Nedim Gürsel'in son kitabı: 'Bana İtalya'yı Anlat'

Nedim Gürsel'in son kitabı: 'Bana İtalya'yı Anlat'

Nedim Gürsel'in son kitabı: 'Bana İtalya'yı ... Cüneyt Ayral“Bana İtalya’yı Anlat'' önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak olan (Doğan Kitap) Nedim Gürsel’in yeni kitabı.Kitabı okuyup, üzerine birkaç satır yazabilmem için Doğan Kitap pdf kopyesini göndermiş.Nedim Gürsel...

Cüneyt Ayral
“Bana İtalya’yı Anlat'' önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak olan (Doğan Kitap) Nedim Gürsel’in yeni kitabı.

Kitabı okuyup, üzerine birkaç satır yazabilmem için Doğan Kitap pdf kopyesini göndermiş.

Nedim Gürsel yakın arkadaşım ve sık sık buluşup sohbet ettiğim yani kimliğini kişiliğini yakından bildiğim bir yazar.

“Bana İtalya’yı Anlat'' kitabını okurken onu tanıyor olmak duygusundan arınmam bu nedenle kolay olmadı elbette. Ve üzüldüm!

Üzüldüm çünkü Nedim hiç bir zaman kendi hayatını doya doya “kendisi için'' yaşayamadı, yaşayamıyor ve onun bu gerçeği bu yeni kitabına baskın biçimde yansımış.

Okurun yazarına bir çağrısı anlamına geldiğini düşündüğüm “Bana İtalya’yı Anlat'' başlığından etkilenerek aslında bilip gezdiğim İtalya’nın sırlarını okuyacağımı düşündüğüm kitap aslında bir İtalya Bibliografiası olarak çıkıyor karşımıza, yazar İtalya’yı hep başka yazarların gözünden, sözünden anlatmış. Oysa ben Nedim’in gezip gördüklerini onun gözünden yerini zamanını, adresini belirterek okuyacağımı ve bir sonraki İtalya seyahatimde onun izini süreceğimi düşünmüştüm.

Yıllar önce bir Roma gezisine gitmeden önce, Fransızca ELLE dergisinde yayınlanmış bir yazıyı kesip gittiğimi anımsıyorum. Bu yazıda hangi sokaktan Roma Çamları’nın nasıl görüldüğünü söylemişti yazar ve hangi lokantada neleri yiyebileceğimizi anlatmış, Roma’nın kendi bakış açısından gezilip görülmesi gereken yerlerinin ip uçlarını vermişti. Hâlâ unutamam o Roma gezimizi. Ama ne yazık ki Nedim Gürsel’in kitabı ile böyle bir gezi yapamayacağım. Bütün kitaptan not edebildiğim bir tek Bologna’da bir lokanatanın adı var. Bir de Ragu sosunun tarifi, çünkü kendi yazmış olduğum "El Çabukluğu Marifet" kitabımdaki Ragu sosu ile hiç örtüşmeyen bir tariften söz etmiş yazar, şimdi bu farklılığın nedenini bulmam gerekiyor, çünkü benim Ragu sosumu Sicilyalı bir İtalyandan öğrenmiştim...

Kitabın büyük bir bölümünü Resimli Dünya adlı romanının yazılış öyküsüne ayırmış olan yazar belki de bu kitaptan bir “Vedenik Günlüğü/ Günlükleri'' diye bir başka kitap daha çıkartabilirdi.

Nedim Gürsel’in bu yeni kitabı kimlere ilginç gelebilir?

Öncelikle yazar hakkında araştırma yapacak olan üniversite öğrencileri için önemli bir kaynak, çünkü yazarın kimleri okumuş olduğunu, entellektüellik derecesinin yüksekliğini, kitaplarını yazmaya başlamadan önce nasıl davrandığını bu kitaptan öğrenmek olası.

Resim sanatına ve Rönesans İtalya’sına meraklı olanlar için de önemli bir kaynak kitap olmuş "Bana İtalya’yı Anlat", hangi şehirde  bu anlamda neleri görebileceğinizi ve gördükleriniz hakkında kimin ne düşünmüş olduğunu da okuyabileceksiniz.

Bir de tabii İtalya hakkında okuma kılavuzuna ihtiyacınız varsa, çok yararlı olabilir.

Ama bunca yıldır İtalya’ya gidip gelmiş ve gidip gelmekte olan Nedim Gürsel’den ben artık yeni bir "İtalya" kitabı beklediğimi saklayamam, çünkü onun izlerini sürmeyi, İtalya’yı gezerken nerelere gitmiş olduğunu bilmeyi isterim.

Şimdi bu yazıyı okuyanlar bana dönüp, “o da bunu yapmış zaten, neden eleştiriyorsun, o da okumuş olduklarının İtalya’sını anlatmıyor mu? Sen de okuyup gitmek istediğinden söz ediyorsun...'' diyeceksiniz.

Ben bir yazarın izleğinden gezmeyelim demiyorum, hangi yazar hangi kitabında İtalya için ya da İtalya’daki bir şey için ne demiş, o beni çok ilgilendirmedi diyorum...

Nedim Gürsel’in artık bir roman sunma zamanı geldi diye düşünüyorum, kendi yaşam izlediğinden, kendi gözünden, kendi duygularından üremiş bir roman belki de...

27 Nisan 2016, Paris

"Nedim Gürsel'in son kitabı: 'Bana İtalya'yı Anlat'" haberi, 28 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 28 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Nedim Gürsel'in son kitabı: 'Bana İtalya'yı Anlat' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nedim Gürsel'in son kitabı: 'Bana İtalya'yı Anlat' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  4. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  5. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  6. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  7. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  8. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  9. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  10. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  11. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  12. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  13. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  14. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  15. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  16. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  17. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  18. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  19. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  20. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
ABC Kitap Haberleri