Nisan Ayında Enflasyon Yükselişte: TCMB Raporu Değerlendirmesi

Nisan Ayında Enflasyon Yükselişte: TCMB Raporu Değerlendirmesi

Nisan Ayında Enflasyon Yükselişte: TCMB Rapo... TCMB Nisan raporuna göre, tüketici fiyatları %3,18 artarken, senelik enflasyon %69,80'e yükseldi. Gıda enflasyonunda gerileme yaşanırken, hizmetlerdeki yüksek artış sürüyor. Üretici fiyatları güçlü seyrederken, enerji fiyatlarındaki dengelenme dikkat çekti.

TCMB'nin Nisan ayı fiyat gelişim raporu, tüketici fiyatlarının %3,18 artışla senelik enflasyonun ise %69,80'e yükseldiğini gösteriyor. Gıda fiyatlarında gerileme devam ederken, hizmet sektöründeki yüksek artışlar dikkat çekiyor. Üretici fiyatlarındaki güçlü seyir ve enerji fiyatlarındaki dengelemeler raporda öne çıkan diğer noktalar arasında. Ayrıca, aylık enflasyonun öngörülerin üzerinde seyrettiği belirtiliyor.

TCMB'nin Nisan ayı fiyat gelişimlerine ilişkin yayımladığı değerlendirmede, tüketici fiyatlarının %3,18 oranında arttığı ve senelik enflasyonun 1,30 puanlık bir yükselişle %69,80'e ulaştığı belirtildi. Özellikle gıda enflasyonunda gerileme görülürken, diğer gruplarda ise artış yaşandığı ve hizmetler grubunda aylık fiyat artışlarının hala yüksek seyrettiği vurgulandı.

Metinde, belirli alt grupların yanı sıra ulaştırma hizmetlerinde güçlü bir artış olduğu ve bunun bayram etkisinden kaynaklandığı ifade edildi. Bloomberg HT'den alıntı yapılarak temel mal grubunda mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık fiyat artışlarının yavaşladığı ve bunun dayanıklı mal grubundaki otomobil fiyatlarındaki ılımlı artıştan kaynaklandığı belirtildi. Gıda grubunda ise işlenmemiş gıda maddelerinin fiyatlarını artırmaya devam ettiği ancak işlenmiş gıda maddelerinde ılımlı bir seyir görüldüğü belirtildi.

Enerji grubu fiyatlarının, Türk lirası cinsinden petrol fiyatlarındaki artışa paralel olarak yükselen akaryakıt fiyatlarının, doğal gaz fiyatlarındaki mekanik etki nedeniyle dengelendiği ve bu nedenle aylık bazda değişim göstermediği ifade edildi. Üretici fiyatlarındaki artışın güçlü seyrini korurken, senelik üretici enflasyonunun artmaya devam ettiği belirtildi. Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, fiyat artışlarının genel olarak yaygın olduğu ve sermaye malları dışındaki gruplarda daha belirgin olduğu görüldü. Bu bağlamda, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık artış oranlarının zayıflama eğiliminde olduğu ancak Enflasyon Raporu öngörülerinin üzerinde kalmaya devam ettiği ve göstergelerin senelik enflasyonlarında bir miktar artış yaşandığı belirtildi.

"Nisan Ayında Enflasyon Yükselişte: TCMB Raporu Değerlendirmesi" haberi, 06 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Nisan Ayında Enflasyon Yükselişte: TCMB Raporu Değerlendirmesi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nisan Ayında Enflasyon Yükselişte: TCMB Raporu Değerlendirmesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:14 Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanlarından Yapay Zeka İçin Tarihi Adım
  2. 11:09 Lezzetin Sırrı: Kurabiyeli Kruvasan Tarifi!
  3. 11:05 Burdur'da Mansur Yavaş'ın Ağabeyi Kaza Geçirdi
  4. 11:01 İzmir'de Trafik Kazasında Motosiklet Sürücüsü Yaşamını Yitirdi, 1 Yolcu Ağır Yaralandı
  5. 10:55 Oxford Araştırmacılarından Kara Deliklerde "Dalma Bölgesi" Keşfi
  6. 10:47 Kayserispor Başkanı Çamlı'dan Hakemlere Sert Tepki
  7. 04:03 Bütün kiri mıknatıs gibi çeken o yöntem: Kızartmalarda işinize yarayacak!
  8. 04:00 Kafe ve restoranlarda bu ibareye rastlarsanız ödeme yapmayın!
  9. 03:58 Covid-19'un yeni varyantı 'FLIRT' ciddi vakalarla çıktı!
  10. 03:56 Karpuz kelek çıkarsa tüketiciler 20 bin lira kazanabiliyor!
  11. 03:54 Spotify'a 'telif' davası: ABD'de davalık oldu
  12. 03:53 Aracınıza kaynar su dökmeyi hiç denediniz mi?
  13. 03:47 200 TL banknot 132 dolar ederken şimdi ise 6 dolara kadar geriledi
  14. 03:42 Çocuklarda grip ve alerjiyi birbirine karıştırmayın
  15. 03:39 Kamu çalışanlarının dikkatine: Servis kalktı, fazla mesai yasaklandı ve izinler kullandırılacak!
  16. 03:33 Düğünde geline dolardan yapılmış pelerin taktılar!
  17. 03:31 Yapay zekanın belirlediği Mersin’in en güzel ilçesi bakın hangisi?
  18. 03:29 18 Mayıs'ta tarihte neler oldu?
  19. 03:28 Yakıt alırken kontak kapatmazsak bakın ne oluyormuş!
  20. 03:26 Buket Aydın'ın yorumu tartışmaya sebep oldu: "İlk hesabı erkek ödemeli"
Ekonomi Haberleri