Orionid meteor yağmuru başlıyor!

Orionid meteor yağmuru başlıyor!

Orionid meteor yağmuru başlıyor! Orionid, Halley Kuyruklu Yıldızı'nın enkaz bulutundan oluşan bir meteor yağmuru olarak Ekim ayında izlenebiliyor. Saatte yaklaşık 20 meteorun Dünya'dan görülebileceği meteor yağmurunda, gece 01.00 ile 04.00 arasında en net akış...

Orionid, Halley Kuyruklu Yıldızı'nın enkaz bulutundan oluşan bir meteor yağmuru olarak Ekim ayında izlenebiliyor. Saatte yaklaşık 20 meteorun Dünya'dan görülebileceği meteor yağmurunda, gece 01.00 ile 04.00 arasında en net akış izlenebilecek. 

Greenwich Gözlemevi'nden astronom Tom Kerss, "Sabrederseniz gökyüzünü hızla yaran parlak yıldız kaymaları görebilirsiniz"  derken, dürbün ve teleskop gibi aygıtlara gerek olmadan yağmurun izlenebileceğini aktardı.

NEDİR?
Her yıl Ekim ayında gözlemlenen Orionid meteor yağmurları Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biridir. En son 1986’da selamlaştığımız Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya’dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı oluyor.
_98400955_042474133-1.jpg

METEOR YAĞMURU NEDEN OLUR?
Meteor, kısaca gökyüzünde yer alan gök cisimlerinden kopmuş küçük parçalardır. Meteorun diğer bir adı da, göktaşıdır. Bu göktaşları, boşlukta yer alan gök cisimlerin etkisine girmektedir. Gök cisimlerinden kopan küçük göktaşları, bazen de atmosferin çekim alanına girmektedir. Tam da bu sırada, bu göktaşları uzayda yüksek bir hızla ilerlerken ışıklı izler bırakır ve bu izler hava yüzeyiyle sürtünür. Bu sürtünmeden dolayı ise kızışma olur. Gökyüzünde gerçekleşen bu olaya “meteor yağmuru'' adı verilmektedir. Bu olay aynı zamanda gece karanlığında yeryüzünden çıplak gözle de izlenebilmektedir. Halk arasında bu olay yıldız kayması olarak da anılmaktadır. Oysa meteor yağmuru, göktaşlarının gerisinde bırakmış olduğu belirgin ışık çizgilerine denilmektedir.

GÖKYÜZÜNDE NE TARAFA BAKMAK LAZIM?
Saat 23.00’ten sonra doğu yönünde, birbirlerine yakın, belirgin bir şekilde, 'Orion kemeri' (Orion kuşağı) olarak anılan, üst üste dizilmiş üç yıldız vardır (üstte yuvarlak içinde). Bu yıldızları bulduktan sonra onların soluna doğru baktığınızda yine kuvvetli bir şekilde parıldayan kızıl bir yıldız görülür. Bu yıldız, Avcı Takımyıldızı’nın en parlağı olan Betelgeuse yıldızıdır. Orionidler’in dağıldığı nokta yaklaşık olarak Betelgeuse yıldızının bulunduğu bölgedir. Ama meteorlar bu bölgede her tarafa doğru yayıldığından gökyüzünün her yerinden Orionidleri görebilirsiniz.

SAAT KAÇTA İZLENEBİLİR
Orionid Meteor yağmuru şölenini canlı izlemek isteyenler, uzmanların da tavsiye ettiği gece 1 ila 4 saatleri arasında seyredebilirler. Meteor yağmurlarını izlemek için gökyüzünün açık olduğu ve şehir ışıklarından uzak bölgeler tercih edilebilir. İşte Orionid Meteor yağmurları hakkında merak edilenler.

f1-033.jpg

"Orionid meteor yağmuru başlıyor!" haberi, 20 Ekim 2017 tarihinde yazılmıştır. 20 Ekim 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Orionid meteor yağmuru başlıyor! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Orionid meteor yağmuru başlıyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  2. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  3. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  4. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  5. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  6. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  7. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  8. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  9. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  10. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  11. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  12. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  13. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  14. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  15. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  16. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  17. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  18. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  19. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  20. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
Teknoloji Haberleri