Neden geri kalmış bir ülkeyiz?

Neden geri kalmış bir ülkeyiz?

Neden geri kalmış bir ülkeyiz? Prof.Dr.Coşkun ÖzdemirEvet hemen her alanda geri kalmış bir ülkeyiz. Bunun nedenleri üzerinde uzun tartışmalar yapılıyor. Gerçek nedenleri bulmakta zorluk ve zaaflarımız var. 600 yıllık imparatorluğun ardından Anadoluda kurulan...

Prof.Dr.Coşkun Özdemir

Evet hemen her alanda geri kalmış bir ülkeyiz. Bunun nedenleri üzerinde uzun tartışmalar yapılıyor. Gerçek nedenleri bulmakta zorluk ve zaaflarımız var. 600 yıllık imparatorluğun ardından Anadoluda kurulan cumhuriyet 13 milyonluk bir nüfusa sahipti. Bu 13 milyonun 8 milyonu kadın 5 milyonu erkekti ve okuma yazma bilen oranı  % 4-5 civarında idi.

Genç cumhuriyet doğaldır ki uygarlığın ve çağdaşlığın oldukça uzağında bulunuyordu. Cumhurreisi seçilen Mustafa Kemal isimli mucize, geri kalmışlığın tarihsel,kültürel, eğitimsel nedenlerini çok iyi algılamış bir deha idi. Sofyadaki ateşimiliterliğinde izlediği bir opera temsilinin ardından arkadaşlarına “neden geri kaldığımızı gittikçe daha iyi anlıyorum “ demişti.  Bu çarpıcı bir ileri görüştür . Onun önderliğinde cumhuriyet ,15 yıl içinde tüm alanlarda, çağdaşlık, uygarlık ve aydınlanma yolunda büyük gelişme ve ilerlemeler gerçekleştirdi. Geleceğe büyük umutlarla bakıyorduk ve bu umudun sağlam dayanakları vardı. Atatürk'ün ölümünden sonra ve çok partili düzene girişimizle birlikte feodalite, köy ağaları ve muhafazakar politikacılar, Hasan Ali Yücel gibi bir devrimciyi devirmeyi başardılar.

Onların  bir sonraki hedefi eğitim ve özellikle yurdumuza en büyük yurtseverleri, yazar ve düşünürleri yetiştiren köy enstitüleri oldu. Köy enstitüler ile birlikte bir ikinci aydınlanma odağ ı olan halkevlerini yok ettiler. Hiç kuşkusuz bu millete vurulmuş en büyük darbedir . Hiç bir iktidar Atatürk'ün çağdaşlık ,aydınlanma bilim toplumu  hedefini benimsemedi. Devrimlerin önü kesildi. Alçakça öldürülen Ahmet Taner Kışlalı'nın deyimi ile “50 yıl boyunca Milli Eğitim bakanlığı milli ihanet bakanlığı olarak görev yaptı".

Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu laiklik göz ardı edildi. Dogmaların,bağnaz dinciliğin, cumhuriyet düşmanlığının önü açıldı. Tarikatler, cemaatler, mezhepler özgürce cumhuriyeti yıprattılar. Halkımızın akla bilime, hümanizme dayanan bir eğitim görmesi, birey olması ,özgürce düşünüp kendi çıkarı ile birlikte yurdunun çıkarını düşünüp uygun tercihler yapabilmesi bilinçlenmesi  engellendi. Hele bir sınıf bilincine varmasına hiç izin verilmedi. Haince bir sol düşmanlığı yapıldı. Emekten emekçiden yana olmak vatan hainliği ile eş tutuldu .İktidarlar açıkça halkın bilinçlenmesinin iktidarlarını tehlikeye sokacağını düşündüler.Ama bütün  bu gerçekler sağcı solcu,muhafazakar, liberal, ulusalcı,dindar ateist alevi sünni, el birliği ile gizlendi, üstü örtüldü. Tartışmalarda gündeme gelmedi. Az sayıda yürekli yazar bu halk gerçeğini dile getirmişlerdir.

Halkın kısıtlanmış eğitimi ile yönetime iktidara en yetenekli en ehil, en yurtsever, halkını yurdunu sevmesini bilen politikacıları seçme yeteneğine sahip olup olmadığı gerçek bir milli irade milli egemenliğin tecelli edip etmediği hiç sorgulanmadı. Aldatılan, afyonlanan halkın demokrasiye verdiği desteğin değerlendirilmesi hiç yapılmadı.Türkiye'nin en  büyük en önde gelen sorunu budur bu halk gerçeğidir .

Gerçek yurtseverler gerçek aydınlanmacılar cumhuriyetçiler halkçı ve emekçiler bu yüzden bugünün Türkiyesinde acılar, derin kaygılar içinde  yaşamaktadırlar.

"Yunan kazansaydı daha iyi olacaktı, saltanat ve hilafet devam edecekti. 10 kasımlarda anıt kabire gideceğinize kenefe gidin" diyen kişi saray sofralarında ve TV'lerde boy gösteriyor. Bu onur kırıcı olaya bu milletin belli başlı bir tepkisi yok. Sigara tüketiminde ,cep telefonu kullanımında, trafik kazalarında kadın cinayetlerinde, çocuk istismarında (pedofili) şampiyonluğumuz var.  

Herşeye karşın umutsuzluğa düşmeden insan haklarını özgürlükleri, aydınlanmayı bilimi benimseyenlerin bir dayanışma içinde mücadele vermesi gerekiyor.

Bu umudu yaşatmalıyız 

"Neden geri kalmış bir ülkeyiz?" haberi, 26 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 26 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Neden geri kalmış bir ülkeyiz? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Neden geri kalmış bir ülkeyiz? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
  2. 01:57 IFacebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  3. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  4. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  5. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  6. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  7. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  8. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  9. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  10. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  11. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  12. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  13. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  14. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  15. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  16. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  17. 01:04 ‘Ben köy sevmem’ diyenler bile buraya hayran kalıyor: Giden yerleşme planı yapıyor!
  18. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  19. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  20. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
ABC Kritik Haberleri