MHP'ye olağanüstü kongre kararı veren mahkemenin gerekçesi!

MHP'ye olağanüstü kongre kararı veren mahkemenin gerekçesi!

MHP'ye olağanüstü kongre kararı veren mahkem... MHP'li muhaliflerin açtığı davada, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar veren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi gerekçeyi de açıkladı. Mahkeme gerekçesinde 531 kişinin...

MHP'li muhaliflerin açtığı davada, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar veren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi gerekçeyi de açıkladı. Mahkeme gerekçesinde 531 kişinin başvurusunun istenilen nitelikte olduğuna  vurgulandı. . Gerekçeye göre MHP yönetiminin mahkemenin görevsiz olduğu itirazı da Siyasi Partiler Kanunu'nun 14/6, 29, 121, Dernekler Kanununun 34 ve Medeni Kanununun 75. maddesi gereğince reddedildi. 

531 İMZA İLE BAŞVURU YAPILDI 

 Siyasi Partiler Kanunu, Dernekler Kanunu ve Medeni Kanun'un ilgili  maddeleri gereğince bu davada Sulh Hukuk Mahkemesinin görevli olması nedeniyle  davalı tarafın, yargı yolunun farklılığına yönelik talebinin reddine karar  verildiği aktarılan gerekçeli kararda, Medeni Kanun'un 75. maddesinde; "Genel  kurul, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek  üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, yönetim kurulunca olağanüstü  toplantıya çağrılır" hükmünü içerdiğine işaret edildi.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin gerekçeli kararında ise ayrıca şu ifadeler yer aldı:
“Olağanüstü kongre talebinde bulunan 531 kişinin büyük kongre talebi ve seçilmiş delegelerinden olduğu, çağrı listesinde görevlendirme talep edilen kişilerin büyük kongre delegelerinden olduğu, bu kişilerin de bu görev yapmak istedikleri duruşmadaki beyanlarından anlaşılmakla ve 1232 delegeden 245 kişinin başvurusunun yeterli olduğu, talepte bulunan kişilerin ise 531 kişi olduğu, bu kişilerin talepte bulunmuş olmalarına rağmen Milliyetçi Hareket Partisi genel merkezince olağanüstü büyük kongre çağrısının yapılmadığı mahkemeye bildirilmekle beraber davacı vekillerince dosyaya sunulan medyaya verilen demeçlere ilişkin haber çıktılarından genel başkan ve yöneticiler tarafından olağanüstü kongre çağrısı doğrultusunda işlem yapılmayacağı, bu hususta mahkemeye başvurmaları gerektiği yönündeki beyanlar birlikte değerlendirildiğinde davalı tarafça olağanüstü kongre çağrısının yanıtsız bırakıldığı anlaşılmakla mahkememizce açılan davanın kabulüne, Medeni Kanunun 75/3. maddesi uyarınca talep edilen gündemle tüzük değişikliği için 3 kişilik çağrı heyetinin görevlendirilmesine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur."

MAHKEMENİN YETKİSZİLĞİNİ GÖSTEREN BİR KARAR YOK

Olağanüstü kurultay talebinde bulunan parti  üyelerinin, sulh hukuk mahkemesine başvurusunu engelleyen açık bir Anayasa ve  kanun hükmü bulunmadığına işaret edilen kararda, Siyasi Partiler Kanunu'nun 29.  maddesinin de, "1630 sayılı Dernekler Kanunu'nun bu kanuna aykırı olmayan  hükümleri ile siyasi partilerin her kademedeki kongreleri için de uygulanır"  hükmü içerdiği bildirildi. Kararda, "Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde Medeni Kanun'un 75.  maddesinde yer alan sulh hukuk mahkemesince olağanüstü toplantı için çağrı heyeti  görevlendirilmesine dair hüküm, siyasi partiler kongrelerinde özel hukukun  uygulanacağı bir durum olarak belirlenmiş olup, adli yargıya özellikle atıf  yapılarak bu durum tespit edilmiş olduğundan, aksi bir Anayasa ve kanun metnine  rastlanılmadığı anlaşılmıştır" ifadesine yer verildi.  Yargıtay içtihatlarına da yer verilen kararda "Türk Medeni Kanunu'nun  75. maddesi gereğince Çağrı Heyeti görevlendirilmesinde sulh hukuk mahkemelerinin  görevli olduğu, yerleşmiş içtihatlarla kabul edilmiştir" tespiti yapıldı.

"MHP'ye olağanüstü kongre kararı veren mahkemenin gerekçesi!" haberi, 11 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 11 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan MHP'ye olağanüstü kongre kararı veren mahkemenin gerekçesi! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. MHP'ye olağanüstü kongre kararı veren mahkemenin gerekçesi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:36 Dış Kapıya Tuz Serpmenin Gizemli Faydaları! Atalarımızın Bilgeliği Gün Işığına Çıkıyor!
  2. 20:35 Böcek Isırıklarının Kabusu Bitti! Bu Doğal İlaçları Deneyin
  3. 20:35 Altın Sahiplerinin Dikkatine: Bakan Mehmet Şimşek Resmen Açıkladı!
  4. 20:34 Ruslar Türkiye'ye Veda Ediyor: 50 Bin Kişi Ülkeyi Neden Terk Etti?
  5. 18:53 Korhan Berzeg için arama çalışmasında gelişme: Dere yatağında bir kanıt daha bulundu
  6. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  7. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  8. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  9. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  10. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  11. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  12. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  13. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  14. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  15. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  16. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  17. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  18. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  19. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  20. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
Politika Haberleri