ÖDP Kongresi tamamlandı; yeni Başkanlık Kurulu üyeleri belirlendi, Sonuç Bildirgesi yayınlandı

ÖDP Kongresi tamamlandı; yeni Başkanlık Kurulu üyeleri belirlendi, Sonuç Bildirgesi yayınlandı

ÖDP Kongresi tamamlandı; yeni Başkanlık Kuru... ÖDP’nin 9’uncu Kongresini Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce ÖDP’li delege Kongre’ye katıldı. Kongre’de salonda “Üreten biziz, yöneten de biz olacağız'',...

ÖDP’nin 9’uncu Kongresini Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce ÖDP’li delege Kongre’ye katıldı. Kongre’de salonda “Üreten biziz, yöneten de biz olacağız'', “Söz yetki karar iktidar halka'' , “Şeker fabrikaları halkındır satılamaz'' gibi dövizler yer aldı. Çok sayıda siasal parti, grup ve emek örgütleri temsilcisi de kongrede hazır bulundu.

Kongre, Mahir Çayan’dan Fikri Sönmez'e, Devrimci Yol yürüyüşlerinin tarihi görüntülerinden Tekel direnişi görüntülerine, Nar Dayanışması Kadınlarının Referandumda sürdürdüğü Hayır çalışmalarından, ÖDP’nin miting görüntülerine, Metin Lokumcu’dan Cerrattepe direnişine kadar toplumsal ve siyasal mücadelenin simgelerinin yer aldığı görüntüler sahneye kurulan perdeye yansıtıldı.

Kongre divanının oluşturulmasının ardından devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

odp-9-olagan-kongresini-gerceklestirdi-437803-5.jpg

DEVRİMCİ YOL'UN LİDER KADROSU DA SALONDAYDI

Kongreye, Devrimci Yol hareketinin lideri Oğuzhan Müftüoğlu ile bu hareketin önder kadrolarından Akın Dirik, Mehmet Ali Yılmaz, Melih Pekdemir, Bülent Forta da katıldı.

Kongrede Prof Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, Prof. Dr. Aziz Konukman, Prof. Dr. Hayri Konazoğlu, Bayazıt İlhan, Eriş Bilaloğlu, Selçuk Candansayar, Prof. Dr. Doğan Tılıç, Serpil ve Kaya Güvenç de kongrede yer aldı. 

DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTÜ VE SİYASİ PARTİ / HAREKET TEMSİLCİLERİ

ÖDP kongresinde CHP’li Milletvekilleri, Candan Yüceer, Aykut Erdoğdu, Zeynep Altıok, İlhan Cihaner, Ali Şeker, Orhan Sarıbal, Nihat Yeşil ve Mehmet Tüm de hazır bulundu. 

Siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinden, Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu Üyesi Burak Yücel, HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, HDP Miletvekilleri Sibel Yiğitalp, Fatma Kurtalan, Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek, TKP Merkez Komite Üyesi Ali Rıza Aydın, DİP Genel Başkanı Sungur Savran, EMEP Genel Başkan Yardımcı Şükran Doğan ile Kaldıraç, SODER, Dersimliler Derneği, Artvin Vakfı, Türkiye Ziraatçılar Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği Mamak Şubesi, Ankara 78’liler, Sarı Saltık Derneği, Tüm Emekli Sen, CHP Yenimahalle temsilcileri katıldı. Yazar Burhan Sönmez ve Sanatçı Cengiz Bozkurt da kongreye katılanlar arasındaydı.

Emek ve meslek örgütü temsilcilerinden TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel, TTB İkinci Başkanı Sinan Adıyaman, TTB Genel Sekreteri Sezai Berber, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TMMOB İkinci Başkanı Züber Akgül, KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen, Mehmet Bozgeyik, SES Eş Başkanı Gönül Erdem, Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, SES Genel Sekreteri Pınar İçel Çepe, Veli Der Genel Başkanı İlknur Kaya Bahadır da katıldı.

"HEY DEV-GENÇLİ..."

Gençler kongre salonuna ellerinde Mahir Çayan’ın, Bahadır Grammeşin’in, Sinan Kayış’ın, Che’nin resimlerinin olduğu bayraklarla girdi. Kongre devrimci gençlerin marşları ve sloganlarıyla başladı. Dev-Genç marşını söyleyen gençler, “Söz Yetki Karar İktidar Halka'' , “Faşizme Ölüm Tek Yol Devrim'', “Kahrolsun ABD, Bağımsız Türkiye'', “Mahir Hüseyin Ulaş, Kurtuluşa Kadar Savaş'', “Yaşasın Halkların Kardeşliği'' sloganlarını attı. 

REFERANDUMDA BİZ KAZANDIK

Kongrede ilk sözü Başkanlar Kurulu üyesi Pelin Bektaş aldı. Bektaş, “Bu memlekete zulmü reva görenler için zelzele başladı'' diyen Bektaş, “Onlar da bunu biliyorlar ve bu yüzden korkuyorlar. Biz yendik. Gezi’de yendik, 16 Nisan Referandumu sürecinde yendik, kazandık. Belki de bizi hatırlamaya, bizi hatırlatmak ve bugünlerde yeniden yaşatmak için hatırlatmaya ihtiyaç var diye düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

Bektaş, “Biz kimiz? Biz, Çeltek’te üretenlerin yöneten olacağını gösterenleriz. Biz, Fatsa’da herkesin yüzünün güldüğü bir hareket inşa eden, mücadele tarihine kutup yıldızını koyabilenleriz. Mahir ve Ulaş’ın mahkeme salonunda kucaklaşma sahnesi var. Ne kadar izlediğimi hatırlamıyorum. Biz bu kucaklaşmayı, kardeşçe devrimci kültür içinde neler yapılabileceğini hissedebilenleriz'' diye konuştu.

BAŞKA BİR YOL AÇALIM

Baktaş, ÖDP’lileri “Biz aylarca Gezi barikatın arkasında çok büyük bir umutla direndik. Aylarca biber gazını bal eyleyen Gezi’cileriz. İnadına, şen kahkahalarıyla sokaklarda olan kadınlarız. Boykot örgütleyen velileriz. AKP’nin projelerine, Ensar politikalarına arkasını dönen liselileriz. Biz bugün renk renk, umut umut, isyan isyan, meclis meclis Haziran’ı örgütleyenleriz'' diyerek tanımladı. Bektaş, “Bu memleketin umudu ekip yeşermesi için mücadele edenlere ihtiyacı var. Bu sorumluluk hepimizin. Emek, özgürlük, bağımsızlık, demokrasi, kardeşlik için bir yol açalım diyoruz'' dedi.

Bektaş konuşmasını sonuç bildirisini okuyarak sonlandırdı.

YENİ BAŞKANLIK KURULU SEÇİLDİ

Kongrede ÖDP Başkanlık Kurulu belirlendi. Başkanlık Kurulu, Alper Taş, Önder İşleyen, Pelin Bektaş, İlknur Başer, Çiçek Çatalkaya’dan oluştu.

o¨dp3.jpg

ALPER TAŞ: DEVRİMCİLER TOPLUMA UMUDU TAŞIYACAK

ÖDP Başkanlık Kurulu Üyesi Alper Taş, kongrede yaptığı konuşmada, AKP'nin "yenilebilir" olduğunu belirterek şunları öyledi:

"İçinde bulunduğumuz dönemde AKP’nin yenilmez olduğuna dair bir algı var. Bu algı mutlaka yenilmeli. Devrimciler olarak bu algıyı yenmeliyiz. Mücadele pratiğini derinleştirmeliyiz. AKP’nin yenilebileceğini Gezi Direnişi’nde ve 16 Nisan’da gördük. Bunu hep birlikte başardık ama daha ileriye taşıyamadık. Erdoğan’ın bu yenilgisini daha ileriye taşımak için çabamız yeterli olmadı. Bunu başarabilecek olan da devrimcilerdir.

"CHP ve HDP’nin kapsayamadığı büyük bir kitle var. Bizler sosyalistler ve devrimciler olarak bu kitleyi kazanmalıyız. Haziran Hareketi ve ÖDP’nin bunu önüne koyması lazım. 2019 seçimlerine de bu perspektifle hazırlanmalıyız. Bu anlamda 2019 seçimlerinde mutlaka devrimciler ve sosyalistler olarak aday çıkarmalıyız. Şunu net biçimde söylemeliyiz; ilk turda aday çıkarmamak tamamen Erdoğan’ın ekmeğine yağ sürmektir, Başkanlığı Erdoğan’a hediye etmektir. Şunu da söylemeliyim ki başkanlığa hayır derken var olan parlamenter sistemi de övmüyoruz devrimciler olarak. Var olan sistemin birçok sorunu vardır.

"Bizim sistemimiz 1917 Ekim, Paris Komünü ve Anadolu’nun küçük bir ilçesi Fatsa’da hayata geçen deneyimdir. Fatsa’daki uygulamayı bütün ülkede hayata geçirmeye çalışacağız. Bunu başarırsak AKP’nin yenileceğini göstereceğiz. AKP şu an ülkeyi yönetemiyor. Her gün içeride ve dışarıda daralıyor. Daraldıkça da zora başvuruyor. Yenilmeye mahkûmlar ve yenilecekler. AKP’yi yenmenin yolu da sokak siyasetinden geçiyor. Sokak siyaseti deyince üç-beş kişinin katıldığı küçük eylemleri kast etmiyorum. Kitlesel, militan ve meşru eylemleri kast ediyorum. Bizler toplumun en geniş kesimlerini örgütleyerek bunu başaracağız.

"Bugünden başlayarak 2019 için çalışacağız. Devrimciler topluma umudu taşıyacak. Mutlaka devrimciler ve sosyalistler olarak aday çıkaracağız seçimlerde. Şu an Türkiye sosyalistlerin ve devrimcilerin eksikliğini yaşıyor. Bu eksikliği ortadan kaldırmak için var gücümüzle çalışacağız."

KONGRE SONUÇ BİLDİRİSİ

ÖDP Kongresinde oy birliğiyle kabul edilen Sonuç Bildirisi ise şöyle:

1- Demokratik bir Türkiye’ye bir yol açalım

OHAL rejimi altında; basın mensuplarının, siyasetçilerin, muhaliflerin hapiste tutulduğu; her gün sosyal medya suçları nedeniyle toplumun sesinin kısılmak istendiği bir ülkede demokrasiden söz edilemez.

Yurttaşlarımızın eşit ve özgür toplumun demokratik olanaklarından dilediğince yararlanabileceği, sözünü söyleyebileceği, taleplerini dillendirebileceği, itirazını yükseltebileceği bir ülkeye bir yol açalım.

2- Bağımsız bir ülkeye bir yol açalım

Türkiye’nin komşularıyla dostluk içerisinde yaşadığı; emperyalizmle askeri, ekonomik, siyasi ittifak ilişkilerinden sıyrılmış; dünya emekçi halklarının çıkarları doğrultusunda enternasyonalizmi benimsemiş; savaşın, kanın, gözyaşının, hamasetlerin pirim yapmadığı bir ülkede yaşamak istiyoruz. Emperyalizme karşı direniş içerisinde, tam bağımsız bir ülkeye bir yol açalım.

3- Laik, aydınlanmacı bir topluma bir yol açalım

Aklın, bilimin, eleştirel düşüncenin egemen olduğu; eğitimde ön yargıların, hurafelerin, hamasetin genç dimalara aşılanmadığı; inançların ve inançsızlıkların kendini açıkça ifade edebildiği; tarikatların, cemaatlerin devlet kadrolarına çöreklenmediği; liyakatın geçerli olduğu bir topluma yol açalım.

4- Barış ve Birada Yaşama Bir Yol Açalım

Kürt sorununun demokratik bir anlayışla çözümüne inanıyoruz. İnsanlarımızın bu ülkenin yurttaşı olarak kimliklerini-kültürlerini, aidiyetlerini özgürce yaşayabilecekleri; yan yana kardeşçe bir arada yaşam ilkelerine dayalı; hoş görünün egemen olduğu bir Türkiye’yi özlüyoruz. Kardeşlik zeminimize zarar verecek her türlü şiddet-zorbalık, ırkçı ve mezhepçi yaklaşımları reddediyoruz. Kürt sorununu Türkiye sorunu kabul eden bir anlayışla; silahların sustuğu, barışın önünün açıldığı, demokratik bir çözümün hayata geçtiği kardeşlik zeminine bir yol açalım.

5- Kamucu bir ekonomiye bir yol açalım

Gelir ve servet adaletsizliklerinin düzeldiği; ekonominin borsa endeksi, döviz kuru rakamlarından değil; üretim, istihdam, yeni buluşlar üzerinden değerlendirildiği; vergilerin sade yurttaşların günlük harcamalarından değil; kârdan, faizden, mal mülkten alındığı kamucu bir ekonomiyi kurmaya kararlıyız. Her koyun kendi bacağından asılır zihniyetine dayalı piyasa toplumunun yerine sermaye karşısında; kamu çıkarının, kolektif mülkiyet biçimlerinin egemen olduğu; emeğin egemenliğinin geçerli olduğu kamucu bir ekonomiye bir yol açalım.

6- Eşit, Nitelikli, Parasız Sosyal Hizmetlere Bir Yol Açalım

Eğitimde İslamcı referansların egemen olmasına, gerici zihniyetin yaygınlaşmasına karşı laik-bilimsel eğitimden yana olacağız. Sağlık hizmetlerine erişim hem insanlarımızın esenliği hem de toplumun geleceği açısından hayati önemdedir. Sosyal güvenlik sistemi de yurttaşlarımızın, ileri yaşlarında hastalıklarında, maluliyetlerinde rahatlıkla ve huzurla yaşayabileceği bir nitelikte olmalıdır. Tüm bu sosyal hizmetlerin özelleştirilmesine, kar ve aç gözlülüğün parçası haline gelmesine izin vermeyeceğiz.

Kamuculuk anlayışımızın en önemli köşe taşlarından biri olduğu yurttaşlarımızın eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi temel sosyal hizmetlere eşit, nitelikli ve parasız erişilebilir biçimde sağlanmasına bir yol açalım.

7- Emeğin Egemenliğine Bir Yol Açalım

Türkiye 80’lerden beri özelleştirme-liberalleştirme uygulamalarıyla sermaye karşısında emeğin güçsüzleştirildiği neo-liberal politikalar izliyor. Taşeronluk; geçici, kısmi zamanlı, parça başı çalışmanın egemen olduğu esnek emek biçimleri yaygınlaşıyor. AKP rejiminde özellikle OHAL uygulamaları altında emeğe yönelik baskılar yoğunlaşıyor. Emeği daha da güçsüzleştirecek ve güvencesizleştirecek bir hat izleniyor. Emeğin özgürce örgütlenebildiği, grev ve toplu sözleşme hakkının sonuna kadar kullanılabildiği, işlerin ve iş saatlerinin adil paylaşıldığı, işsizlik fonunun sermaye çıkarı doğrultusunda talan edilmediği emeğin egemenliğine bir yol açalım.

8- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Bir Yol Açalım

Erkek egemen gerici zihniyetin hayatımızı kuşatmaya çalıştığı; kadınların ve LGBTİ’lerin yaşamlarına ve haklarına saldırıların arttığı, çocuklara yönelik cinsel istismarın meşrulaştırılmaya çalışıldığı karanlık günlerden geçiyoruz. AKP fetvalarıyla, medya kanallarıyla, cemaat yurtlarıyla örgütleniyor. Bu saldırıların karşısında ise tüm bu karanlığa, baskı ve şiddete karşı yaşamına, haklarına, özgürlüğe ve sahip çıkan OHAL’de bile sindirilemeyen kadınlar sokakları dolduruyor. Bu mücadele; eşit, özgür, laik bir ülkeyi kuracak yeni bir başlangıcın umudunu taşıyor. Laiklik için, yaşamımız için, haklarımız için mücadeleyi birlikte yükseltelim, toplumsal cinsiyet eşitliği için bir yol açalım!

9- İnsan doğa uyumuna bir yol açalım

Tüm zenginliklerin ve bereketin kaynağı doğa da sömüre hırsına, yağma ve talan politikalarına kurban ediliyor. Madenlerden sulara kadar tüm halka ait olan, tüm doğal kaynaklar sermaye egemenliğine terk ediliyor; sağlıklı ve yeterli gıdaya erişim hakkı küresel gıda tekelleri tarafından halkın elinden alınıyor. İnsan doğa uyumunu temel alan bir yaklaşımla yaşamın sürdürebilirliğini, doğal dengenin korunabilmesini gözeten; doğa ve yaşamla uyumlu bir Türkiye’ye bir yol açalım.

10- Dayanışmacı, Paylaşımcı Anlayışa Bir Yol Açalım

Toplumda gücün, şiddetin, zorbalığın hakim olduğu; gücü yetenin devletin de olanaklarıyla ''öteki’ gördüğüne zulmü reva gördüğü bir iklimde yaşıyoruz. Toplumdaki çürüme karşısında devrimci değerlerin tekrar öne çıkarıldığı; paylaşmaya, dayanışmaya, hoşgörüye dayanan bir kültürü egemen kılmaya çalışacağız. Sözün, yetkinin, kararın halkta olduğu; tüm kararların yaşamı kararlardan etkilenenler tarafından meclisler temelinde doğrudan demokrasiyle alınacağı bir sosyalizm anlayışına bir yol açalım.

11- Önerilerimizi sıralamak yetmez; esas mesele toplumu ve ülkeyi değiştirmektir.

Devrime bir yol açalım…

Tek yol devrim!

"ÖDP Kongresi tamamlandı; yeni Başkanlık Kurulu üyeleri belirlendi, Sonuç Bildirgesi yayınlandı" haberi, 12 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 12 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan ÖDP Kongresi tamamlandı; yeni Başkanlık Kurulu üyeleri belirlendi, Sonuç Bildirgesi yayınlandı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ÖDP Kongresi tamamlandı; yeni Başkanlık Kurulu üyeleri belirlendi, Sonuç Bildirgesi yayınlandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  2. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  3. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  4. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  5. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  6. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  7. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  8. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  9. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  10. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  11. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  12. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  13. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  14. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  15. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  16. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  17. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  18. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
  19. 00:33 Kate Middleton'tan iyi haber: 83 gün sonra ilk kez görüntülendi
  20. 00:27 Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılmış olan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
Politika Haberleri