Nurcan Taylan bu kez ömür boyu men edilebilir!

Nurcan Taylan bu kez ömür boyu men edilebilir!

Nurcan Taylan bu kez ömür boyu men edilebilir! Kadınlar halterde, Türkiye’ye birçok madalya kazandıran Nurcan Taylan’a kötühaber… 1999’da doping yaptığı tespit edilen ve 17 yıldır Türkiye şampiyonalarına katılamayan Nurcan, 26 Ekim 2011’de bu kez uluslararası...

Kadınlar halterde, Türkiye’ye birçok madalya kazandıran Nurcan Taylan’a kötühaber… 1999’da doping yaptığı tespit edilen ve 17 yıldır Türkiye şampiyonalarına katılamayan Nurcan, 26 Ekim 2011’de bu kez uluslararası alanda dopingli çıkmış ve 4 yıl ceza almıştı. Cezası 2 yıla çekilen sporcu 26 Ekim 2013’te tekrar podyumlara dönse de iki gün önce federasyona gelen yazı ile bir büyük şok daha yaşadı.

ÖMÜR BOYU MEN KAPIDA
2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’nda sıfır çekmesine rağmen alınan numuneler ve biyolojik pasaportunun incelenmesi sonucunda yasaklı madde kullandığı bir kez daha saptanan Nurcan Taylan, IWF (Uluslararası Güreş Federasyonu) kuralları gereği ömür boyu men cezası alacak ve spor kariyeri bitecek. Nurcan Taylan, özel izinle 2004 Atina Olimpiyat Oyunları’na katılarak 48 kiloda altın madalya kazanıp tarihe geçmişti.

BU İLK DEĞİL
Türkiye’nin yetiştirdiği en başarılı kadın sporcular arasında yer alan Nurcan Taylan’ın kariyeri bitme noktasına geldi. 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’nda sıfır çekmesine rağmen alınan numunelerin ve biyolojik pasaportunun incelenmesi sonucunda yasaklı madde kullandığı bir kez daha saptanan Taylan, ağır cezaya çarptırılacak.

IWF kuralları gereği ömür boyu men cezası alması beklenen Nurcan Taylan’ın kariyeri de sona ermiş olacak. Taylan ilk olarak 1999’da dopingli çıkmıştı. 2011’de numunesinde yine yasaklı madde tespit edilen milli halterci 4 yıl ceza almıştı. Nurcan Taylan’ın kariyerinde 1 olimpiyat, 1 dünya ve 6 Avrupa şampiyonluğu bulunuyor. 

Bakan Kılıç'tan 'Nurcan Taylan' açıklaması

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, biyolojik pasaportunda yasaklı madde tespit edilen halterci Nurcan Taylan ile ilgili açıklamalarda bulundu. Nurcan Taylan'ın 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda alınan ilk numunesinde herhangi olumsuz bir maddeye rastlanmadığını belirten Bakan Çağatay Kılıç, "Yeni yapılan incelemelerde Nurcan Taylan olumsuz bir sonuçla karşılaştı. Sporcumuz şu an bir hazırlık evresi geçiriyordu. 2016 Rio Olimpiyatları'na katılım noktasındaki takımımızın isimleri henüz bildirilmemiş durumda. Bununla ilgili yapılacak uluslararası çalışmaları takip ediyoruz" dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Samsun'daki İşitme Engelliler Dünya Şampiyonası ve 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'yla ilgili düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin dopinge karşı sıfır tolerans duruşunu kararlılıkla sürdürdüğünü belirterek, "Bu hem ülke olarak ortaya koyduğumuz bir duruştur hem de hükümetimizin ve bakanlığımızın ortaya koyduğu bir duruştur" diye konuştu.

Nurcan Taylan'ın Pekin 2008'de alınan ilk numunesinde herhangi olumsuz bir maddeye rastlanmadığını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, "Fakat son zamanlarda dünya spor camiasında yaşanan son gelişmeleri hepiniz yakından takip ediyorsunuz. Daha önce Uluslararası Atletizm Federasyonu Başkanı Lamine Diack'ın istifa süreci ile sonuçlanan bir skandal yaşandı. Maddi gelirler karşılığında bir takım olumsuzluklar ve sportmenlik dışı hareketlerin yapıldığı doping ile alakalı numune ve testlerde oynamalar yapıldığı iddiaları doğrultusunda ve WADA'nın da raporunun arkasından Lamine Diack istifa etmek durumunda kalmıştır" ifadelerini kullandı.

"HALTERDE ÖNEMLİ YERLERE SAHİP OLAN ÜLKELER OLİMPİYATLARA KATILMAKTAN MEN EDİLDİ"

Dünya spor camiası içerisinde ünlü sporcuların da bir takım yasaklı maddelere yakalandığını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:

"Devam eden süreçte Uluslararası Olimpiyat Komitesi 2016 Rio Olimpiyatları öncesi çok ciddi bir çalışma ile 2008, 2012 Yaz Olimpiyatları ile ilgili numuneleri tekrar gözden geçirme kararı aldı. Maalesef 2008 Pekin Olimpiyatları'nda Nurcan Taylan yeni yapılan incelemelerde olumsuz bir sonuçla karşılaştı. Sporcumuz şu an bir hazırlık evresi geçiriyordu. 2016 Rio Olimpiyatlarına katılım noktasındaki takımımızın isimleri henüz bildirilmemiş durumda. Bununla ilgili yapılacak uluslararası çalışmaları takip ediyoruz. Ülke ismi vermeyeceğim. Ama yapılan son Dünya Halter Şampiyonalarında yapılan numune araştırmalarında halterde önemli yerlere sahip olan ülkeler olimpiyatlara katılmaktan men edilmiş durumdalar. Biz tabi kendi sporcularımızın bu tür olumsuzluklarla anılmasını istemeyiz. Bu tip bir olumsuzlukla karşı karşıya kalmak da istemeyiz."

2012 Londra Olimpiyatları'ndan sonra çok ciddi bir yüzleşmeyle çalışmalarını gerçekleştirdiklerini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, "Hiçbir şey saklamadık. Sporcu dopingle mücadelenin ve dopingle anılmanın görünen yüzüdür. Sporcuyu yetiştiren, ona destek veren antrenör, doktor, psikiyatrist yani ekibinin de sorumlulukları vardır. Demek ki sporcumuza doğru hazırlanması noktasında yeterince katkı verememişler. Onların da sorumlulukları vardır. Dopingle mücadele topyekun yapılması gereken bir mücadeledir. Şu an bunu yapıyoruz" şeklinde konuştu.

"Eleştirmek isteyenler yine dopingi ön plana çıkarıp bir takım eleştirileri gündeme getirmek isteyecekler" diyen Bakan Çağatay Kılıç, "Ama bu doğru değil. Çünkü dünyada çok önemli sporcular bununla yakalanmışsa ve mücadele ediliyorsa bizim yaptığımız mücadelenin de ortaya konması lazım. Daha önce ülkemizde yaşadığımız sıkıntılar vardı. Ama dediğim gibi biz onlarla yüzleştik. Bu yüzleşmenin neticesinde biz şu anda WADA tarafından kara listede olan bir ülke değiliz. Biz mücadelemizi yapan bir ülkeyiz" ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda Rus atletlerin Olimpiyatlarda atletizm branşından men edildiğini hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, "Dolayısıyla dünyada topyekun bir mücadele var. Bu mücadelenin içerisinde biz hem yerimizi almış durumdayız hem de öne almış durumdayız. Yakın zamanda Türkiye'deki toplantılarda konuşma yapan WADA Başkanı 'dopingle mücadelede ülkeler Türkiye'yi kendilerine örnek alsın' demiştir.Bundan sonra sporcularımız doping kullanmayacak, dopingle yakalanmayacak diyemeyiz. İnsanların kendileri ile alakalı olumsuzluklarını kontrol etmek anlamındaki yetkimiz veya şansımız olmayabilir. Şunu söylüyoruz; bir, dopingle yakalanırsanız bunun cezasını sonuna kadar çekersiniz. İki, doping yapmamanız için her türlü mücadeleyi biz veriyoruz ve vereceğiz. Hem numunelerin incelenmesi konusunda Türkiye'deki laboratuarımıza WADA Akreditasyonunun gelmiş olması noktasında, olimpiyatlara hazırlanan sporcularımızın incelenmesi noktasında hiç müsamahamız yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

"SORUNLU OLDUĞUNU GÖRDÜĞÜMÜZ BAZI İSİMLERİ OLİMPİYAT HAVUZUNDAN AYIRDIK"

Sorunlu olduğunu gördükleri bazı isimleri olimpiyat havuzundan ayırdıklarını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, "Onlar devam edemiyor. Artık sporu bırakmak durumunda kaldılar. Bunları kamuoyunda kimse bilmiyor. Çünkü biz mücadelemizi mahremiyet içerisinde sürdürüyoruz. Sürdürmeye de devam edeceğiz. Tüm Federasyonlarımız da bu konuda üstüne düşeni yapmakla yükümlüdür. Tekrar kendilerine bunu hatırlatıyorum. İyi bir mücadele veriyoruz, bu mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.

"Nurcan Taylan bu kez ömür boyu men edilebilir!" haberi, 25 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 25 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Spor kategorisi altında bulunan Nurcan Taylan bu kez ömür boyu men edilebilir! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nurcan Taylan bu kez ömür boyu men edilebilir! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Spor konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Spor Haberleri