OHAL sonrası Milli Eğitim'de yaşanan hak ihlalleri-1

OHAL sonrası Milli Eğitim'de yaşanan hak ihlalleri-1

OHAL sonrası Milli Eğitim'de yaşanan hak ihl... Hazırlayan: HASAN GÜNEŞOHAL kapsamında ilan edilen Kanun Hükmünde Kararnameler ile binlerce muhalif eğitim emekçisi görevlerinden alındı. Meslekten uzaklaştırılan 11.320 öğretmenden yaklaşık 10 bini sol eğilimli sendikaların...

Hazırlayan: HASAN GÜNEŞ

OHAL kapsamında ilan edilen Kanun Hükmünde Kararnameler ile binlerce muhalif eğitim emekçisi görevlerinden alındı. Meslekten uzaklaştırılan 11.320 öğretmenden yaklaşık 10 bini sol eğilimli sendikaların üyesi.

AKP'nin 15 Temmuz'dan aldığı meşruiyeti kullanarak sürdürdüğü "FETÖ AVI" bahanesiyle muhalifleri sindirme ve cumhuriyetçileri tasfiye etme operasyonu"nun birincil muhatapları hak ihlallerini ABC'ye değerlendirdi. 

Yazarımız Hasan Güneş muhalif eğitim emekçilerine yönelik 'kıyım' politikasının iyice gözler önüne serilebilmesi için sendika başkanlarıyla görüştü. 

Yazarımız Hasan Güneş'in hazırladığı bu dizi, hem Milli Eğitim'de yaşanana hak ihlallerini gözler önüne serecek, hem de kamuoyuna bir uyarı niteliği taşıyacak. 

Yazı dizimizin ilk gününde Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Veli Demir'in değerlendirmesine yer veriyoruz: 

"GÖREVDEN ALMALAR VE SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK

"AKP iktidarı, 15 Temmuz’da gerçekleşen FETÖ darbe girişimini fırsat görerek bir tasfiye süreci başlatmış görülmektedir. FETÖ’yü temizleme bahanesiyle girişilen uygulamalar, muhalifleri yok etme girişimlerine dönüşmüştür. 672 sayılı KHK ile 28 bini MEB bünyesinde olmak üzere, 50 bini aşkın kamu personeli kamu görevinden ihraç edilmiştir. Son olarak terör örgütünü destekleyici faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle 11 bin 320 öğretmen görevden uzaklaştırılmıştır.

Darbe girişiminden sonra demokratik düzene karşı yapılacak her türlü girişimin, her türlü darbenin tereddütsüz karşısında olduğumuzu dile getirmiş, devletin içine sızan cemaat ve tarikatlar dahil tüm paralel yapıların, devletin tüm kılcal damarlarından kökünün kazınmasının zorunlu olduğunu vurgulamıştık.

Kurulduğu günden bu yana Atatürk İlke ve Devrimlerini ulusun bölünmez bütünlüğünü savunan Eğitim-İş her türlü teröre karşıdır. Elbette teröristten öğretmen olmaz. Terör örgütüyle kimin ilişkisi varsa açığa alınıp görevden uzaklaştırılmalıdır. Ancak bu hukukun evrensel kuralları çerçevesinde yürütülecek soruşturmalar ve somut deliller üzerinden yapılmalıdır. Hiçbir soruşturma yapılmadan binlerce öğretmenin mesleğinin terör örgütü bahanesiyle elinden alınması kabul edilemez.

15 Temmuz darbe girişiminin, AKP tarafından polis devleti uygulamalarına, ideolojik tasfiye aracına ve kamu çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırmaya yönelik bir fırsata çevrilmesinin sonuna kadar karşısındayız.

AKP hükümetini ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı tekrar uyarıyoruz. Savunma hakkı tanınmaksızın kamu görevinden çıkarılanların itirazları dikkate alınarak durumları yeniden değerlendirilmeli, hakkında kesin, somut ve objektif deliller bulunmayan masum kamu görevlileri görevlerine iade edilmelidir. Olağanüstü hal KHK’ların amacı dışında, yasama organının yetkisinin gasp edilmesi saikiyle kullanılmasından da vazgeçilmelidir.

Eğitim-İş olarak, OHAL ilanını vatandaşlarına karşı değil, devlete karşı ilan ettiğini söyleyen, temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmeyeceğini garanti eden siyasal iktidarın, buna aykırı olacak; vatandaşlarının memuriyet güvencesini, hukuki güvenlik hakkını, adil yargılanma hakkını ihlal edecek, muhalif tüm unsurları susturacak uygulamalarına karşı duracağımızı hatırlatmak istiyoruz.

Okulların açılmasına az bir süre kalmışken, görevden alınan öğretmenlerle birlikte var olan öğretmen açığı daha da artmıştır. Bu tabloya rağmen Milli Eğitim Bakanlığı, kadrolu öğretmen atamasından vazgeçmiş mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen sistemini getirmiştir. 

Bugün, plansız ve politik kaygılar sonucu yapılan hatalar sebebi ile 400 bine yakın öğretmen atama beklemektedir. Bu kadar öğretmen açığına rağmen, atama beklemenin stresine dayanamayıp intihara sürüklenmiş onlarca öğretmenin acısını görmezden gelen siyasi iktidar, artık kadrolu öğretmen ataması yapılmayacağını açıklayarak toplumun beklentileri noktasındaki samimiyetsizliğini bir kez daha göstermiştir.

Burada hedeflenen eğitimin özelleştirilmesi ve yerelleştirilmesidir. Unutulmamalıdır ki Eğitim Hakkı, Yaşama Hakkı gibi evrensel bir haktır. Her yurttaşa eşit ve parasız eğitimin sağlanması ilkesinin sonucu olarak, okulların durumu ve eğitimin temel hedefleri yerellerin ve özelin insafına ve kaderine bırakılamaz.

Eğitim-İş, kamusal bir hak olan eğitimin niteliğini düşürecek sözleşmeli öğretmen uygulamasını yargıya taşımıştır." 

Veli DEMİR / Eğitim-İş Genel Başkanı
 

"OHAL sonrası Milli Eğitim'de yaşanan hak ihlalleri-1" haberi, 17 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan OHAL sonrası Milli Eğitim'de yaşanan hak ihlalleri-1 haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. OHAL sonrası Milli Eğitim'de yaşanan hak ihlalleri-1 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  2. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  3. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  4. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
  5. 20:58 Kendini En Çok Beğenen 3 Burç Belli Oldu! İşte En Kibirli Burçlar!
  6. 20:57 UAD, İsrail'e karşı açılan soykırım davasında yeni önlemler aldı
  7. 20:52 ABD: "İsrail'in Refah'a saldırmasını görüşmeler olmadan beklemiyoruz"
  8. 20:52 Erbakan AKP'ye 3 koşul sundu: "Yapılırsa seçimlerden çekilmeye hazırız"
  9. 20:52 Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştiriler: "Parti İhanete Uğradı"
  10. 20:51 İmamoğlu, Erdoğan'a yönelik "haddini bilecek" diyerek seslendi: "O iş bitti kardeş"
  11. 20:48 Moskova'daki Crocus City Hall'da Gerçekleşen Terör Saldırısı İçin ABD Rusya'yı Uyardığını Belirtti!
  12. 20:46 Birleşmiş Milletler: "Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı."
  13. 20:41 Edirne'de Jandarma Operasyonu: FETÖ ve PKK-KCK Üyeleri Yakalandı
  14. 20:22 ABD, IŞİD saldırısından önce Rusya'ya uyarı gönderdi
  15. 20:22 İpek Kıraç, bir haftada elde ettiği 174 milyon dolarlık gelirle Türkiye'nin en zengin kadını oldu
  16. 20:22 Altın sahiplerini endişelendiren uyarı: 200 lira düşüş yolda!
  17. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  18. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  19. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  20. 19:20 Ekonomistler uyarıyor: Seçim sonrası dolar kurunda tsunami riski!
Eğitim Haberleri