Metin Çulhaoğlu'ndan 16 Nisan uyarısı: Kürt illerinde oy verilmesi engellenebilir

Metin Çulhaoğlu'ndan 16 Nisan uyarısı: Kürt illerinde oy verilmesi engellenebilir

Metin Çulhaoğlu'ndan 16 Nisan uyarısı: Kürt ... Ankara’da, Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun ortaklaşa gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Yönü: Köprüden Önce Sol Çıkış'' isimli bir panel yapıldı. Panele konuşmacı olarak Yön Bildirgesi...

Ankara’da, Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun ortaklaşa gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Yönü: Köprüden Önce Sol Çıkış'' isimli bir panel yapıldı. Panele konuşmacı olarak Yön Bildirgesi imzacılarından Korkut Boratav ve Metin Çulhaoğlu’nun yanı sıra Yön Dergisi Yazı İşleri Müdürü Erçin Fırat katıldı.

İleri Haber’in aktardığına göre Yön Dergisi’nin yayın hayatına başlaması üzerine düzenlenen panelde, derginin toplumsal-siyasal işlevi ve referandum süreci konuşuldu.

Etkinlikte ilk sözü, "Memleket nereye gidiyor?" sorusu üzerine alan Korkut Boratav, bu sorunun kesin bir cevabının olmadığını belirtti. Boratav, Türkiye'nin "Evet" veya "Hayır" deme seçeneğiyle karşı karşıya geldiğini ve ortada birkaç blok bulunduğunu söyledi.

'HALK SINIFLARINDA SOSYALİST SOL ÖN PLANDA'

Cumhuriyetçi blokta cumhuriyeti benimsemiş tutkulu bir çekirdek olduğunu söyleyen Boratav, bu blokun milliyetçi bir kanadı olduğunu ve bu kanadın anti-komünizmle özdeşleştiğini vurguladı. Boratav bu kanadın büyük toprak sahiplerinin etkin olduğu dönemde örgütlendiğini belirtti. Cumhuriyetçi sol kanada da değinen Boratav, bunun en önemli örneğinin Ecevit dönemindeki CHP'de görüldüğünü belirtti. 70'ler döneminde CHP'nin siyasal ve sosyal yönünü halk sınıflarına kaydırdığını söyleyen Boratav, CHP'nin cumhuriyetçi sol bir siyaset izlediğini vurguladı. Boratav parlamenter demokraside Cumhuriyetçi solun, halk sınıflarında olduğunu belirtti.

Cumhuriyetçi solun öksüz kalmasıyla kitle tabanının sosyalistlere yöneldiğini ifade eden Boratav, ana kavganın şu anda islamcı çekirdekle olduğunu ve mücadelenin bunun etrafında verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

''KÜRT İLLERİNDE OY VERİLMESİ ENGELLENEBİLİR’

Konuşmacılardan Metin Çulhaoğlu, ne "Evet"in ne de "Hayır"ın kesin olduğunu belirtirken, çok rahat bir ''Hayır’ çıkacağı kanaatinde olmadığını, koşullara bakıldığında ''Hayır’ ihtimalinin biraz daha güçlü olduğunu belirtti. Çulhaoğlu , AKP'nin kendi zaferini kesin görmediği takdirde farklı senaryoları olacağını, "Hayır" çıkma ihtimalinin yüksek olduğu Kürt illerinde sandığa gidişleri engelleyecek yaptırımlar uygulayabileceğini vurguladı.

Türkiye'de %51 "Hayır" çıkması durumunda siyasi kompozisyonda ciddi kaymalar olabileceğini belirten Çulhaoğlu, vatandaşın siyasi tercihlerinde kayma yaşanabildiğini söyledi. Referandumda "Hayır" çıkması durumunda sosyalistlerin görevlerinin olumlu anlamda artacağını söyleyen Çulhaoğlu, "Hayır" çıkması durumunda tercih anlamında kırılma olacağını ve sosyalistlerin mesaj verme şansının artacağını belirtti. 

''ÖNEMLİ BİR ALAN AÇILMIŞ DURUMDA…’

Son olarak söz alan, Erçin Fırat Yön Dergisi’nin yola çıkma amacının, tarihi bir anlamda soldan yazma girişimi olduğunu, cumhuriyetin sahipsiz kaldığı günümüzde cumhuriyete sahip çıkmak anlamına geldiğini söyledi. Türkiye solunun birikiminin küçümsenecek bir birikim olmadığını belirten Fırat, yeni kuşağın hareketinin de küçümsenecek bir dinamik olmadığını, fakat bu hareketliliğin biraz içeriksiz olduğunu vurguladı. Çıkış amaçlarının buraya oturduğunu söyleyen Fırat, derginin güncel meselelerle ilgili söz söyleyeceğini belirtti. Fırat önlerinde önemli bir alanın açılmış durumda olduğunu, solun buna yön verip hareketlendirmek için bir fırsata çevireceğini söyledi.

"Metin Çulhaoğlu'ndan 16 Nisan uyarısı: Kürt illerinde oy verilmesi engellenebilir" haberi, 26 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 26 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Metin Çulhaoğlu'ndan 16 Nisan uyarısı: Kürt illerinde oy verilmesi engellenebilir haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Metin Çulhaoğlu'ndan 16 Nisan uyarısı: Kürt illerinde oy verilmesi engellenebilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:01 İbrahim Tatlıses ve Oğlu Ahmet Tatlıses Arasındaki Mahkeme Süreci Sürüyor: İddialar ve Açıklamalar
  2. 23:57 Netflix'in İlk Çeyrek Geliri Yüzde 15 Arttı: Abone Sayısı 37 Milyon Kişi Arttı
  3. 23:36 UEFA Avrupa'da, Aston Villa ve Fiorentina ilk iki finalist oldu!
  4. 23:26 CHP'li Zeyrek, Manisa'da indirim sözünü yerine getirdi!
  5. 22:58 Bill Gates açıkladı: Yapay zeka işte bu meslekleri yerinden edemiyor!
  6. 22:58 Aston Villa, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde büyük bir etki yarattı
  7. 22:55 Burdur'da Çöl Tozu Etkisi: Kent Tozla Kaplandı, Yetkililer Uyarıyor!
  8. 22:50 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, G7 Toplantısında Ukrayna'ya Destek Vurgusu Yaptı
  9. 22:44 Tunceli'de PKK'ya Ait 8 Sığınak Tespit Edildi: 'Şehit Savcı Murat Uzun' Operasyonu
  10. 22:40 Diyadin İlçesinde İmamın Öğrencilere Şiddet İddiası: Gözaltı ve Soruşturma Başladı
  11. 22:36 Türkiye'deki Enflasyon Artışı: Ankara Havalimanı'nda Bir Bardak Çay 100 TL!
  12. 22:27 Kenya'da Helikopter Kazası: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 Askeri Personel Hayatını Kaybetti
  13. 22:22 Bahar Geldi, Flamingolar Ankara'nın Gölbaşı İlçesine Misafir Oldu!
  14. 22:22 Çin BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'e Gazze Çağrısı Yaptı
  15. 22:09 Türkiye'nin Önde Gelen Mobilya Devi İflas Etti!
  16. 22:05 Netanyahu açıkladı: "Varoluşsal bir tehlikeyle karşı karşıyayız"
  17. 21:57 Hindistan'da 47 Milyon Yıllık Dev Yılan Fosili Bulundu!
  18. 21:20 Türk Kargo Şirketi GKN İflas Etti: Beşiktaş ve Galatasaray'ın da Sponsoruydu!
  19. 21:14 Ünlü Reçel Markası İflas Etti: 139 Yıl Önce Kurulmuştu!
  20. 21:01 Zeytin Değil Altın Hasat Etti: Bahçesinde Çapa Yaparken Altın Dolu Bizans Hazinesini Buldu!
Politika Haberleri