyalılar çifte vatandaşlık istiyor 1864 ve sonrası yıllarda Çarlık Rusyası tarafından soykırım vesürgüne uğratılan, anavatanlarıKuzey Kafkasya'dan sürgün edilerek farklı coğrafyalarda yaşamak zorunda kalan Kuzey Kafkasya halklarının torunları hem yaşadıkları...

1864 ve sonrası yıllarda Çarlık Rusyası tarafından soykırım vesürgüne uğratılan, anavatanlarıKuzey Kafkasya'dan sürgün edilerek farklı coğrafyalarda yaşamak zorunda kalan Kuzey Kafkasya halklarının torunları hem yaşadıkları ülke Türkiye'deki karar organı TBMM'den hem de anavatanları Kuzey Kafkasya'nın da içinde bulunduğu Rusya Federasyonu'ndaki parlamentodan yasal düzenlemelerin yapılarak çifte vatandaşlık haklarının verilmesini talep ediyor.
 
Demokrat Haber'den Cemal Demirok'un haberine göre, Türkiye’de yaşayan Abhaz'ların, Adige'lerin, Balkar'ların, Çeçen'lerin, Çerkes'lerin, Dağıstanlı'ların, Kabardey'lerin, Karaçay'ların, Oset'lerin torunları bu amaçla bir imza kampanyası başlattı.

UNPO GENEL KURUL KARARI ALMIŞTI
 
UNPO (Unrepresented Nations and Peoples Organization-Temsil Edilmeyen Halklar ve Uluslar Örgütü), 15-19 Temmuz 1997 tarihleri arasında gerçekleştirdiği genel kurul oturumunda Çerkes halklarının mevcut sorunlarını masaya yatırmıştı. Bir DÇB (Dünya Çerkes Birliği) temsilcisinin de katıldığı ve görüş belirttiği oturum sonunda UNPO, Rusya'ya 19.Yüzyıl'da Çerkes ulusuna soykırım yapıldığının kabul edilmesi ve Çerkes ulusuna sürgünde yaşayan ulus statüsü tanınması, Çerkeslere, hem Rusya hem de yaşadıkları ülke vatandaşlığı olmak üzere çifte vatandaşlık ve çifte pasaport hakkı verilmesi ve Çerkesler'in kendi tarihsel topraklarına dönebilme garantisi sağlanması çağrılarında bulunmuştu.
 
UNPO Genel Kurulunda alınan bu karar Birleşmiş Milletlere de bilgi olarak sunulmuştu. UNPO Genel Kurul kararı ve yapılan resmi çağrılar tam anlamıyla yanıt bulmadıysa da DÇB ve Çerkeslerin uluslararası kuruluşlara Çerkeslerin taleplerini iletme ve bir karar alma bakımından ilk girişim niteliği taşıması açısından önemli.


HER KESİM TARAFINDAN SAHİPLENİLDİ
Kuzey Kafkas Halklarına mensup bireylerin, gerek yaşanılan diasporadaki ülkenin parlamentosundan (TBMM) gerekse anavatan Kuzey Kafkasya'daki cumhuriyetlerin bağlı bulunduğu Rusya Federasyonu Parlamentosu'ndan çifte vatandaşlık talebiyle change.org üzerinden başlayan imza kampanyası reele de (ıslak imzalı) taşınıp hızla yaygınlaşmaya, hemen hemen her kesim tarafından sahiplenilmeye başlandı.
 
Kampanyayı yürüten aktivistler, var olan sorunlarına farklı çözüm önerileri üreten farklı dernek ya da STK'larda örgütlenen Kuzey Kafkasya Halklarına mensup bireylerin aynı amaç doğrultusunda bir araya gelmiş olmalarını gelecek adına umut verici olarak görüyorlar.
 
Aktivistler, kampanya süresince hiçbir kişi, kurum ve kuruluştan (dernek/vakıf/parti) hiçbir şekilde maddi destek alınmayacağını, teklif edilirse de reddedileceğini belirtiyor. Aktivistler, imza kampanyasının tamamen gönüllülük prensibiyle devam edeceğini vurguluyor.
 
İmza kampanyası 2017 Mayıs ayına kadar gerek sanalda, gerekse reelde yaygınlaştırılarak sürdürülecek. Toplanan imzalar Mayıs ayında ilgili kurumlar olan Rusya Federasyonu Parlamentosu ve TBMM'ye sunulacak.

kuzey-kafkasya-cerkesler-1.jpg
 TBMM "1864 BÜYÜK ÇERKES SÜRGÜN VE SOYKIRIMI"NI TANIMADI
Geçmişte çeşitli şehir meydanlarında imza stantları açılarak "1864 Büyük Çerkes Sürgün ve Soykırımı"nın TBMM tarafından tanınması için geçmişte bir imza kampanyası düzenlenmiş, toplanan imzalar TBMM'ye ve mecliste grubu bulunan siyasi partilere iletilmişti. Bir siyasi parti tarafından TBMM'ye konu önerge olarak verilmiş, ancak diğer tüm siyasi partilerce reddedilmişti. Reddedilen bu önergenin yasal süresi dolduğu için yeniden TBMM'nin gündemine getirilmesi için mecliste grubu bulunan tüm siyasi partilerle bir kez daha görüşülmesi planlanmakta.

"Kuzey Kafkasyalılar çifte vatandaşlık istiyor" haberi, 21 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kuzey Kafkasyalılar çifte vatandaşlık istiyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kuzey Kafkasyalılar çifte vatandaşlık istiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  2. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  3. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  4. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  5. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  6. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  7. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  8. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  9. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  10. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  11. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  12. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  13. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  14. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  15. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  16. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  17. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  18. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  19. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  20. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
Gündem Haberleri