Öztrak: İngiltere'nin kararından sonra Türkiye'yi sıcak bir yaz bekliyor

Öztrak: İngiltere'nin kararından sonra Türkiye'yi sıcak bir yaz bekliyor

Öztrak: İngiltere'nin kararından sonra Türki... CHP’li Faik Öztrak, İngiltere’nin AB’den çıkma kararının dünya ekonomisinde belirsizliklerle dolu yeni bir dönemin kapısını araladığını belirterek, küresel ekonomideki artacak belirsizlikler nedeniyle, “Türkiye gibi...

CHP’li Faik Öztrak, İngiltere’nin AB’den çıkma kararının dünya ekonomisinde belirsizliklerle dolu yeni bir dönemin kapısını araladığını belirterek, küresel ekonomideki artacak belirsizlikler nedeniyle, “Türkiye gibi sıcak paraya bağımlı ekonomileri sıcak bir yazın beklediğini'' söyledi.

Öztrak, Türkiye’nin suni Başkanlık tartışmalarını kenara bırakarak, bir an önce tüm enerjisini ekonomiye odaklaması gerektiğini vurguladı.

İngiltere’nin AB’den ayrılma referandumunu yazılı bir açıklamayla değerlendiren Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, şunları belirtti:

KÜRESEL DÜZEN SALLANIYOR

İngiltere’nin ve İngiliz halkının AB’den ayrılık kararı tüm dünyada ciddi ekonomik, sosyal ve politik sonuçları olacak bir olaydır. Neo liberal düzenin paradigmaları ile şekillenen küreselleşme sürecinin neden olduğu eşitsizlik ve dışlanmışlık, 2008’de başlayan küresel krizle birlikte tüm dünyada mevcut ekonomik düzene karşı bir tepki oluşturdu. Arap Baharı ve Suriye iç savaşının tetiklediği mülteci krizi mevcut küresel düzeni sallamaya başladı. Küresel ticaretin bir türlü kriz öncesi seviyelere dönmemesi ve küresel büyümenin zayıf seyri ise geniş kitlelerin mutsuzluğunu artırdı.

EKONOMİLER İÇE KAPANABİLİR

İngiltere’de dün yapılan referandumdan sonra Avrupa Birliğinde antidemokratik ve yabancı düşmanı aşırı sağ hareketlerin elinin güçleneceği ve AB’den ayrılık taleplerinin artacağı anlaşılmaktadır. Bu küresel düzene karşı ulusal ekonomilerin içe kapanma ihtimalini de artıran bir gelişmedir.

BU YAZ SICAK GEÇECEK

Referandum sonuçlarının ardından dünya ekonomisi oynaklıkların yeniden arttığı bir döneme girmektedir. Oynaklıkların artması ABD başta olmak üzere küresel merkez bankalarının planlarında değişikliklere neden olacaktır. Küresel oynaklığın kısa dönemde dış finansman ihtiyacı yüksek,  özellikle şirketleri dolar cinsinden borçlanmış,  rezervleri yetersiz ekonomileri olumsuz etkileyeceği anlaşılmaktadır. Önümüzdeki yaz ayları oldukça sıcak geçecektir.

EKONOMİ BU DALGAYI ZOR KARŞILAR

Böyle ağır ve gerilimli bir konjonktüre girerken Türkiye’nin gerek iç; gerekse dış kırılganlıkları bu ağırlığı ve gerilimi taşıyabilme kapasitesini azaltmaktadır. Türkiye, her yıl milli gelirinin yaklaşık yüzde 25’i kadar dış finansmanı küresel piyasalardan bulmak zorundadır. Aynı Türkiye son 10 yılda, Çin’in ardından, reel sektör şirketleri en hızlı borçlanmış ülkedir. Yine Türkiye yaklaşık 27 milyar dolarlık net rezervi ile iki aylık ithalatını karşılayamayan bir ekonomidir. Bunlar yaklaşan küresel dalgayı ülkemizin  karşılamakta zorlanacağını ortaya koymaktadır.

EN ÖNEMLİ ÖNCELİK EKONOMİ OLMALI

Artık siyaset her türlü yapay vesayetten kurtulup önceliğini ekonomiye vermek zorundadır. Hükümet ve siyaset kurumu içi boş, suni ve tek bir adamın hevesi olan Başkanlık talepleriyle enerjisini boşa harcamamalıdır. Ekonomi yönetimi üzerindeki ideolojik vesayete son verilmelidir. Hukukun üstünlüğü ve hesap verebilirlik güçlendirilmelidir. Hükümet, uzun yıllardır ertelediği ülkemizin üretim ve rekabet gücünü artıracak gerçekçi adımları atmalıdır. Dış siyaset hızla gözden geçirilmelidir.

Ancak her şeyden önce Hükümet, Türkiye’de ağırlaşan kutuplaşmaya son verecek adımları hızla atmalı, 78 milyonu kuşatacak, kucaklayacak şekilde davranmalıdır. Aksi halde tüm dünya için sıcak geçecek 2016 yazı Türkiye’yi kasıp kavuracaktır.

"Öztrak: İngiltere'nin kararından sonra Türkiye'yi sıcak bir yaz bekliyor" haberi, 24 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Öztrak: İngiltere'nin kararından sonra Türkiye'yi sıcak bir yaz bekliyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Öztrak: İngiltere'nin kararından sonra Türkiye'yi sıcak bir yaz bekliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Ekonomi Haberleri