Mendi: Böyle olacağı 30 sene öncesinden belliydi. İzin verilseydi, temizlenirdi

Mendi: Böyle olacağı 30 sene öncesinden belliydi. İzin verilseydi, temizlenirdi

Mendi: Böyle olacağı 30 sene öncesinden bell... Eski Jandarma Genel Komutanı Mendi, 1980'den birkaç yıl sonra yakalanan TSK ile irtibatlı bir FETÖ mensubunun ifadesinde "Bizim amacımız 3, 4 senelik değil. 30, 40 senelik. Biz zeki öğrencileri askeri okullara sokacağız, kurmay olmalarını...

Eski Jandarma Genel Komutanı Mendi, 1980'den birkaç yıl sonra yakalanan TSK ile irtibatlı bir FETÖ mensubunun ifadesinde "Bizim amacımız 3, 4 senelik değil. 30, 40 senelik. Biz zeki öğrencileri askeri okullara sokacağız, kurmay olmalarını sağlayacağız. Silahlı kuvvetlerin komuta kademesini ele geçirmeyi hedefliyoruz" dediğini söyledi.

AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında toplanan, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi'yi dinledi. Darbe girişimi sırasında yaşadıklarını anlatan Mendi, 15 Temmuz'un kendileri için normal bir mesai günü olarak başladığını, olağanüstü herhangi bir duyum almadıklarını ifade etti.

Mendi Jandarma istihbaratının FETÖ'ye ilişkin ne ölçüde bilgisi olduğu yönündeki soruları yanıtlarken de şunları anlattı:

İZİN VERİLSEYDİ, KAYITLARI TEMİZLENİRDİ!

"Zaman zaman paralel devlet yapılanması içinde olan veya Fethullahçı Grup dediğimizin darbe ihtimalinden bahseden yazılar vardı, basından izlediğim kadarıyla. Ancak bize böyle bir şey, herhangi bir ihbar, 'Darbe girişiminde bulunacaklar' diye bir bilgi gelmedi. Ancak bu darbe teşebbüsünün içinde olan bazı personelle ilgili ki özellikle 2014, 2015 ve en son 2016 YAŞ toplantılarında, haklarında MİT'ten veya emniyet teşkilatımızdan, Fethullahçı olduğuna dair ihbar aldığımız personel vardı ki bu darbe girişiminde bulunanların en azından büyük kısmıyla ilgili bu iddialar vardı. Tabii bu iddia. Bunlarla ilgili Genelkurmay katında çalışmamız oldu. Genelkurmay Başkanı'yla, kuvvet komutanlarıyla toplu veya bire bir, bu konuyla ilgili terfi sırasında olan albaylar veya bir üst rütbeye geçecek generallerle ilgili kuvvetli şüphe olanların kesinlikle YAŞ'ta emekli edilmeleri ve ilişkilerinin kesilmesi konusunda mutabakata varmıştık." Genelkurmay Başkanlığı'nın bu kişilerle ilgili MİT ve emniyet teşkilatından bilgi istediğini, bu bilgiyi de kuvvet komutanlıklarıyla paylaştığını kaydeden Mendi, "Bu çalışma yapıldı ve 3-5 Ağustos'ta normal YAŞ çalışmasını yapabilseydik bu adamların kaydı silinecekti. Aldığımız karar bu doğrultudaydı" dedi. Mendi, özellikle 2014 yılından itibaren haklarında iddia olan bazı generallerin de emekli edildiğine dikkati çekti. Kendisinin 5 darbe gördüğüne, ancak hiçbir darbede vatandaşa ateş edilmediğine işaret eden Mendi, "Bu girişimdeki en önemli nokta, bu lanet örgütün vatandaşa ateş etmesi oldu" ifadelerini kullandı. Mendi, 12 Eylül 1980'den bir ya da iki sene sonra yakalanan silahlı kuvvetlerle irtibatlı bir FETÖ mensubunun ifadesinde "Bizim amacımız üç, dört senelik değil. 30, 40 senelik. Biz zeki öğrencileri askeri okullara sokacağız. Bunları takip edip kurmay olmalarını sağlayacağız. 30, 40 sene sonra bunlarla silahlı kuvvetlerin komuta kademesini ele geçirmeyi hedefliyoruz" dediğini hatırladığını aktardı. Mendi bir soruyu yanıtlarken de askeri okulların kapatılmasının çözüm olmadığını, sistemde bir sorun varsa bunlar düzeltilerek yola devam edilmesinin daha yerinde olacağını söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki FETÖ'cülerin kendilerini çok iyi sakladıklarının altını çizen Mendi, çok çalışkan, saygılı, aile ortamları uygun bir tablo sergilediklerini belirtti.

''BU CUMHURİYET SAYESİNDE ORGENERAL OLDUM'

Mendi bir soruyu yanıtlarken de "Ben de orta halli bir ailenin 7 kardeşinden bir tanesiydim. Atatürk'ün kurduğu bu Cumhuriyet sayesinde orgeneral oldum. Bu Cumhuriyetin herkese tanıdığı fırsat eşitliği sayesinde bu mevkilere geldik. Bu Türkiye üzerinde oynanan bir proje. Büyük Ortadoğu Projesi'ni de belki de kapsayan bir proje" diye konuştu.

''BEN BUNLARIN TEHLİKE OLDUĞUNU HEP DİLE GETİRİYORDUM'

Sorular üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin FETÖ ile mücadele sürecine de değinen Mendi, şu değerlendirmelerde bulundu: "FETÖ ile ilgili silahlı kuvvetler geçmişte, 80'li yıllardan itibaren büyük mücadele verdi aslında. Bu mücadelenin aksaksız devam ettirilmesi gerekirdi. Tabii bunlar kendilerini gizlediği için yalnız bu dönem değil, bundan önceki hükümetler de çeşitli gayelerle, çeşitli saiklerle muhtemelen bunun üzerine tam gitmediler diye düşünüyorum. Ben bunların tehlike olduğunu hep dile getiriyordum. Şimdi dile getirmek kolay, herkes getirir, herkes kahraman oldu. Geçmişten beri ben bunun bir proje olduğunu, okuduğum kitaplardan, yaşadıklarımızdan görmüştüm. Bunun bir tehlike olduğunu yüzbaşılığım döneminde anlamıştım."

"Mendi: Böyle olacağı 30 sene öncesinden belliydi. İzin verilseydi, temizlenirdi" haberi, 02 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 02 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Mendi: Böyle olacağı 30 sene öncesinden belliydi. İzin verilseydi, temizlenirdi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mendi: Böyle olacağı 30 sene öncesinden belliydi. İzin verilseydi, temizlenirdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  4. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  5. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  6. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  7. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  8. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  9. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  10. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  11. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  12. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  13. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  14. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  15. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  16. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  17. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  18. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  19. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  20. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
Gündem Haberleri