Mahkeme, akademisyenin ihracını iptal etti

Mahkeme, akademisyenin ihracını iptal etti

Mahkeme, akademisyenin ihracını iptal etti Anadolu Üniversitesi’nde görev yaparken KHK ile görevden uzaklaştırılan araştırma görevlisi Tuncay Dil, görevden uzaklaştırılmasına karşı açtığı davayı kazandı. Mahkeme üniversitenin Dil’e tazminat ödemesine de hükmetti.Bianet’ten...

Anadolu Üniversitesi’nde görev yaparken KHK ile görevden uzaklaştırılan araştırma görevlisi Tuncay Dil, görevden uzaklaştırılmasına karşı açtığı davayı kazandı. Mahkeme üniversitenin Dil’e tazminat ödemesine de hükmetti.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olan Tuncay Dil, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevden uzaklaştırılmasına karşı açtığı davayı kazandı.

Eskişehir 2. İdare Mahkemesi, Dil’in görevden uzaklaştırılmasıyla, KHK’daki görevden alma hükümlerinin bağdaşmadığını, Dil’in hakkında soruşturma açılmış olmasının da görevden uzaklaştırılmasına yeterli kanıt oluşturmadığını ifade etti.

ÜÇ YIL ÖNCEKİ EYLEMDEN İKİ AYRI SORUŞTURMA

Tuncay Dil’in görevden uzaklaştırılmasıyla sonuçlanan süreç, katıldığı protesto yürüyüşünün ardından hakkında soruşturma açılmasıyla başladı.

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü, Dil’in 11 Mart 2014’te katıldığı eylem nedeniyle üniversiteye yazı yazdı, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü de Dil hakkında idari soruşturma başlattı.

Tuncay Dil hakkında ayrıca, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten adli soruşturma da açıldı. Bu soruşturma sonrasında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama'' suçlamasıyla dava da açıldı.

Üniversite idari soruşturma sonucunda Dil’e uyarı cezası verilmesini telif etti, sonra da davanın sonucunun beklenmesine karar verdi, dolayısıyla idari soruşturmadan kaynaklı bir ceza almadı.

Tuncay Dil, 26 Eylül 2016’da ise görevden uzaklaştırıldı.

Üniversite, görevden uzaklaştırma kararında, “667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 137. Maddesi uyarınca ihtiyati tedbir kararı aldığını'' ifade etti.

Ancak bu kararnamenin “Kamu görevlilerine ilişkin tedbirler'' başlıklı 4. maddesinde “görevden uzaklaştırma'' hükümleri değil, görevden ihraçlar düzenleniyor.

GÖREVE İADE VE TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Dil, bu karara karşı Eskişehir 2. İdare Mahkemesinde 23 Kasım 2016’da dava açtı.

Başvurusunda, üniversite rektörlüğünün, bu kararına hiçbir dayanak göstermediğini, süre öngörmediğini belirtti.

Görevden uzaklaştırıldığı sürede yoksun kaldığı mali hakların da tazminini istedi.

ÜNİVERSİTE: ''GÜVEN DUYGUSU SARSILMASIN’ DİYE UZAKLAŞTIRDIK

Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, mahkemeye gönderdiği savunmasında ise, şu iddialarda bulundu:

“Görevden uzaklaştırmanın yalnızca yürütülen soruşturma ya da kovuşturma nedeniyle suç delillerinin ortadan kaldırılmasını engelleyen bir önlem olmadığı;

“Memurun işlediği öne sürülen suçun niteliğine ve yürüttüğü görevin önemine göre, görevi başında kalmasının sakıncalı olduğu kanaatine varıldığı hallerde;

“Kamu hizmetinin düzenli, sağlıklı bir şekilde yürütülmesini ve hizmetten yararlananların güven duygusunun sarsılmasının önüne geçilmesini amaçlayan geçici bir tedbir olduğu, davacı [Tuncay Dil] hakkında yürütülen disiplin soruşturmaları ve ceza davası dikkate alınarak tesis edildiği…''

MAHKEME: UZAKLAŞTIRMANIN KHK İLE İLGİSİ YOK

Mahkeme işlemin iptali için yürütmenin durdurulmasına karar verdi. İptal davasının karar duruşması da 13 Nisan 2017’de görüldü.

Eskişehir 2. İdare Mahkemesi, Dil’in görevden alınması kararının iptaline hükmetti.

Mahkeme heyeti başkanı Nihat Koçak’ın açıkladığı kararda, Dil hakkında KHK’da öngörüldüğü gibi “terör bağlantılı'' bir suçlama olmadığı, zaten KHK’nın da görevden uzaklaştırmaları değil, ihraç kararlarını düzenlediği belirtildi. Dolayısıyla Dil’in KHK ile görevden uzaklaştırılamayacağı, 657 sayılı kanuna göre de Dil’in görevden uzaklaştırılmasını gerektiren bir durum olmadığı ifade edildi:

“667 sayılı KHK’da, terör örgütlerine veya devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen personellerin kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin hususlar düzenlendi.

“Ancak bu KHK’da, ihtiyati tedbir olan ''görevden uzaklaştırma’ ile ilgili bir düzenlemeye yer verilmiyor. Bu sebeple sorunun çözümünde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanmalı.

“Tuncay Dil’e 2014’te açılan adli ve idari soruşturmada isnat edilen suçlar ise görevden uzaklaştırmayı gerektirmiyor.''

''ÖRGÜT ÜYELİĞİNE DAİR YARGISAL BİR DELİL YOK’

Mahkeme ayrıca, üniversitenin Dil ile ilgili herhangi bir belge sunmadığını da ekledi:

“Tuncay Dil’in herhangi bir terör örgütüne üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğuna dair yargı denetimine imkan veren herhangi bir bilgi ve belgenin üniversite idaresince sunulmaması karşısında, koşulları oluşmayan görevden uzaklaştırma işleminde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.''

KAYBETTİĞİ MADDİ HAKLARI DA TAZMİN EDİLECEK

Ayrıca maddi hakların yasal tamimine de hükmedildi:

“İşlem hukuka aykırı bulunduğundan, görevden alma nedeniyle yoksun kalınan ek ödemelerin davacıya [Tuncay Dil] ödenmesi, davalı idare [üniversite] yönünden Anayasal ve yasal bir zorunluluktur.

“Yoksun kaldığı parasal hakların, dava açma tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine karar verildi.''

"Mahkeme, akademisyenin ihracını iptal etti" haberi, 27 Nisan 2017 tarihinde yazılmıştır. 27 Nisan 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Mahkeme, akademisyenin ihracını iptal etti haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mahkeme, akademisyenin ihracını iptal etti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:38 Arif Pişkin “Gaddar”da Adnan Hoca’yı mı canlandıracak?
  2. 08:33 Bakan Bayraktar'dan net açıklama: Yaz saati uygulaması değişecek mi?
  3. 08:28 İstanbul Havalimanı’na "holding" ortak geldi
  4. 08:24 Fatih Erbakan'dan "Cumhur İttifakı'nda mısınız?" sorusuna yanıt geldi
  5. 08:16 Çadır skandalında ikinci perde: Kızılay çadırları askere diktirip satmış
  6. 08:13 AK Parti'nin kalesi: Yeşilay'ın Bilim Kurulu üyeleri tartışma yarattı
  7. 08:08 Cemil Çiçek: Şimdi partinin MR’ı çekiliyor sonra da gereğinin yapılması lazım
  8. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den Marmara ve Ege dahil birçok bölgeye toz uyarısı
  9. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  10. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  11. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  12. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  13. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  14. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  15. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  16. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  17. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  18. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  19. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  20. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
Gündem Haberleri