Oğuz Güven’e hapis cezası!

Oğuz Güven’e hapis cezası!

Oğuz Güven’e hapis cezası! Trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in ölümüne ilişkin, 55 saniye içinde değiştirilen anons tweeti nedeniyle cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven 3 yıl 1 ay hapis...

Trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in ölümüne ilişkin, 55 saniye içinde değiştirilen anons tweeti nedeniyle cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Oğuz Güven, aynı davada 1 ay tutuklu kalmıştı.

Sabah gazetesinin hedef göstermesiyle 55 saniye içinde düzeltilen bir anons tweeti nedeniyle 32 gün tutuklu kalan Güven, hakkında önceki celse Cumhuriyet savcısı mütalaasını açıklamış ve Güven'in "Terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "Terör örgütlerinin açıklamalarını yayınlamak" suçundan 2 yıl 9 aydan 12 yıl 9 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istemişti.

Cumhuriyet’in aktardığına göre İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, Güven'e destek olmak amacıyla Güven'in gazeteci dostları ve avukatları katıldı.

''BERAATİMİ TALEP EDİYORUM’
Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını yapan Güven ifadesinde şunları söyledi: "Sayın başkan, sayın üyeler, 60 yıla yaklaşan yaşamımın 35 yılı gazetecilik yaparak geçti. Muhabirlik yaparak başladığım mesleğimde 20 yıldır da yöneticilik yapıyorum. 35 yıldır haber yapma dışında adliyelerin yolunu bilmezken, son 7 aydır Cumhuriyet gazetesinden diğer arkadaşlarım gibi Silivri’de tutsak edilmemin yanı sıra, yapılan haberlere açılan soruşturmalar ve davalar sonucu adliye ve mahkemelerden çıkamaz oldum. Bunun da tek nedeni gerçekleri haber yapmamız, iktidara muhalefet etmemiz. Düşünce ve ifade özgürlüğü, demokrasinin vazgeçilmezidir. Gazeteci susarsa halkın sesi de kısılır demokrasi de susar.
Bu mütalaaya cevabımı savunmamdaki sözlerimi tekrar ederek bitiriyorum. Sizlerden ricam, Türkiye’nin hukuka dayalı, demokratik çağdaş bir ülke olması, düşünce ve ifade özgürlüğünün sağlanması için çabalarken, niyet okuma gibi yeni bir suç yaratmamanız. Bu hiçbir hukuk kuralına, ceza maddesine uymayan davada beraatımı talep ediyorum."

Güven'in avukatı Tora Pekin, savcının bir tweet nedeniyle Güven'e yönelttiği suçlamanın gülünç bir suçlama olduğunu söyledi.

Avukatların da savunmasını tamamlanmasının ardından davaya karar için ara verildi. Saat 11.32'de karar açıklandı ve  Oğuz Güven'e FETÖ propagandası suçlamasıyla 1 yıl 10 ay 15 gün, terör örgütlerinin açıklamalarını yayınlamak suçundan da 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası verildi.

''GAZETECİLER BU ÜLKEDE MESLEKMERİNİ YAPAMIYOR’
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş dava sonrası karara ilişkin açıklama yaptı. Güneş, "Bir başlık nedeniyle arkadaşımız 3 yıl 1 ay 2 gün hapis cezasına çarptırıldı. Türkiye'yi basın özgürlüğü olmayan ülkeler arasında tutmaya devam ediyor. Bundan en çok mutsuz olan biz gazetecileriz. Gazeteciler bu ülkede mesleklerini yapamıyor. Tüm tutuklu meslektaşlarımızın özgür bırakılmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, adliye çıkışı sonrası karara sert tepki gösterdi. Yarkadaş, "Sevgili arkadaşlar olağan salı buluşmalarımızdan birini daha yapıyoruz. Neredeyse her salı günü bir gazetecinin, bir meslektaşımızın yargılanmasına ve ceza almasına tanık oluyoruz. Oğuz Güven'in yönettiği Cumhuriyet.com.tr merhum başsavcının hayatını kaybettiği haberle ilgili bir tweet attı ve bu tweet ekranda sadece 52 saniye kaldı. Daha sonra bizzat editörler tarafından silindi. Basın tarihine 52 saniyelik dava olarak geçen bu kovuşturma ne yazık ki trajik bir biçimde sonuçlandı. 28. Ağır ceza mahkemesi başkanı içeride kararı açıklarken ben kronometreyi açtım ve hakim tam 52 saniyede bu kararı okudu. Aslında 28. ağır ceza mahkemesinde 52 saniyede adalet yerle bir edildi. Bugün Çağlayan adliyesinde tam 52 saniyede adalet yerle bir edilmiş hukuk biçilmiştir. Bu dava sonucunda verilen kararın adli olduğunu, hukuki olduğunu söyleyebilmek için insanın aklını kaybetmesi gerekir. Önceki gün AKP Genel Başkanı Erdoğan, gazetecileri yine hedef göstermiş ve gazetecilerin susturulacağını söylemişti. Belli ki iktidarın söylediği her söz Çağlayan Adliyesi'nin koridorlarında çok çabuk yankılanıyor ve muhalif gazetecileri 3 yıl 1 ay 2 gün gibi akılla mantıkla vicdanla hiçbir şekilde izah edilemeyecek cezalara çarptırılıyor. Bugün 52 saniyede adalet yerle bir edilmiştir ve hukuk biçilmiştir. Bu kararın hukuki olmadığını bir kez daha söylüyor ve gazetecilik suç değildir. Gazetecilere düşman gibi yaklaşmayın gerçeklere eleştirilere saygılı olun diyorum, teşekkürler." ifadelerini kullandı.

32 GÜN TUTUKLU KALDI
Cumhuriyet Gazetesi'nin internet sitesinde, "İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper'i kamyon biçti" şeklinde atılan tweet nedeniyle tutuklanan Oğuz Güven hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu'nca iddiname hazırlandı. Güven'in "Terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "Terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak" suçlamasıyla 2,5 yıldan 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması istendi. Soruşturma devam ederken 30 gün tutuklu kalan Güven hakkındaki iddialara bugün cevap verecek.

15 MAYIS'TA TUTUKLANDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu'nun "Terör örgütü propagandası yapmak" suçunu işlediğini iddia ettiği Oğuz Güven, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce 15 Mayıs'ta tutuklanmıştı. Mahkeme kararında, Cumhuriyet Gazetesi'nin internet sitesinde, "İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper'i kamyon biçti" şeklinde tweet atıldığı, Oğuz Güven'in tweetleri kontrol etmekten yasal olarak sorumluluğu bulunduğu, "Kamyon biçti" ibaresinin, haberin sansasyonel ve vurgu yapmasından çok FETÖ hakkında iddianame hazırlayanların ileride başına ne gelecekleri şekilde toplumda algı oluşması için özellikle seçildiği öne sürülmüştü. Güven savunmasında, "Okumuş olduğunuz tweet'i ben atmadım. Bu tweet'e editörlerimden biri atmıştır. Ben internet sitesinin genel yayın yönetmeniyim. Zaten 55 saniye sonra müdahale ettim. Biz günde 200-300 tweet atıyoruz. Burada bir hata olmuş. 55 saniye sonra düzelttik. Haberimizin içinde böyle bir başlık ve deyim yoktur" demişti.

abc_tele1_destek.jpg

"Oğuz Güven’e hapis cezası!" haberi, 21 Kasım 2017 tarihinde yazılmıştır. 21 Kasım 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Oğuz Güven’e hapis cezası! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Oğuz Güven’e hapis cezası! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  2. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  3. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  4. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  5. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  6. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  7. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  8. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  9. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  10. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  11. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  12. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  13. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  14. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  15. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  16. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  17. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  18. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  19. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  20. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
Otomotiv Haberleri