Merdan Yanardağ: Sivas katliam utancıyla yüzleşmeli

Merdan Yanardağ: Sivas katliam utancıyla yüzleşmeli

Merdan Yanardağ: Sivas katliam utancıyla yüz... ABC Gazetesii Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Sivas Katliamının 23. yıldönümünde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ulusal Kanal'da Halil Nebiler'in sunduğu "Cumartesi Gazetesi" programına konuk olan Yanardağ, Sivas katliamının 'derin...

ABC Gazetesii Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Sivas Katliamının 23. yıldönümünde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ulusal Kanal'da Halil Nebiler'in sunduğu "Cumartesi Gazetesi" programına konuk olan Yanardağ, Sivas katliamının 'derin devlet' diye geçiştirilemeyeceğini ve Sivaslıların bu katliamla yüzleşmesi gerektiğini söyledi.

Merdan Yanardağ'ın sözleri şu şekilde:

"KATLİAM İÇİN BİR GEREKÇE BULUNACAKTI"

"Aydınlık gazetesindeki yayınlar bu katliama gerekçe olarak gösterildi. Salman Rüşdi'nin kitabının çevirisi yayınlandığı için, bu yayın katliama geerekçe sayıld. O dönem herhangi bir gerekçe yaratılacaktı. O yıllar cumhuriyetçi ve devrimci aydınlara bir dizi suikastin düzenlendiği bir dönemdir. Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Turan Dursun ve Muammer Aksoy bu dönemde öldürüldü. Bu isimler solun değerleri olmanın yanısıra, cumhuriyet değerleri ile barışık aydınlardı. Madımak Katliamı da o dönem oluşturulan atmosferin bir devamıdır. 1979 İran devriminin ardından bir karşı devrim yapıldı. İran karşı devrimi, islamcılarla bir ortak gelecek ve demokrasi kurulamayacağının kanıtıdır. Türkiye'de o dönem sol içinde islamcılarla ortak hareket edilebileceği tartışılıyordu. Sontaki yıllarda AKP diktasına destek verenler de bu geleneğin devamıdır. Tekbir getirerek kafa kesenlerle demokrasi kurulabileceğini savunanların bir kısmı bugün Cumhuriyet gazetesindedir."

"ALEVİ OLDUKLARI İÇİN DEĞİL, CUMHURİYETÇİ VE SOLCU OLDUKLARI İÇİN ÖLDÜRÜLDÜLER"

"Sivas katliamına gelince, o konuda Alevi yurttaşlar çok duyarlıdır. Bu duyarlılık konusunda haklıdırlar da. Ancak unutulmasın ki orada ölenlerin çoğu Alevi değil. Aralarında sünni insanlar vardır. Onlar Alevi veya Sünni oldukları için değil, aydınlanmacı, ilerici, laikliğe inanan devrimci aydınlar ve sanatçılar oldukları için öldürüldüler."

"DERİN DEVLET DİYE GEÇİŞTİRİLEMEZ, SİVASLILAR BU UTANÇLA YÜZLEŞMELİ"

"Cumhuriyete inanan ve Sünnii kökenli yurttaşlarımızın da bu katliamı güçlü bir şekilde kınaması gerekir. Sivas katliamı da bir çok olayda olduğu gibi bir avuç ajanın kışkırtması olarak lagılatılmaya çalışılıyor. Aleviler de büyük ölçüde bunu benimsemiş görünüyor. Çok tekrarlanarak bu benimsetilmeye çalışılıyor. "Derin devlet geldi, orayı yaktı, yıktı" deniyor. 15 bin insan 8 saat boyunca tekbir getirerek orayı kuşattı. Oradaki yobaz, gerici ve cumhuriyet düşmanlarının gerçekleştirdiği, "Cumhuriyet Sivas'ta kuruldu, Sivas'ta yıkılacak" sloganının atıldığı ve benzin getirerek, "yakın ulan yakın" denilerek, sakallı, şalvarlı, sarıklı insanların bidon bidon benzin taşıdıkları görüntülerle sabit. Dolayısıyla hangi komplo ile açıklamaya çalışırlarsa çalışsınlar, Sivaslılar bu gerçekle yüzleşecek. Sivaslılar bu utançla yüzleşmelidir. Katliam sanıklarından biri Sivas'ta saklandığı evde 8 sene sonra adliyenin iki sokak yanında saklandığı ortaya çıktı. Ben bu katliamın Türkiye için büyük bir utanç olduğunu düşünüyorum."

TÜRKİYE-RUSYA YAKILAŞMASI

Merdan Yanardağ, AKP'nin dış politikada attığı İsrail ve Suriye adımlarının da dış politikada yenilginin kabulu anlamına geldiğini söyledi. Yanardağ, "AKP içeride ve dışarıda bütün desteğini kaybetmiştir. Sadece cami cemaatine yaslanan bir iktidar durumunda kalmıştır. Bu şekilde ülkeyi yönetemeyeceğini görmüştür. Rusya ile yakınlaşma, Suriye'de yenilginin kabulüdür" dedi. 

"Merdan Yanardağ: Sivas katliam utancıyla yüzleşmeli" haberi, 02 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 02 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Merdan Yanardağ: Sivas katliam utancıyla yüzleşmeli haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Merdan Yanardağ: Sivas katliam utancıyla yüzleşmeli 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Gündem Haberleri