OHAL emekçiyi vuruyor: Muhalif sendikaya üye Bin 263 işçi işten çıkarıldı

OHAL emekçiyi vuruyor: Muhalif sendikaya üye Bin 263 işçi işten çıkarıldı

OHAL emekçiyi vuruyor: Muhalif sendikaya üye... DİSK Genel İş Sendikası, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Diyarbakır, Urfa, Mardin, Van, Batman, Şırnak ve Hakkari’deki...

DİSK Genel İş Sendikası, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Diyarbakır, Urfa, Mardin, Van, Batman, Şırnak ve Hakkari’deki belediye ve taşeron şirketlerde Genel İş üyesi 1263 işçinin iş akdinin feshedildiğini, 185 işçinin iş akdininse askıya alındığını açıkladı.

Bianet’in aktardığına göre DİSK/Genel-İş Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında açıklamayı Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan yaptı, toplantıya Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk, DEV Maden-Sen Başkanı ve DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, Emekli-sen Genel Başkanı Veli Beysülen katıldı.

''OHAL SENDİKAL HAKLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ’

Konuşmasında “Her türlü demokrasi karşıtı yönetime karşı duran DİSK/Genel-İş olarak 15 Temmuz darbesine de karşı durduk'' diyen Çalışkan, demokrasinin güçlendirilmesini beklerken OHAL’in kalıcılaştırıldığını belirterek, “Bu demokrasi dışı ve olağanüstü durum sendikaları, sendika üyelerini ve sendikal hakları da olumsuz etkiledi'' diye konuştu.

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda Bakanlar Kurulu’na verilen grev erteleme yetkisi genişletildiğini hatırlatan Çalışkan, binlerce kamu çalışanı ile birlikte belediyelerde, belediye şirketlerinde ve belediyelerdeki taşeron şirketlerde çalışan binlerce işçinin iş akitleri feshedildiğini ya da askıya alındığını vurguladı.

''SENDİKAMIZA KARŞI HUKUKSUZLUK’

Çalışkan’ın aktardığına göre;

-Sadece son birkaç günde Mersin Akdeniz Belediyesi’nde bir taşeron şirketten 100 Genel İş üyesi,

-Tunceli’de taşeron şirketten 51 Genel İş üyesi,

- Ağrı’da taşeron şirketlerden 62 Genel İş üyesinin iş akitlerinin feshedildi.

Tunceli’de işten çıkarılan 51 işçinin aynı gün işe başlatıldığının altını çizen Çalışkan “Bu durumu işçilere karşı yürüyen hukuksuzluğun yanı sıra sendikamıza karşı da bir hukuksuzluğun göstergesi olarak değerlendiriyoruz'' dedi.

Fesih gerekçelerinde işçilerin “terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı tespit edildiklerinden 672 sayılı KHK doğrultusunda'' işlem yapıldığını belirten Çalışkan, iş akdi kesilenlerin bazılarının emekli bazılarınınsa hali hazırda iş akitleri askıda olduğunu, bu şekilde hukuken geçersiz işlem yapıldığını söyledi.

''ÖNLEMLER DEMOKRASİYİ ORTADAN KALDIRMA NOKTASINDA’

Genel İş Şırnak Şubesi’nden üç yöneticinin de işten çıkarıldığını belirten Çalışkan şöyle konuştu:

“Tüm bu işlemlerin temeli olabilecek bir yargı kararı bulunmamaktadır. Sendika yöneticilerinin iş akitlerinin askıya alınması ya da feshedilmesinin evrensel hukuk ve uluslararası sözleşmelerin ihlali anlamına geldiği açıktır. Bu tablo Türkiye’de sendikal hakların ağır bir tehdit altında olduğunun da göstergesidir. 

"OHAL yönetiminin işçilere ve sendikal haklara karşı sürdürdüğü bu hukuksuzluk görmezden gelinemez bir boyuta ulaşmıştır. Uygulamalar Devletin darbeye karşı önlem alma sınırının ötesine taşarak demokrasi ve hukuk devletinin ihlali sınırına dayanmıştır. Başka bir anlatımla demokrasiyi ortadan kaldırma girişimine karşı alınan önlemler hukuku da çiğneyerek demokrasiyi ortadan kaldırma noktasındadır.''

Çalışkan, AKP iktidarını “en az yüzyılın emeğiyle bugüne kadar getirilen demokrasi ve hukuk devletinin yoluna yeniden dönmeye'' davet etti.

"OHAL emekçiyi vuruyor: Muhalif sendikaya üye Bin 263 işçi işten çıkarıldı" haberi, 21 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 21 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan OHAL emekçiyi vuruyor: Muhalif sendikaya üye Bin 263 işçi işten çıkarıldı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. OHAL emekçiyi vuruyor: Muhalif sendikaya üye Bin 263 işçi işten çıkarıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:24 Opel Astra J kasası olanların dikkatine: Su sızıntısı hayatınızı mahvetmesin!
  2. 17:22 Cupra modellerindeki "VZ" gizemi çözüldü: 2.0 sahipleri anlamını biliyor!
  3. 17:21 Dries Mertens, Napoli'ye Ziyarette: "Artık Yavaşladım"
  4. 17:18 Serenay Sarıkaya'dan Cem Yılmaz'a Misilleme Gecikmedi!
  5. 17:18 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı: Emeklilerle ilgili yeni çalışma yolda
  6. 17:16 Bomba Tehdidi: Danimarka'daki Billund Havaalanı Tahliye Edildi, Bir Kişi Gözaltına Alındı
  7. 17:14 Türkiye'de satılan en ucuz telefon!
  8. 17:12 15 gün sonra yürürlükte: AB'den gelen posta ve kargoya vergi zammı açıkladı
  9. 17:11 Hizmet İhracatında Türkiye'nin Yol Haritası: Bolat'ın Açıklamaları
  10. 17:10 Arka Sokaklar Devam Edecek mi? İlker İnanoğlu açıklama yaptı!
  11. 17:09 Grip Virüsleri: Geleceğin Potansiyel Pandemisi Mi?
  12. 17:08 Mansur Yavaş'tan lüks belediye binaları yapılmasına tepki geldi
  13. 17:06 CHP harekete geçti: Parti aleyhine çalışan üyeler hakkında deliller toplanacağı söyleniyor
  14. 17:06 İstanbul'dan Kalkan Uçakta Kokpit Camı Çatladı: Acil İniş Yapıldı
  15. 17:02 Fahiş Fiyatlara Karşı Toplumsal Tepki: Kafe ve Restoran Boykotu
  16. 16:50 Türkiye Erkek Voleybol Milli Takımı, 2024 Milletler Ligi'ne Hazır!
  17. 16:46 Galatasaray'ın Transfer Hedefi: Fransa'dan Genç Golcü Zan Vipotnik!
  18. 16:37 Acil İniş: THY Uçağının Kokpit Camında Çatlak Tespit Edildi
  19. 16:37 AKP'den DEM'e Geçen Belediyenin Borcu Dudak Uçuklattı!
  20. 16:25 Süper Lig’de küme düşen ilk takım belli! İşte o takım!
Ekonomi Haberleri