Mutlu musunuz Ahmet Bey?

Mutlu musunuz Ahmet Bey?

Mutlu musunuz Ahmet Bey? Çağlar EzikoğluKeşke bu yazıyı Ahmet Bey’e değil de Ahmet Hoca’ya yazsaydım. Aslında daha önce de yazmıştım. Hani meşhur bir makaleniz vardı ya; ''Medeniyetlerin Ben İdraki’ adında. Makalende oryantalist tezleri kıyasıya...

Çağlar Ezikoğlu

Keşke bu yazıyı Ahmet Bey’e değil de Ahmet Hoca’ya yazsaydım. Aslında daha önce de yazmıştım. Hani meşhur bir makaleniz vardı ya; ''Medeniyetlerin Ben İdraki’ adında. Makalende oryantalist tezleri kıyasıya eleştirip Samuel Huntington’ın Medeniyetlerin Çatışması eserini akademik açıdan eleştirmeye çalışıyordunuz. Size göre, Osmanlıcılık kavramının batılı olmayan devletlerin yeniden dönüşümü için iyi bir referans noktası olabilirdi ve makaleniz boyunca bunu savunuyordunuz.

Ben de savunmuş olduğunuz bu argümanın eksik ve yarım kalan noktalarını eleştirel bir biçimde analiz etmeye çalışmış, Türkçe-İngilizce bir makale ile cevaplamaya çalışmıştım. Aslında kafamda kaleme aldığın o meşhur ''Stratejik Derinlik’ eserini inceleme ve onu kıyasıya eleştirme fikrim vardı. Osmanlıcılık idealini kafanda kurduğun hayali politika araçlarıyla Dünya’da gerçekleştirme ideası esasında başlı başına eleştirilecek bir meseleydi ya her neyse.

Keşke ben yine bu yazıda Ahmet Hoca’nın akademik tezlerine cevap vermek için uğraşsam ve kendi argümanlarımla onun tezlerini çürütmeye çalışsaydım. Zira akademi dediğiniz dünya bir derya deniz ve o denizde binlerce argüman üzerinden yüzlerce tartışmaya girebilirsiniz. Lakin bu yazıyı Ahmet Hoca’ya değil Ahmet Bey’e yazacağım. Osmanlıcılık hayalleri uğruna Türk dış politikasını ve dahi Türkiye’yi bir bataklığa sürükleyen Ahmet Bey’e.

Vicdanınız Hiç Sızlıyor mu Ahmet Bey?

Davutoğlu, Suriye ile ilişkili izlenen politikaya yapılan eleştirileri haksız bulduğunu belirterek, “Sanki (Suriye'de durum çok normaldi, bir günde Türk dış politikası değişti ve bu ülkede olaylar patlak verdi) gibi bir tavır var'' ifadesini kullandı. Kimseye “kalkın ayaklanın'' demediklerini belirten Davutoğlu, ancak Türk halkının önem verdiği değerler uğruna ayağa kalkan Suriye halkı için sessiz kalmalarının beklenemeyeceğini bildirdi. Bakan Davutoğlu, Esad yönetiminin ne zaman gideceğine ilişkin öngörüsünün sorulması üzerine de “Şu anda maalesef sancılı bir süreç var ama bu süreyi artık yıllarla ifade etmek mümkün değil, aylar ve haftalarla ifade edilebilir'' yanıtını verdi.[1]

Bu haber 25 Ağustos 2012 tarihinde yayınlandı Ahmet Bey yani tam tamına 4.5 yıl önce. Beşar Esad’a ömür biçmiştiniz o gün, size göre o ömür aylar hatta haftalarla hesap ediliyordu. Lakin istediğiniz olmadı Ahmet Bey. Değerleri uğruna ayağa kalkan Suriye halkını silahlandırdınız, ama silahlananlar genelde cihatçı gruplardı. Sizin için bu radikal örgütlenmeler ''Sünni öfkeli gençler’den oluşuyordu belki. Ama bahse konu haberde açık ve net bir şekilde yalan söylediniz Ahmet Bey. Suriye’de durum çok normaldi, siz daha Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturmadan evvel, dönemin Başbakanı ile Beşar Esad’ın birlikte ailecek Akdeniz kıyılarında tatil yapacak noktada bir ilişkiye sahip bir normallikti bu.

Sonra siz geldiniz bahse konu makama; sizin için çok büyük bir fırsattı bu. Akademik idealarınızı, teorik altyapınızı fiiliyata dökmek için bundan daha güzel bir fırsat olamazdı. Sizin için Türk dış politikası bir laboratuardı belki de. Ama hiç düşünmediniz, bir ülkenin dış siyaseti, geleceği sizin deneme tahtanız olamayacağını. Etki alanına aldığınız dönemin Başbakanı’na ''Emevi Camii’nde namaz kıldırma’ fantezilerini söylettirirken, Türkiye’yi adım adım bir bataklığa sürüklediğinizi görmüyordunuz. Aslında görmek istemiyordunuz zira Wikileaks belgelerinde kendisine yemek daveti için villa kiraladığınız Hillary Clinton ile yakın dostluğunuz bu hususları görmeniz için engeldi.

***

Peki sonra ne oldu Ahmet Bey? Durun ben söyleyeyim, dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı koltuğuna geçtikten ve sizi Başbakan koltuğuna oturttuktan sonra ülkenin idaresini tamamen elinize aldığınızı hissettiniz. Hissettiniz diyorum zira o idareyi gerçekten ele almadığınızı da siz de gayet iyi biliyordunuz. O görevi birileri size bahşetmişti ve o birisinin sözünden çıktığınız anda azledileceğinizi gayet iyi biliyordunuz. Ve tabi beklenen oldu; siz Beşar Esad’a ömür biçerken, Genel Başkanı olduğunuz partinin merkez yürütme kurulunun 50 üyesinin 47’si tarafından Genel Başkanlık yetkiniz tırpanlandı ve Boğaz’da kiralanan bir yalıda Ak Trollerin Pelikanları tarafından bir bildiri ile amiyane tabirle postalandınız.

Bu hikayeyi elbette benden iyi biliyorsunuz yaşayanı olarak. Peki ben niye anlattım? Sadece size sormak için Ahmet Bey. Ben bugün sizin ''Sünni öfkeli genç’ olarak nitelendirdiğiniz barbar güruh tarafından Suriye topraklarında esir alınarak vahşice yakılan iki Türk askerini gördüm. İçim acıdı, yüreğim parçalandı ama aklımdaki sorular dağılmadı Ahmet Bey. Sahi bu çocukların Suriye topraklarında ne işi vardı? Bizim Beşar Esad ile derdimiz ne idi?

Diyeceksiniz belki terörü önlemekti tek amacımız. O zaman niye PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile İmralı Tutanakları’nda Suriye toprakları üzerinde pazarlık yaptınız Ahmet Bey? Bugün gencecik çocukların bilmedikleri topraklarda bilmedikleri düşmanlarla savaşmasının sorumlusu kim? O gencecik çocuklar cayır cayır yanarken ne hissettiniz Ahmet Bey? Vicdanınız hiç mi sızlamadı, hiç mi düşünmediniz ''bir yerde yanlış yaptık’ diye? Hepsini geçtim, mutlu musunuz Ahmet Bey bu ülkeyi soktuğunuz bataklıktan? Sizinle aynı meslekten gelen ve bu mesleği kutsal addeden bir meslektaşınız olarak soruyorum; geceleri rahat uyuyabiliyor musunuz Ahmet Bey?..

* Aberystwyth Üniversitesi, Uluslararası Siyaset Departmanı, Araştırma Görevlisi ve Doktora Adayı

[1]

"Mutlu musunuz Ahmet Bey?" haberi, 23 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 23 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Mutlu musunuz Ahmet Bey? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mutlu musunuz Ahmet Bey? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  2. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  3. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  4. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  5. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  6. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  7. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  8. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  9. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  10. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  11. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  12. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  13. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  14. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  15. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  16. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  17. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  18. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  19. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  20. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
ABC Kritik Haberleri