Lise mezuniyetinde müftü konuşma yaptı, mezunlar ayağa kalktı

Lise mezuniyetinde müftü konuşma yaptı, mezunlar ayağa kalktı

Lise mezuniyetinde müftü konuşma yaptı, mezu... Kürsüden konuşan müftü ''Başarıya ulaşmalarına kendilerine nasip ve müyesser eyle ya rabbim. Yavrularımıza, gençlerimize hayırlı eş, iş, aş nasip eyle ya rabbim’ ifadelerini kullanarak velilerle Fatih’a okuduİstanbul Bahçelievler’de...

Kürsüden konuşan müftü ''Başarıya ulaşmalarına kendilerine nasip ve müyesser eyle ya rabbim. Yavrularımıza, gençlerimize hayırlı eş, iş, aş nasip eyle ya rabbim’ ifadelerini kullanarak velilerle Fatih’a okudu

İstanbul Bahçelievler’de bulanan Dede Korkut Anadolu Lisesi’nin mezuniyet törenine ilçe müftüsü de davet edildi. Dede Korkut Anadolu Lisesi’nde 1 Haziran günü gerçekleşen mezuniyet törenine katılan ilçe müftüsü Ömer Faruk Bilgili protokolde yer aldı. Müftü, kendine kürsüden tanınan söz hakkında öğrencilere dua etti, konuşmasının sonunda Fatiha okuttu.

BirGün’den Serbay Mansuroğlu, Müftü konuşmasında Allah’ım girecekleri sınavlarda kendilerine zihin açıklığı ver. Anlama ve kavrama kabiliyeti ver. Onların sınavlarda başarılı olmasını nasip ve müyesser eyle. Sorulara kolaylıkla cevap verip başarıya ulaşmalarına kendilerine nasip ve müyesser eyle ya rabbim. Yavrularımıza, gençlerimize hayırlı eş, iş, aş nasip eyle ya rabbim'' ifadelerini kullandı. Duaların ardından sübhaneke okuyan müftü konuşmasının sonunda veli ve öğrencileri Fatiha okumaya çağırdı.

''AKP laiklik ve bilimsellik karşıtı politikalarını okullarda uyguluyor’

KESK/Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Barış Uluocak, dinin okullara girmesini eleştirdi. Uluocak, “AKP’nin son günlerde dozunu iyice artırdığı tek tipçi, tek mezhepçi, laiklik ve bilimsellik karşıtı politikasının okullarda nasıl hayata geçirildiğinin çarpıcı bir örneği'' dedi.

Uluocak şu ifadeleri kullandı:

Farklı inançlara tahammülü olmayan mezhepçi bir dini anlayışı eğitim öğretimin her kademesinin ana unsuru olarak gören bu yaklaşım araştırmacı, meraklı ve yaratıcı kuşakların yetişmesinin önünde de bir engel oluşturuyor.

Dedekorkut Lisesi mezunları da skandalı yaptıkları açıklamayla kınadı; 

“Hoca Camide''

İstanbul Bahçelievler’deki Dede Korkut Anadolu Lisesi mezunları olarak, ilçe müftüsünün mezuniyet töreninde öğrencilere konuşma yapması ile ilgili haberleri büyük bir kaygı ile takip etmekteyiz.

Lisemiz, öğretmenlerimizin azmi ve hırsı ile sayısız öğrencinin başarılı bir gelecekle buluşmasını sağlamış bir okuldur. Okulun konumundaki dezavantaj ve okul açıldığından beri varlığı eksik olmayan yönetici eksikliklerine rağmen, İstanbul’daki başarılı okullardan olma çabasındayken, maalesef başarı haberleri yerine bu tür haberlerle duyuyoruz.

1 Haziran günü gerçekleştirilen mezuniyet töreninde, ilçe müftüsünün, mezuniyet töreninde genç öğrencilerde önyargılar yaratacak ifadeler kullanması, hem eğitim bilimi açısından uygun değildir, hem de anayasasında laiklik yer alan bir ülkede yasaları çiğnemek anlamına gelmektedir.

Laik bir ülkede, öğrencilere dua ederek hayırlı iş, aş ve eş bulunabileceği söylenmemelidir. İş bulmanın, ülkenin istihdamına ve toplumsal üretim yordamına bağlı olduğu, aş bulmanın ülkenin tarım politikalarına ve coğrafi koşullarına dayandığı, eş bulmanın ise insanların biyolojik, psikolojik uyum koşullarına dayandığı öğretilmelidir ve bu görev ilçe müftüsüne değil, öğretmene aittir. 4+4+4 eğitim(sizlik) sisteminde, gençlere hiçbir şey katmadığı ortada olan din kültürü dersleri ile doldurulduğundan, gençlerimiz (ve gelecekte çocuklarımız) ne kadar coğrafya, fizik, kimya, biyoloji, psikoloji, sosyoloji, felsefe bilgisine sahip, bu da şüpheli.

Laik bir ülkede, özellikle de iktidarın tüm müdahalelerine rağmen Türkiye’nin en başarılı okulları olan Anadolu Liselerinde, öğrencilerle toplu dua edilmemelidir. Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi, Dede Korkut Anadolu Lisesi de farklı inançlara ve felsefi görüşlere mensup öğrencilerin bulunduğu bir okuldur. Bir dizi filmi karakteri Afet Öğretmen’in dediği gibi; “Hoca Camide''.

Laik bir ülke olunduğuna dair ibareyi sürekli tekrarlıyoruz. Bugün başımıza ne geliyorsa, bu gerçeklik aklımızdan çıktığı içindir. Bu hatırlatmayı, sadece arkasında güç hissederek basiretsizlikleri gerçekleştirenlere değil, “nemelazımcılık'' yaparak ülkemizin bulunduğu koşulları umursamayan, laikliği koruma mücadelesine girişmeyen öğrenci ve mezun arkadaşlarımıza da arkadaşça hatırlatmak isteriz.

Okulumuzu çoğu kişi tanımaz. Ufak ve ibretlik bir örneği hatırlatarak, Dede Korkut Anadolu Lisesi’nin nasıl bir ekip tarafından yönetildiğine dair fikrimiz olsun. İnsanlar, çocuklarının ne kadar anlayışsız kişiler elinde yetiştiğini (yetişemediğini mi desek) görsünler, bilsinler.

2013 senesinde, bazı öğrenci ve mezunlarımızın takip ettiği, okulun müdürü adına parodi hesap açılmıştır (@onurbasganim). Bugün bile hangi öğrencilerimizin açtığı bilinmeyen hesapta, okul müdürünün okulda yaptığı baskıcı hareketler, tehditler ve iktidar ekipleriyle ilişkileri teşhir edilmekteydi.

Öğrencilerden öğrenebildiğimiz kadarıyla, okul müdürü, okuldaki tüm öğrencileri tek tek sorgulamış. Öğrenciler üzerinde yaratılan bu yıldırma sırasında çok sayıda öğrenci suçlu olmadığı halde rencide edilmiş. Öğrenciler, bir beğeni, bir RT yaptığı için tek tek fişlenmiş. Öğrencilerin aileleri ile ilişkileri bozulmuş. Çeşitli ihbarlara dayanılarak, mezun öğrenciler bile şüpheli olarak okula çağrıldı. Rivayet ile ilgili kısımlar konusunda, okulun yöneticileri hesap verirler mi? Sanmayız, onlar sucuk partisi yapmakta daha yetenekliler.

Okulumuzu anlatınca kim geldi aklınıza? Dede Korkut Anadolu Lisesi, küçük bir Türkiye gibi değil mi? İşte öğrencileri isyana, sırtlarını dönmeye iten bu tür anlayışsızlıklardır. Bu tür hareketleri bir özeleştiri fırsatı olarak görmeyenlerin çareyi ilçe müftüsünün bilim dışı sözlerinde bulması şaşırtıcı olmamalı.

Sadece okulumuzda değil, tüm Türkiye’de okul yöneticileri ve öğrenci eğitiminden sorumlu yöneticiler, skandallara imza atmakta. Çeşitli okulların öğrenci ve mezunları, bunlara tepki ile karşılanmakta. Ancak bu basit tepkileri kavramak yerine, onları marjinal göstermek uğraşı veren iktidar yandaşları, tepkileri birer Gezi İsyanı benzeri eylem nedeni olarak görmekte. Ölümden daha çok korkuyorlar en ufak bir demokrasi parçasından. En ufak, en meşru, en normal öğrenci tepkisini bile bu şekilde yorumlayanlar, kaç gün daha iktidarda kalabileceklerini ve hesap vermeyeceklerini sanıyorlar? Kaç gün daha halkı din bezirganlığı ile kandırabileceklerini düşünüyorlar? Ey tanrıları para olanlar, işte dershanelerde gençliklerini çaldığınız gençlik bu! Ne diyelim? Çiçek Abbas’ın dediği gibi “Mahmut mu diyem?''

Dede Korkut Anadolu Lisesi, inanıyoruz ki ona emek veren herkesin desteğiyle çok sayıda önemli insan yetiştirecektir. Yoksul mahallesi olan Soğanlı halkıyla, çevresindeki esnafıyla, hizmetlisiyle, öğretmenleri ve mezunları ile bir ailedir Dede Korkut Anadolu Lisesi. Bu aileyi işlevsiz hale getirmek, bu ülkenin hazinesinden ÇALMAKTIR.

Saygılarımızla,

Dede Korkut Anadolu Lisesi mezunlarından bir grup

"Lise mezuniyetinde müftü konuşma yaptı, mezunlar ayağa kalktı" haberi, 09 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 09 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan Lise mezuniyetinde müftü konuşma yaptı, mezunlar ayağa kalktı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Lise mezuniyetinde müftü konuşma yaptı, mezunlar ayağa kalktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  2. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  3. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  4. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  5. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  6. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  7. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  8. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  9. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  10. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  11. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
  12. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  13. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
  14. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
  15. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  16. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  17. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  18. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
  19. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  20. 13:13 Seren Serengil kime oy vereceğini duyurdu: "Bak ben ne rahat söylüyorum çünkü kişiliğim var"
Eğitim Haberleri