Merkez sağ 'HAYIR' diyecek

Merkez sağ 'HAYIR' diyecek

Merkez sağ 'HAYIR' diyecek  TBMM'de kabul edilmesinin ardından cumhurbaşkanının onayına sunulan ve denetimsiz başkanlığı öngören anayasa değişikliği için sandıkta 'hayır' diyeceğini açıklayan parti sayısı hızla artıyor.Aydınlık'tan Turan Salcı'nın...

 TBMM'de kabul edilmesinin ardından cumhurbaşkanının onayına sunulan ve denetimsiz başkanlığı öngören anayasa değişikliği için sandıkta 'hayır' diyeceğini açıklayan parti sayısı hızla artıyor.

Aydınlık'tan Turan Salcı'nın haberine göre AKP ve MHP tabanının da büyük oranda karşı olduğu başkanlığa Merkez sağ çizgisindeki partiler de 'hayır' diyeceğini açıkladı. Saadet Partisi (SP) ve Adalet Partisi'nden (DP) sonra Doğru Yol Partisi (DYP) ve Anavatan Partisi (ANAP) de getirilmek istenen başkanlık sistemine karşı 'hayır' diyeceğini duyurdular.

MERKEZ SAĞ MÜCADELE EDECEK

Merkez Sağ geleneğinin önemli hareketlerinden Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz referandumda neden 'hayır' diyeceğini Aydınlık'a açıkladı. Özaçıkgöz, “Merkez Sağ başkanlığı kesinlikle kabul etmiyor. Buna karşı mücadele edecek'' diyerek şunları söyledi: "Türkiye bir demokrasi kavgası içinde. Yürürlükteki anayasa 1982 anayasasının 18 kere değiştirilmiş hali. İktidarlar canları istediği zaman işlerine nasıl gelirse o şekilde bir düzenleme yoluna gidiyorlar. Şimdi de başkanlık anayasasını getirene kadar 1982 darbe anayasası diye bahane bulacaklar. İki yıl sonra yürürülüğü girecek olan bir anayasa değişikliğini Meclis'te 15 günde aceleyle çıkarmanın ne anlamı var bunu anlamak mümkün değil. Tartışalım, konuşalım ne getrimek istediklerini. Bu 18 maddelik değişiklikle demokrasi artık elden gidiyor. Bir tehlike de şu; kuvvetler ayrılığını tek bir elde tek bir zümrede toplamak en iyi insanı bile yoldan çıkarır. Yani bir felakete gidiyoruz Allah Türkiye'yi korusun. Elbetteki Doğru Yol Partisi olarak 'hayır' diyeceğiz ve bunun için çalışmalarımızı başlattık. Son olarak şunu söyleyim Merkez Sağ başkanlığı kesinlikle kabul etmiyor. Buna karşı mücadele edecek.''
ANAP 'HAYIR' İÇİN SOKAĞA ÇIKIYOR

Merkez Sağ'ın bir dönem öncülüğünü yapmış Turgut Özal, Mesut Yılmaz gibi isimlerin genel başkanlık yaptığı Anavatan Partisi de referandumda 'hayır' oyu verceğini açıklayarak çalışmaları başlattığını duyurdu. Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, İzmir’den başlayarak tüm Anadolu’ya yayılacak çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:
“Türkiye’nin sorunları Güçlü Meclisle çözülür, ülkemizin gündeminde can alıcı sorun terördür, ekonomidir. Meclis sistemi içinde sorunlarımızı çözebiliriz. Elbette buralarda, meclis sisteminde de tıkanmalar, çözümsüzlükler olabilir. Ancak başkanlık sistemi ile bu ülke hiçbirşeyi çözemeyeceği gibi millet ve devlet çarkı parçalanma riskini taşıyor ve zedelenecek endişesi içindeyiz. Milli mücadelenin şahsiyetli şehri İzmir’den başlayarak Anadolu'nun tüm illerinde kampanya başlatıyoruz. Referandum ülkenin hiçbir gündemini çözemeyeceği gibi, milleti kamplara bölecektir. Bu sorun şahısların, partilerin, tarafların işi değil. Türkiye bu gündemden, referandum gündeminden derhal çıkmalıdır. Asıl sorunlarını çözmeye odaklanmalıdır. Anayasal sistem ve meclis sisitemine devam etmeliyiz.''

SÜLEYMAN DEMİREL PARTİSİ DE 'HAYIR'CI

Süleyman Demirel gibi Türkiye siyasetinde önemli isimlerin genel başkanlığını yaptığı Adalet Partisi de referanduma yönelik kararını 'hayır' olarak açıkladı. Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz, neden hayır diyeceklerini şöyle açıkladı: “Adalet Partisi olarak, Türkiye’de Parlamenter rejimin yok edilmesinden yana değiliz. Türkiye’nin kaderine, Türk halkı karar vermelidir. Bu da parlamenter rejimle mümkündür. 18 maddeyle Türkiye’deki bütün hak ve özgürlükleri bir kişinin iki dudağı arasına verecekler.''

'SORUMLULUĞUMUZ İMKAN VERMEZ'

Millî Görüş'ün önemli isimlerinden Necmettin Erbakan'ın eski genel başkanı olduğu Saadet Partisi, 'hayır' oyu kullanacağını açıklayan partiler arasında. Şu anki genel başkan Temel Karamollaoğlu başkanlık sistemine ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Anayasa değişikliğini içeren teklifin referanduma sunulması durumunda, böyle bir teklife destek vermemiz mümkün değil. Biz bunu desteklemeyiz, yani ''hayır’ oyu veririz. Sorumluluğumuz buna imkan vermez'' ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan milliyetçi hareketin önemli partilerinde Hak ve Eşitlik Partisi (HEPAR) da referandumda 'hayır' oyu kullanacağını açıkladı.

KARARI ÜYELERİNE BIRAKTILAR

Sağ seçmende geniş bir kitlesi olan Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) ve Muhsin Yazıcıoğlu'nun kurduğu Büyük Birlik Partisi yaptıkları açıklamalarla referandumda kararı parti üyelerine bıraktılar. Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkan Yardımcısı Dr. Abdullah Terzi, yaptığı açıklamada birlik ve beraberliği bozacak girişimlerdenkaçınılmasını belirtti. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de “Evet diyene de, Hayır diyene de saygı duyulması gerektiğini söylüyorum. Her şeyden önce Evetcileri, Hayırcıları kamplaştırmamak gerekir. Bu demokratik bir yarıştır'' açıklanmasında bulundu.

"Merkez sağ 'HAYIR' diyecek" haberi, 05 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 05 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Merkez sağ 'HAYIR' diyecek haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Merkez sağ 'HAYIR' diyecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  2. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  3. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  4. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  5. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  6. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  7. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  8. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  9. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  10. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  11. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  12. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  13. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  14. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  15. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  16. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  17. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  18. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  19. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  20. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
Politika Haberleri