Laikliğe uymuyor dedi kınama cezası aldı: Eminağaoğlu'nun itirazı CHP YDK'da

Laikliğe uymuyor dedi kınama cezası aldı: Eminağaoğlu'nun itirazı CHP YDK'da

Laikliğe uymuyor dedi kınama cezası aldı: Em... ABC Haber MerkeziCHP yönetiminin, laiklik ve parti içi demokrasi konularında parti programına uygun hareket etmediğini ileri süren Ömer Faruk Eminağaoğlu, üyelikten kesin çıkarma istemiyle disiplin kuruluna sevk edilip...

ABC Haber Merkezi

CHP yönetiminin, laiklik ve parti içi demokrasi konularında parti programına uygun hareket etmediğini ileri süren Ömer Faruk Eminağaoğlu, üyelikten kesin çıkarma istemiyle disiplin kuruluna sevk edilip soruşturma sonunda kınama cezası almıştı.  Eminağaoğlu tarafından kınama cezasına yapılan itiraz Yüksek Disiplin Kurulu(YDK) tarafından 24 Ağustos gündemine alındı.

YARGITAYDAN ÖNSEÇİM KARARI
Eminağaoğlu'nun 'yönetmelikle önseçimin kısıtlanamayacağına' yönelik açtığı dava yerel mahkemece reddedildi. Temyiz edilen bu karar, Eminağaoğlu'nun dava açma hakkının bulunduğu belirtilerek Yargıtay tarafından bozuldu. CHP ise bu ay içinde verdiği dilekçe ile karar düzeltme isteğinde bulundu. Kararın bozulması, itiraz başvuru sürecine ayrıca etki edebilecek bir durum olarak belirtiliyor.

EN ÇOK YARGILANAN KİŞİ
2010 sonrasındaki HSYK tarafından iki kez sürgün cezası verilen, yargı bağımsızlığı için ülkede yargıç ve savcılarla ilgili örgütlenme çalışmalarını başlatıp bunu ilk kez hayata geçiren, bu nedenle yargıçlık ve savcılık mesleğinde en çok yargılanan, en çok soruşturulan kişi olan Eminağaoğlu'na, Yargıçlar Sendikası Başkanı olarak 17/25 Aralık sonrasında HSYK yasa değişikliği görüşmeleri sırasında bulunduğu TBMM Adalet Komisonu toplantısında AKP milletvekili tarafından "uçan tekme" atılmış, Erdoğan da "cübbeni çıkar da gel" demişti. Eminağaoğlu, yargıçlık görevinden seçimler nedeniyle istifa ederek, 2015 genel seçimlerinde CHP'den milletvekili aday adayı olmuştu. 

CHP KENDİ DEĞERLERİNİ CEZALANDIRIYOR
Eminağaoğlu, kontenjan adayı yapılmamış, Artvin'de önseçim iptal edilince Artvin'de önseçime de girememiş, bunun üzerine Artvindeki dört CHP ilçe başkanı istifa etmişti.  Adaylık nedeniyle meslekten ayrılan Eminağaoğlu ise, seçimler için istifa eden yargıçlar mesleğe dönemedikleri için yargıçlığa geri dönememişti.

Eminağaoğlu; "AKP meslekten ihraç etmek için her yolu denemişken, CHP' nin bu işlemi nedeniyle meslekten oldum. Bunu kabullenemiyorum ancak pişman değilim. Hukuk ve demokrasi mücadelesini gerek bir avukat olarak, gerekse bir üyesi olarak CHP çatısı altında sürdüreceğim. Hele CHP'de muhatap kaldığım disiplin soruşturması, CHP'nin kendi ilke ve değerlerini, kendi programın ısoruşturması demek olup, bir CHP'li olarak üstelik adeta parti içinde OHAL varmış gibi savunmam bile alınmadan verilen disiplin cezasını da asla kabullenmiyorum. Ortada bir suç yoktur. Cezanın kaldırılması dışında başka bir işlem yapılacağını düşünmek bile stemiyorum".

ADALET YÜRÜYÜŞÜNE KATILDIM
"Bugün hukukun üstünlüğü yerine, gücün hukuku uygulanır olmuştur. Yargı, iktidarın silâhı olarak kullanılmaktadır.
Adalet konusunda Cumhuriyet tarihinin en kötü dönemi yaşanmaktadır. İktidar karşısında Cumhuriyetin değerlerinde tek vücut olunması gereken bir dönemdir. Bu nedenle adalet yürüyüşüne katıldım ve adalet kurultayına da katılacağım." dedi.

NE OLMUŞTU
Siyasi Partiler Yasasında (SPY) kınama cezası sonucu olarak herhangi bir hak yoksunluğu ve bu nedenle de verilen bu cezaya bir itiraz yolu öngörülmüyor.  TBMM'de bulunan diğer parti tüzüklerinde de kınama cezası için bir hak yoksunluğu yer almazken, CHP'de ise 2012'de yapılan tüzük değişikliği ile kınama cezası sonucu olarak "parti içinde" bir yıl üyelikten kaynaklı "seçilme hakkı" yoksunluğu yaptırımı getirildi.
CHP'de bu yıl içinde en son Fikri Sağlar'a da kınama cezası verildi.

CEZA NEDENİ LAİKLİK SAVUNUCULUĞU
CHP üyesi Ömer Faruk Eminağaoğlu, CHP'nin, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararları gereğince özellikle "eğitim ve inanç alanında olmak üzere laiklikle ilgili konularda adım atması, iktidarın laiklik karşıtı işlemlerine dava açması, eylemsel karşı duruş göstermesi" çağrıları yaptı. Bu çağrılar sonuçsuz kalınca, Eminağaoğlu, bu konularda 2015 yılında davalar açtı. CHP'nin bu davalara müdahil olması yolunda başvuru yapan Eminağaoğlu, bu başvurular da sonuçsuz kalınca Kılıçdaroğlu dahil CHP yönetimini istifaya çağırdı. 

DİSİPLİN CEZASI
Bunun sonrasında ise Eminağaoğlu hakkında CHP Ankara İl Başkanlığınca partiden kesin çıkarma disiplin cezası istekli soruşturma açılmış, ancak soruşturma sonunda kınama disiplin cezası verildi. Eminağaoğlu ayrıca 2015 Haziran sonrası CHP içinde önseçimlerin, CHP tarafından bir yönetmelikle ve hukuksuzca kısıtlanmasına da itiraz etti. CHP ise yönetmelik değişikliği için YSK'nin izninin alındığını; bu nedenle de aykırılık olmadığını ifade etmişti. Oysa parti yönetmelik değişiklikleri izne tabi tutulamazken, YSK bu konuda 7 Haziran 2015 seçimleri sonrasında CHP'ye izin verme yoluma gitmişti.

"Türkiye'ye demokrasiyi getiren CHP içinde demokrasi kalmadığını" ileri süren Eminağaoğlu, bu yönetmeliğin iptali için CHP aleyhine dava açtıı. Tüzük ve yönetmelik uyarınca CHP'de tek adamlık yaratıldığını, parti içi demokrasi kalmadığını ifade eden Eminağaoğlu için önseçimle ilgili bu sözleri ve başvuruları da, yine üyelikten kesin çıkarma disiplin soruşturmasına konu edildi.

"Laikliğe uymuyor dedi kınama cezası aldı: Eminağaoğlu'nun itirazı CHP YDK'da" haberi, 17 Ağustos 2017 tarihinde yazılmıştır. 17 Ağustos 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Laikliğe uymuyor dedi kınama cezası aldı: Eminağaoğlu'nun itirazı CHP YDK'da haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Laikliğe uymuyor dedi kınama cezası aldı: Eminağaoğlu'nun itirazı CHP YDK'da 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Gündem Haberleri