Ordu da artık tek adam rejimine teslim

Ordu da artık tek adam rejimine teslim

Ordu da artık tek adam rejimine teslim AKP hükümeti, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkardığı 3. OHAL kararnamesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yapısında tartışma yaratacak değişiklikler yaptı. Buna göre Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarını...

AKP hükümeti, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkardığı 3. OHAL kararnamesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yapısında tartışma yaratacak değişiklikler yaptı. Buna göre Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarını Milli Savunma Bakanlığı’na bağladı. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın da doğrudan Kuvvet Komutanlıkları’na emir vermesinin önü açıldı. Verilen emrin, hiçbir makamdan onay almadan uygulanması şartı kararnamede yer aldı. TSK’nin komuta kademesinin belirlendiği, terfilerin karara bağlandığı Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) üyeleri arasına Başbakan Yardımcılıkları, Adalet, Dışişleri ve İçişleri bakanları da eklenerek sivil üye sayısı 10’a çıkarılırken, 12 olan asker üye sayısı 4’e düşürüldü. Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulması kararlaştırılan kararnamede, bu üniversiteye bağlı kurulacak harp okullarına İmam Hatip Liseleri’nden de öğrenci alınmasının önü açıldı. KHK’nin ayrıntıları şöyle:

VERİLEN EMİR DERHAL YERİNE GETİRİLECEK

Siyasetin ordu üzerindeki hâkimiyetinin arttırıldığı kararname ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanı’na bağlandı. Genelkurmay Başkanı’nın Silahlı Kuvvetler’in komutanı olduğu vurgulanan kararnamede, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın gerekli gördüklerinde Kuvvet Komutanları ile bağlılarından doğrudan bilgi alabileceği ve bunlara doğrudan emir verebileceği kuralı getirildi. Kararnamede, “Verilen emir herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirilir'' denildi. Böylece, kuvvet komutanlıkları Cumhurbaşkanı’nın verdiği emri Genelkurmay Başkanı’nın onayını almadan yerine getirmek zorunda.

BÜTÜN ASKERİ OKULLAR KAPATILDI

Kararname ile Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı. Buradaki okuyan öğrenciler, giriş tarihinde aldıkları puanlara göre lise, yüksekokul veya üniversitelere yerleştirilecek. 30 Ağustos itibarıyla mezun olacak askeri öğrenciler subay ve astsubaylığa geçiş yapamayacak. Bunlara üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak YÖK tarafından belirlenecek durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullarca diploma verilecek.

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KURULDU

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) adıyla yeni bir üniversite kuruldu. Bu üniversite, rektörlüğe bağlı olarak; kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden, Kara, Deniz ve Hava Harp Okullarından, Astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak. Üniversitenin rektörü, Milli Savunma Bakanının önereceği ve Başbakanın uygun göreceği üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek. İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatları’nın subay ve astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kuruldu. Yükseköğretim kurumu niteliğindeki bu akademi İçişleri Bakanlığı’na bağlı olacak.

İMAM HATİP MEZUNU SUBAYLAR GELİYOR

Artık MSÜ çatısı altında yeniden yapılandırılacak harp okullarının öğrenci kaynağı “lise ve dengi okul mezunlarıdır'' denilerek İmam Hatip Liseleri’nden öğrenci alımının önü açıldı. Böylece artık İmam Hatip mezunları da orduya girip subay olabilecek.

GATA, ARTIK SAĞLIK BAKANLIĞI'NA BAĞLI

Kararnameyle Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne (GATA) bağlı eğitim hastaneleri ve TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi ile asker hastaneleri ile Jandarma Genel Komutanlığı’na ait sağlık kuruluşları Sağlık Bakanlığı’na devredildi. GATA’ya bağlı yükseköğretim birimleri de Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devredildi. GATA ve askeri hastaneler ile okullardaki personelin devrine Bakanlar Kurulu karar verecek. GATA’da okuyan öğrenciler de YÖK tarafından belirlenecek öğretim kurumlarına nakledilecek.

ASKERİ HÂKİMLERİN KADERLERİ BAKANLARIN ELİNDE

Kararnameyle askeri yargı üzerinde de Milli Savunma Bakanlığı’nın yetkileri arttırıldı. Buna göre askeri hâkimlerin birinci sınıfa ayrılma ve birinci sınıf olma işlemleri Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak. Müsteşarın başkanlığında Milli Savunma Bakanı tarafından seçilecek hâkimlerden oluşan komisyon; askeri hâkimlere disiplin cezası verecek. Askeri hâkimlerin soruşturma sırasında geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına ise Milli Savunma Bakanı karar verecek.

YAŞ’TA SİVİL ÇOĞUNLUK

Daha önce sivil olarak sadece Başbakan, Milli Savunma Bakanı’nın olduğu Yüksek Askeri Şûra’daki sivil sayısı da arttırıldı. Yüksek Askeri Şûra’ya ilişkin yasada yapılan değişiklikle Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı da YAŞ üyesi yapıldı. Kuvvet komutanlarının YAŞ’taki yeri korunurken bu komutanlıklara bağlı orgeneral ve oramiraller ile Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanı YAŞ kadrosundan çıkarıldı. Şûra’ya, başbakanın lüzum gördüğü hallerde Silahlı Kuvvetlerle ilgili diğer konular hakkında görüş bildirmek görevi de verildi. Şûra’nın sekretarya görevi Genelkurmay II. Başkanı’ndan alınarak, Milli Savunma Bakanlığı’na verildi. YAŞ’ın yönetimi ve çalışma usulleri ile sekretarya hizmetlerine ilişkin iş ve işlemlerle ilgili yönetmeliği de Başbakanlık çıkaracak.

YAŞ üyelikleriyle ilgili yapılan yeni düzenlemeyle, kurul üyelerin sayısı 10’a çıkarken, askeri üyelerin sayısı 4’e düştü. Daha önce Kurul’da, Genelkurmay Başkanı, 1.2. 3. Ordu Komutanları, Kara Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı, Jandarma Genel Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, Ege Ordusu Komutanı, Eğitim ve Doktrin Komutanı, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı, Donanma Komutanı olmak üzere 12 askeri üye bulunuyordu.

ASKERİ UZMANLAR UYARIYOR

TSK'da yapılan yeni düzenlemeler konusunda Aydınlık gazetesine değerlendirmede bulunan, aralarında emnekli generallerin de olduğu askeri uzmanlar ise "Savaş durumunda orduya kim emir verecek?" diyerek ortaya çıkacak soruna dikkat çektiler.

hyt1-001.jpg

1389 ASKER İHRAÇ EDİLDİ

Kararnameyle TSK’de görevli bin 389 asker daha ihraç edildi. İhraç edilen askerlerin bin 196’sı Jandarma Genel Komutanlığı personeli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başyaveri Albay Ali Yazıcı, Hulusi Akar’ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan, başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan, eski özel kalem müdürü Albay Ramazan Gözel, özel kalem müdürü Yarbay Hüseyin Hakan Öcal, Milli Savunma Bakanı’nın özel kalem müdürü Albay Tevfik Gök, eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi’nin özel kalem müdürü Albay Erkan Öktem, Albay Fırat Alakuş da yer aldı. Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda da 100’ün üzerinde subay ve astsubay ihraç edildi. Jandarma’da ise ihraç edilenler arasında Aydın Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Murat Karkaya, Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş, Jandarma Okullar Komutanı Tuğgeneral Sadık Köroğlu, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan isimleri dikkat çekti. Ayrıca MİT TIR’ları soruşturmasında tutuklanan eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Çelepoğlu da ihraç edildi. 7 askeri ateşe de ordudan atıldı. Bu ihraçlarla beraber 15 Temmuz’dan bu yana ordudan atılan asker sayısı 3 bin 73 oldu.

"Ordu da artık tek adam rejimine teslim" haberi, 01 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ordu da artık tek adam rejimine teslim haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ordu da artık tek adam rejimine teslim 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  2. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  3. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
  4. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  5. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  6. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  7. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  8. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  9. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  10. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
  11. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  12. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  13. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  14. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  15. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  16. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  17. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  18. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  19. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  20. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
Gündem Haberleri