Öğrenciler çembere sığmıyor: Özel okullara yönelim artacak

Öğrenciler çembere sığmıyor: Özel okullara yönelim artacak

Öğrenciler çembere sığmıyor: Özel okullara y... AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan TEOG’un ardından getirilen yeni ortaöğretime geçiş sistemi mercek altına alındı. Eğitim Sen, “Öğrencilerimiz Çemberinize Sığmaz'' kampanyasıyla yeni...

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan TEOG’un ardından getirilen yeni ortaöğretime geçiş sistemi mercek altına alındı. Eğitim Sen, “Öğrencilerimiz Çemberinize Sığmaz'' kampanyasıyla yeni sistemin tüm detaylarını masaya yatırdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, (MEB) kafa karışıklıklarını gideremediğini kaydeden Eğitim Sen açıklamasında, “Milli Eğitim Bakanı’nın ifade ettiği hususların da zaman içerisinde aslında farklı olduğu MEB Müsteşarı başta olmak üzere konuyla ilgili açıklama yaptıkça ortaya çıkmıştır'' denildi. Bölgelere göre okul türlerinin dağılımı itibarıyla “Çember sistemi'' ve “Adrese dayalı kayıt sistemi''nin uygulanamayacağı belirtildi.

İMAM HATİP ISRARI
MEB’in, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile Anadolu İmam Hatip Liseleri’yle ilgili sayısal verileri, yeni sistemin uygulanabilir olmaktan uzakta olduğuna işaret etti. Yönetmelikte belirtildiği gibi her çemberde üç okul olması için okul sayılarının eşit olması gerektiğine dikkati çeken Eğitim Sen, yeni okullara veya var olan okulların dönüştürülmesine gereksinim duyulacağını belirtti. Sistemin, öğrenciye dokuz okuldan beşini tercih etmeyi zorunlu kıldığının altı çizilerek, “Tercih’ yapmak mantığına aykırıdır. Her çemberde üç okul türünden biri çıkacak. Öğrenciler neden üç ya da iki değil de beş tercih yapmaya zorlanıyor?'' diye soruldu.

im.jpgBirgünden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, sistemin uygulanabilir olmadığına ilişkin şu örnek aktarıldı:

“Ankara’nın Çankaya ilçesi için açık şekilde görülen, öğrencilerin akademik eğitim almaya dönük bir yönelimleri olduğu. Bu ilçenin verili sosyo-ekonomik durumu ve ilçede ikamet edenlerin siyasal tercihlerinin okul tercihlerine de yansıdığı açık şekilde görülmektedir. MEB, bu ve benzeri ilçelerde öğrencilerin okul tercihlerini değiştirmeye çalışmak yerine, öğrencilerin yönelim ve isteklerine uygun bir okullaşma politikası izleyerek, akademik eğitim veren okulların sayısını artırmalıdır. Çankaya’da yapımı devam eden Anadolu Lisesi yoktur. Gereksinim olmamasına rağmen üç adet yeni İmam Hatip Lisesi’nin yapımı devam etmektedir.''

Eğitim Sen’in okul dağılımına ilişkin paylaştığı bir diğer çarpıcı örnek ise İstanbul’un Üsküdar İlçesi’ne ilişkin oldu. İlçede, mesleki eğitim alan öğrenci sayısının yoğunluğuna dikkat çekilerek, “Okul başına düşün öğrenci sayısı Türkiye genel ortalamasının iki katından fazla'' denildi. Yine Üsküdar’da yer alan beş kız İmam Hatip Lisesi’nden ikisinin ise yalnızca kız öğrencilere dönük eğitim verdiği belirtilerek, “Bu, karma eğitime karşı adım atılmış bir ilçe görünümü veriyor'' ifadeleri kullanıldı. Türkiye genelindeki resmi verilere bakıldığında, velilerin tercihinin Anadolu Liseleri’nden yana olduğu ifade edildi.

Proje okullarının öğretmen atamalarına ilişkin yürürlükte olan, “Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri Bakan tarafından yapılır'' maddesini hatırlatan sendika, bunun doğuracağı sakıncaları şöyle sıraladı:

“Proje okullarının kuruluşunu düzenleyen madde ve bu okullara öğretmen atanması ile ilgili madde beraber düşünüldüğünde proje okullarında çalışacak öğretmenlerin ancak siyasi iktidarın onayı ile bu okullara atanabileceği görülmektedir. MEB, liselere öğrenci yerleştirme sisteminde yaptığı değişiklikle sadece yüzde 10’luk bir öğrenci kesimini sınavla öğrenci kabul eden okullara yerleştirecek ve akademik başarısı yüksek olarak kabul edilen bu öğrenciler ise yukarıda ifade edilen gerekçelerden dolayı, sadece iktidar tarafından onay verilen ''makbul öğretmenlerle’ öğrenimlerine devam edecekler.''

ÖZEL OKULLARA YÖNELİM ARTACAK
TEOG kaldırılırken sunulan, “TEOG, öğrencileri okul dışı kaynaklara (dershane, özel ders vb.) yönlendiriyor'' gerekçesinin karşılığı olmadığı resmi verilerle gözler önüne serildi. MEB, eğitimcilerin, velilerin ve öğrencilerin görüşü alınmaksızın getirdiği yeni sisteme dair tek toplantısını özel okul temsilcileriyle gerçekleştirdi. Eğitim Sen, “Sistemde yaşanan belirsizlikler ve sadece yüzde 10’luk bir kesimin sınavla yerleşecek olması velilerin özel okullara yönelimini artıracak'' açıklamasını yaptı.

"Öğrenciler çembere sığmıyor: Özel okullara yönelim artacak" haberi, 17 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 17 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan Öğrenciler çembere sığmıyor: Özel okullara yönelim artacak haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Öğrenciler çembere sığmıyor: Özel okullara yönelim artacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  2. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  3. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  4. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
  5. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
  6. 21:38 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'tan Tarihi Görüşme! Romanya Cumhurbaşkanı Lohannis Buluşması!
  7. 21:35 Altın Yatırımcıları Dikkat! Dünya Bankası'ndan Altın Fiyatları Hakkında Son Dakika Tahmini!
  8. 21:34 Gonca Vuslateri'nin Mutluluğu Taçlandı! Kızını Kucağına Aldı!
  9. 21:28 Pendikspor - Kayserispor maçında hakem değişikliği!
  10. 21:19 Kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı! Kral Charles Geliyor!
  11. 21:18 ATV'de Final Şoku! En Çok Sevilen Dizi Yayından Kaldırıldı!
  12. 21:15 Real Madrid O Gerçeği Açıkladı! Arda Güler 11'de!
  13. 21:09 CHP'li Akay'dan Mehmet Şimşek'e Sert Tasarruf Eleştirisi: "CHP Yapınca Mı Aklınıza Geldi?"
  14. 21:08 Bankalarda Devrim! 24 Yıllık Dolar Talimatında Değişiklik Yapıldı
  15. 21:08 Araba Hayalleri Yerle Bir! Türkiye'de Fiyatlar Durdurulamaz Hale Geldi!
  16. 21:00 Hem Şık Hem de Uygun: 2023 Egea Cross'un Yeni Fiyatları ve Özellikleri
  17. 20:36 Dış Kapıya Tuz Serpmenin Gizemli Faydaları! Atalarımızın Bilgeliği Gün Işığına Çıkıyor!
  18. 20:35 Böcek Isırıklarının Kabusu Bitti! Bu Doğal İlaçları Deneyin
  19. 20:35 Altın Sahiplerinin Dikkatine: Bakan Mehmet Şimşek Resmen Açıkladı!
  20. 20:34 Ruslar Türkiye'ye Veda Ediyor: 50 Bin Kişi Ülkeyi Neden Terk Etti?
Eğitim Haberleri