MHP'den 'İttifaka başka ortak istemiyoruz' açıklaması

MHP'den 'İttifaka başka ortak istemiyoruz' açıklaması

MHP'den 'İttifaka başka ortak istemiyoruz' a... MHP ile AKP arasında 2019 Cumhurbaşknalığı seçimleri için kurulan İttifak Komisyonu'ndan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, oluşturulan 26 maddelik mutabakata ilişkin açıklamalarda bulundu. 'Cumhur ittifakı'nın iki parti...

MHP ile AKP arasında 2019 Cumhurbaşknalığı seçimleri için kurulan İttifak Komisyonu'ndan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, oluşturulan 26 maddelik mutabakata ilişkin açıklamalarda bulundu. 'Cumhur ittifakı'nın iki parti özelinde kalması gerektiğini söyleyen Kalaycı, "Cumhur ittifakı, iki parti arasında olmalı. Yüzde 10 barajı düşmeli, ittifakın barajı görece daha yüksek olmalı. İlk turda rahatlıkla yüzde 60’ı bulacağız" dedi.

İttifakın maddeleri bu hafta Meclis'te oylamaya sunulacak. İttifaka ilişkin, MHP’nin baraj probleminin önündeki engelleri kaldırmak için böyle bir ittifaka girdiği iddiaları doğru mu? BBP’nin de ittifaka katılma ihtimali var mı? Yüzde 10 barajı neden kaldırılmadı? Mühürsüz zarf ve pusulaların geçerli sayılması hakkaniyetli mi? sorularını yanıtlayan Kalaycı'nın Habertürk'ten Kübra Par'a yaptığı açıklamalar şöyle:

AK Parti-MHP arasında kurduğunuz cumhur ittifakı ile ilgili “MHP baraj problemi yaşıyor, AK Parti ile seçim ittifakına da bu yüzden girdi. 26 madde de buna hizmet edecek şekilde hazırlandı'' deniliyor. Ne diyorsunuz bu eleştiriye?

Anamuhalefet partisi CHP’nin bu yönde eleştiri yapmasını zaten bekliyorduk. İpe sapa gelmez, mesnetsiz, hukuki dayanağı olmayan, hatta biraz da çirkef eleştiriler geliyor. Milliyetçi Hareket Partisi’nin baraj diye bir sorunu yok. Ama biz camia olarak, her seçimde gelen, “MHP baraj altı'' yorumlarına alıştık. Allah’a şükürler olsun, milletimiz bütün seçimlerde de MHP’yi Meclis’e göndermiştir.

“Baraj sorunumuz yok'' diyorsunuz ama referandumda yine MHP ve AK Parti “Evet'' için kampanya düzenlemişti. “Bir önceki seçime referansla iki partinin toplam oyu yüzde 60’ları bulması gerekirken yüzde 51’de kaldığına göre MHP’nin oylarında azalma var'' yorumu yapılıyor...

Referandumda kimin kime oy attığı tespit edilemez. 1 Kasım seçimlerinde MHP’ye oy vermiş insanlarımızın 16 Nisan’da yapılan Anayasa referandumunda da gerekli desteği verdiğini düşünüyoruz. Bu, neticede bir Anayasa değişikliği, milletvekili seçimi değildi. Ayrıca vatandaşın oy verme kararını etkileyebilecek şekilde, “Türkiye bölünüyor, eyalet sistemi geliyor'' şeklinde çok fazla kara propaganda yapıldı. Bu söylenenlerin hepsinin yalan olduğu da çok net bir şekilde ortaya çıktı. O nedenle, referandumdaki oy oranının neden MHP ve AK Parti’nin oylarının toplamını yakalayamadığının cevabı bu.

Büyük Birlik Partisi’nin de bu ittifaka katılıp katılmayacağı tartışılıyor. Bu ittifakta sadece AK Parti ve MHP mi olacak, yoksa başka partilerin de katılma ihtimali var mı?

Şu an AK Parti ile MHP arasında bir ittifak söz konusu. Sayın Cumhurbaşkanı da buna katılacak başka partilerin her iki siyasi partinin aday listelerinden girebileceğini söyledi.

MHP olarak, BBP’nin bu ittifakta yer almasına soğuk baktığınız iddiaları doğru mu?

Kanun, her partiye aynı imkânları sunuyor. Ama Büyük Birlik Partisi’nin bu ittifaka ayrı kurumsal kimliğiyle katılmasının MHP olarak çok uygun olmayacağını düşünüyoruz. BBP zaten bizden ayrılarak kurulmuş bir parti.

Peki, neden şimdi yeniden birleşmenin doğru olmayacağını düşünüyorsunuz?

Bu ayrı bir şey. İki parti arasında olmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz. 5-6 partili bir ittifak doğru olmaz. İki parti özelinde kalması bizce daha doğru olur.

"MHP'den 'İttifaka başka ortak istemiyoruz' açıklaması" haberi, 25 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 25 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan MHP'den 'İttifaka başka ortak istemiyoruz' açıklaması haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. MHP'den 'İttifaka başka ortak istemiyoruz' açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:47 Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Toz Tutmayan Sprey Tarifi!
  2. 10:45 CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, çift maaş bağlanan iki bürokratın aylık kazancını açıkladı
  3. 10:43 Mangal Kömürü ve Limon: Evinizdeki Lekelere Son Veren Pratik Temizlik Yöntemi!
  4. 10:40 AK Parti İbrahim Efe için disiplin süreci başlattı
  5. 10:37 Mars'ın Yüzeyindeki Gizemli Örümcek Şeklindeki Oluşumlar: ESA'nın Keşfi
  6. 10:34 Günlük Burç Yorumları: 26 Nisan 2024
  7. 10:30 Mehmet Şimşek talimat verdi: 500 makam aracı satışa çıkarıldı
  8. 10:27 Sermaye Piyasası Kurulu’ndan iki şirketin halka arzına onay
  9. 10:27 Fenerbahçe'nin Yıldızı İrfan Can Kahveci, Sevilla'nın Hedefinde!
  10. 10:24 Galatasaray, Şampiyonlar Ligi İçin Transfer Atağına Geçiyor: Porto'nun Golcüsü Galeno Hedefte!
  11. 10:21 Ergin Ataman'a "siyonizm" tehdidi: "İsrail'de siyonistlerin sana ne yapacağını göreceksin"
  12. 10:21 Ev Yapımı Süt Mısır Tarifi: Sokak Lezzetleri Evde!
  13. 10:18 TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi: Ali Koç'un talebi, Türk hakemliğine zarar verecekti
  14. 09:50 Oyuncu Bade İşçil'den itiraf: Beni eşlerinden, sevgililerinden kıskandılar
  15. 09:45 Oscar Piastri: McLaren'in şaşırtıcı inişli çıkışlı F1 formunu anlaması gerekiyor
  16. 09:41 Hamas lideri İsmail Haniye, İstanbul’da İsmailağa Cemaati'ni ziyaret etti
  17. 09:35 Bahçeli’nin şarkısının söz yazarı konuştu
  18. 09:31 Mülkiye müfettişleri geldi: Diyarbakır Büyükşehir’de incelemeler başlıyor
  19. 09:21 Husiler, Aden Körfezi’nde bir İsrail gemisini vurduklarını açıkladı
  20. 09:17 İsias Otel davası ikinci duruşması bugün görülecek: Kıbrıslı aileler 3 talepte bulunacak
Gündem Haberleri