Nagehan'dan MİT'in operasyon belgesini açıklayan Selvi'ye: Dostum yanılıyorsun

Nagehan'dan MİT'in operasyon belgesini açıklayan Selvi'ye: Dostum yanılıyorsun

Nagehan'dan MİT'in operasyon belgesini açıkl... Nagehan Alçı hızlı başladı, 'dostu' Abdulkadir Selvi'yi yalanladı. Selvi'nin bir yazısında Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde istihbarat yapmasını yasaklayan ve halen yürürlükte...

Nagehan Alçı hızlı başladı, 'dostu' Abdulkadir Selvi'yi yalanladı. Selvi'nin bir yazısında Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde istihbarat yapmasını yasaklayan ve halen yürürlükte olan MY 114-1 © kodlu bir gizli talimattan bahsettiğini hatırlatan Alçı, "Bu talimat gizli de değil, yeni de" dedi. 

Nagehan Alçı'nın bugün Habertürk'te yayınlanan ikinci yazısı "Dostum Abduülkadir Selvi yanılıyor..." başlığını taşıyor. 

Nagehan Alçı'nın 'dostunun' ismini yanlış yazması bir yana, sıraladığı eleştiriler şöyle:

"Abdulkadir Selvi, 15 Temmuz’la ilgili Hürriyet’te çok önemli yazılar yazıyor. O gecenin detaylarını ortaya çıkarmaya çalışıyor. Ancak bence çok kritik bir noktada yanılıyor.

1 Haziran’da 'MİT’le ilgili gizli talimat neydi?' başlıklı bir yazı yazdı ve MİT’in TSK içinde istihbarat yapmasını yasaklayan ve halen yürürlükte olan MY 114-1 kodlu bir gizli talimattan bahsetti.

Pazartesi günü yazdığı yazıda ise bu talimatın tarihini açıkladı: 28 Kasım 2011. Yani çizdiği tabloya göre bu tarihe kadar MİT, TSK içinden istihbarat alma yetkisine sahip, bundan sonra bir talimatla bu yetki elinden alınıyor. Öyle mi hakikaten? Bahsettiği gibi gizli bir talimat mı var? Ve bu talimat MİT’in TSK içine girmesini mi engelliyor?

Selvi’nin bahsettiği MY 114-1© kodlu ve 28 Kasım 2011 tarihli Silahlı Kuvvetler Koruyucu Güvenlik ve İşbirliği Yönergesi’nde yer alan ifade şöyle:

...'b. Terör örgütlerinin veya yasadışı oluşumların faaliyetlerine karıştığı ... için haklarında personel güvenlik incelemesi yapılanların;

(1) Kıta içi ... tutum ve davranışları iç hizmet kanun ve yönetmeliği çerçevesinde personelin sıralı sicil amirleri marifetiyle ilgili birlik komutanlığınca,

(2) Kıta dışı tutum ve davranışlarının ise yetkili istihbarat birimlerince (MİT Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü...) takip ve kontrol edilmesi sağlanır.''

AKSİNE BU TALİMAT...
Kısacası bu belge MİT’in yalnızca kıta dışında istihbarat toplama yetkisi olduğunu gösteriyor doğru ancak MİT zaten hiçbir zaman kıta içinde faaliyet gösterme yetkisine sahip olmadı ki! Daha önce yürürlükte bulunan 30 Mayıs 2001 tarihli MY 114-1 (B) ve onun öncesinde yürürlükte olan 30 Mart 1990 tarihli MY 114-1 (A)’da da bu ibare var. Ancak bir farkla!

Onlarda 'Kıta dışı tutum ve davranışları MİT Müsteşarlığı ve Garnizon Komutanlığı’nca takip ve kontrol edilir' deniyor. Demek ki 2011’deki temel değişiklik MİT’in TSK içinden istihbarat almasını engellemek değil -çünkü zaten MİT’in böyle bir yetkisi hiç olmamış garnizon komutanlıklarının elinden bu yetki alınarak TSK’nın kısıtlanması ve kıta dışı istihbaratın sadece MİT ve Emniyet’e teslim edilmesi olmuş.

15 Temmuz’la ilgili bilgi bombardımanı ve birçok aydınlatılması gereken nokta var. Birileri bu karışıklıktan faydalanıp kendi zafiyetlerini gözden kaçırmak istiyor olabilir.

TSK tarihi demek, darbeler tarihi demek. O nedenle çok kıymetli ve dikkatli bir kalem olan Selvi’nin de dediği gibi devamlı bir dış denetim şart, ancak devlet içi kurumların iç mücadelesinde somut gerçekler üzerinden gidip yanıltılmamaya dikkat etmek gerekir."

"Nagehan'dan MİT'in operasyon belgesini açıklayan Selvi'ye: Dostum yanılıyorsun" haberi, 14 Haziran 2017 tarihinde yazılmıştır. 14 Haziran 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Nagehan'dan MİT'in operasyon belgesini açıklayan Selvi'ye: Dostum yanılıyorsun haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nagehan'dan MİT'in operasyon belgesini açıklayan Selvi'ye: Dostum yanılıyorsun 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:20 Portakal Şerbetli Kurabiye: Nostaljik Lezzetin Modern Yorumu
  2. 16:19 DEM Parti'den Yerlikaya'ya 'müfettiş' yanıtı geldi
  3. 16:15 Süper Lig'in küme düşen ilk takımı belli oldu!
  4. 16:14 Antalya-Isparta Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 7 Yaralı ve Trafik Kilitlendi
  5. 16:11 O beklenen maraton başlıyor!
  6. 16:07 TESK Genel Başkanı: Yüksek Otel Fiyatları Yerli Turisti Yurtdışına Yönlendiriyor
  7. 16:05 Ankaragücü'den Kupa Açıklaması Sertti!
  8. 16:01 Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu Sessiz Kalmadı: "2. Bölüm Geliyor"
  9. 16:01 Emekli Maaşı Bombası: Uzmanlar Zam Oranlarını Açıkladı! En Düşük Emekli Aylığı Ne Kadar Olacak?
  10. 15:59 Özgür Özel'den açıklama: 'yüzde 25'lik cam tavanı nasıl kırdıklarını' anlattı
  11. 15:59 Mart Ayında Türkiye'de Konut Satışlarında İstanbul Öne Çıkıyor: İşte İl İl Satış Rakamları
  12. 15:55 Diyarbakır'da Kentsel Dönüşüm Şirketi Tevfik İnşaat İflas Etti: Mağduriyet ve Belirsizlik
  13. 15:53 Araba alacaklara müjde! Yerli ve daha ucuz olan TOGG için müjdeyi verdi
  14. 15:52 Fransız Gazeteci Filistin Desteği Nedeniyle 'Terör Propagandası' İddiasıyla İfade Vermeye Çağrıldı
  15. 15:49 Galatasaray Kulübü Olağan Genel Kurulu için Tarih Belirlendi
  16. 15:46 Dünyaki en tehlikeli ülkeler belli oldu: Türkiye kaçıncı sırada?
  17. 15:46 Heyecan Verici Başlangıç: Moskova Film Festivali Uluslararası Sinema Dünyasını Ağırlıyor
  18. 15:45 Beşiktaş'a 15 milyon euroluk savunmacısı!
  19. 15:42 İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde Yoğun Yağış ve Fırtına Uyarısı: İBB'den Açıklama
  20. 15:41 Real Madrid-Barcelona Karşılaşmasında, Arda Güler Sürprizi!
Gündem Haberleri