Mehmet Cengiz'den Fethi Paşa Korusu'na bayram kepçesi

Mehmet Cengiz'den Fethi Paşa Korusu'na bayram kepçesi

Mehmet Cengiz'den Fethi Paşa Korusu'na bayra... İşadamı Mehmet Cengiz’e bedelsiz olarak devredilen tarihi Fethi Paşa Korusu’nda iş makineleri bayram yaptı. Bayram tatilinde tarihi korunun Paşa Limanı Caddesi kenarındaki bölümde hafriyat çalışması başlatıldı. İş makinelerinin...

İşadamı Mehmet Cengiz’e bedelsiz olarak devredilen tarihi Fethi Paşa Korusu’nda iş makineleri bayram yaptı. Bayram tatilinde tarihi korunun Paşa Limanı Caddesi kenarındaki bölümde hafriyat çalışması başlatıldı. İş makinelerinin kazdığı alandaki onlarca ağaç kesildi, onlarcası da kökleri topraksız kaldığı için diğer ağaçlara halatla bağlandı. Halatla diğer ağaçlara bağlanan ağaçların kurtarılması, neredeyse imkânsız hale geldi.

BEDAVAYA CENGİZ’E DEVREDİLDİ

İstanbul Gazetesi'nden Arif Gündoğdu'nun haberine göre, Üsküdar’daki tarihi Fethi Paşa Korusu, TMSF tarafından işadamı Mehmet Cengiz’e satıldı. 8 Mart 2013’te düzenlenen tapu kayıtlarında korunun ve içerisinde bulunan tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün satış bedeli “0'' lira olarak yer aldı. Tarihi köşk, restorasyon başvurusu 6 No’lu Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nda görüşüldü ve 23 Haziran 2014 tarihinde inceleme yapıldıktan sonra karar verileceği açıklandı. Bu kararın ardından 5 gün sonra köşk gece yarısı tamamen yanarak kül oldu.

abc-003.jpg

İZİNSİZ KAZI BAŞLATILDI

2002 yılında “Yıkılmadan korunması gereken 1. sınıf kültür varlığı'' olarak tescillenen Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün tamamen yanmasıyla ilgili soruşturmanın üzeri örtüldü ve yangın için “kaza'' raporu düzenlendi.

81 bin 511 metrekarelik alana sahip Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün enkazında, geçtiğimiz yıl iş makineleri çalışmaya başladı. Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi olduğu için iş makinesiyle çalışmanın yasak olduğu alanda onlarca tarihi ağaç kesildi ve geniş bir alan açıldı. Fethi Paşa Korusu’nun bedelsiz devredildiği işadamı Mehmet Cengiz hakkında izinsiz kazı yaptığı için suç duyurusunda bulunuldu ancak İstanbul Valiliği 22 Ekim 2015’te soruşturmaya gerek olmadığına karar verdi.

Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri, izinsiz olarak yapılan kazı ve ağaç kesimine göz yumdu.

kazi-oncesi.jpg

KORUMA KURULU’NDAN İZİN İSTEMİŞTİ

Cengiz İnşaat, Fethi Paşa Korusu’na iş makinelerinin sokulmasıyla başlayan kamuoyunun tepkisi üzerine inşaat çalışması için 23 Aralık 2015’te 6 Numaralı Koruma Kurulu’na başvurdu.

Türkiye gündemine “darbe girişimi'' olduğu iddia edilen 17 Aralık soruşturmasındaki ses kayıtlarıyla oturan işadamı Mehmet Cengiz’in, yanan köşkün yerine lüks villalar yapmak istediği iddia edildi.

abc2.jpg

İŞ MAKİNELERİ SAHİLE İNDİ

Hüseyin Avni Paşa Köşkü çevresinde izinsiz başlatılan kazı çalışmaları, Ramazan bayramı tatilinde Fethi Paşa Korusu’nun sahil bölümüne kaydı. Fethi Paşa Korusu’na cephe Paşa Limanı Caddesi kıyısına inen iş makineleri onlarca ağacı kökünden sökerek hafriyata başladı. Yaklaşık 3 bin metrekarelik alanda başlayan hafriyat çalışması nedeniyle bazı ağaçların da kökü topraksız kaldığı için devrilme riski doğdu. Bazı ağaçlar, halatlarla diğer ağaçlara bağlanarak yerinde tutulmaya çalışılıyor.

İşadamı Mehmet Cengiz’e ait olduğu iş makinelerinin yaptığı kazı için izin verilip verilmediği ise bilinmiyor. Hafriyat alanında kazı için izin alındığını gösteren herhangi bir uyarı tabelası bulunmuyor. Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi olan alanda iş makinelerinin kazı yapmasına özel izin verilse bile, izini veren kurum, izinin kapsamı, başvuru tarihi, dosya numarası gibi bilgilerin bir tabela ile hafriyat alanına asılması gerekiyor.

abc1.jpg

GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

Artvin Cerattepe’deki maden çalışması nedeniyle tartışmalara sebep olan işadamı Mehmet Cengiz’in adının dünya gündemine oturan Panama Belgeleri’nde de geçtiği, vergi cenneti adalarda off shore hesabı bulunduğu iddia edilmişti. İddianın ardından Mehmet Cengiz’in, Panama Belgeleri’nde adının geçtiğini gündeme getiren gazeteye de telefon ederek tehditler savurduğu da gündeme gelmişti.

Mehmet Cengiz, son yıllarda aldığı dev ihalelerle yıldızı parlayan işadamları arasında yer alıyor.

"Mehmet Cengiz'den Fethi Paşa Korusu'na bayram kepçesi" haberi, 09 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 09 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Mehmet Cengiz'den Fethi Paşa Korusu'na bayram kepçesi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mehmet Cengiz'den Fethi Paşa Korusu'na bayram kepçesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  2. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  3. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  4. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  5. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  6. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
  7. 22:06 Okul müdürünü tacizle suçlayan lise öğrencilerinin şikayetleri sonucunda müdür tutuklandı
  8. 22:06 İstenmeyen tüylerden acısız nasıl kurtulunur?
  9. 22:05 Teknik direktör değişikliklerinin Beşiktaş'a fayda sağladığı görülüyor
  10. 22:02 Evde uygulayacağınız bu yöntemle herkes dişlerinizin beyazlık sırrını soracak!
  11. 21:56 Tokat'taki depremin yol açtığı hasarın detayları kamuoyuna sunuldu
  12. 21:56 Hamas, Blinken'ı İsrail'in yanında olmakla suçladı
  13. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
  14. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
  15. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
  16. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
  17. 21:33 Pamuklu nevresimler nasıl düzgün şekilde yıkanır?
  18. 21:13 Galatasaray'ın hedefi 60 milyon avro
  19. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  20. 20:49 ECB Başkanı Lagarde açıkladı: "Dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor"
Gündem Haberleri