Panama belgelerinin ortaya çıkmasının ardından bazı ülkeler soruşturma başlattı

Panama belgelerinin ortaya çıkmasının ardından bazı ülkeler soruşturma başlattı

Panama belgelerinin ortaya çıkmasının ardınd... Şimdilik İngiltere, Fransa, Avusturya, Avustralya, Hollanda, İsveç ve Norveç konuyu soruşturacağını söyledi. Rusya başta olmak üzere belgelerde adı geçen diğer ülkelerden ise henüz bir açıklama yok.Belgelerde Türkiye’den...

Şimdilik İngiltere, Fransa, Avusturya, Avustralya, Hollanda, İsveç ve Norveç konuyu soruşturacağını söyledi. Rusya başta olmak üzere belgelerde adı geçen diğer ülkelerden ise henüz bir açıklama yok.


Belgelerde Türkiye’den de 101 şirket, 10 özel müşteri, 152 yararlanıcı ve 517 paydaşa ait doküman olduğu ortaya çıkmıştı.

Britanya hükümeti Panama merkezli şirkete ait sızan evrakların bir kopyasını istedi, hükümet evrakları inceleyip olası bir vergi kaçakçılığına karşı harekete geçecek.

Belgelerde Muhafazakar Parti’nin üst düzey yetkilileri ile birlikte Cameron’ın merhum babası Ian Cameron’un adı da geçiyor. Reuters ortaya çıkan belgelerin kamuoyunda sık sık vergi kaçakçılığı karşıtı konuşmalar yapan Başbakan David Cameron’ın başını ağrıtabileceğini aktardı. Diğer yandan Cameron’ın ofisi soruları yanıtsız bıraktı.

Hükümet, Cameron 2010’da iktidara geldiğinden beri 2 milyar pounddan fazla verginin kaçırılmasının önüne geçildiğini iddia etmiş ve ''yurtdışına vergi kaçırma günlerinin geride kaldığını’ duyurmuştu.

Avustralya 800 ismi soruşturacak

Belgelerde adı geçen isimlerden biri de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. Ancak Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, iddiaların iki sene içinde başkanlık seçimi için yarışacak ''Putin’i yıpratmaya dönük dezenformasyon’ olduğunu savundu. Ukrayna’dan yapılan açıklamadaysa, sızan belgelerde Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun suç işlediğine dair belge olmadığı öne sürüldü.

Avustralya Vergi Ofisi (ATO) da Mossack Fonseca müşterisi olan 800 varlıklı vatandaşı hakkında soruşturma başlatacağını duyurdu, bunlardan ATO yetkilisi Michael Cranston, ofislerinin Avustralya polisi ile birlikte çalıştıklarını, bazı vakaların Ciddi Finansal Suçlar Komitesi tarafından değerlendirilebileceğini söyledi.

Belgelerde adı geçen İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson ve eşinin de üç bankadaki milyonlarca dolarlık yatırımlarını Mossack Fonseca sayesinde gizlediği ortaya çıktı. Başbakan iddiaları reddetti, ancak bu hafta güven oylamasına gidecek.

''Vergi kaçakçılığı ile mücadele için iyi haber’

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande da Panama belgelerinin açığa çıkmasının, vergi kaçakçılığı ile mücadele için iyi haber olduğunu söyledi. “Bilgiler tam olarak ortaya çıktığında araştırılacağından ve yargıya yansıyacağından emin olabilirsiniz'' diyen Hollande belgelerin kimin vergi kaçırdığını ortaya çıkaracağını söyledi.

Belgeler içinde Norveçli banka DNB’nin adının geçmesi de ülkede finans endüstrisine güvenin sorgulanmasına neden oldu. Buna göre DNB, mükelleflerin varlıklarını Şeysel adalarına kaçırmaları için Mossack Fonseca ile çalışıyordu. Ülkenin Finansal Denetim Merkezi (FSA) Başkanı Morten Baltzersen, ilgili bankanın yetkililerinden konuyla ilgili açıklama istediklerini söyledi.

Bir başka İskandinav ülkesi İsveç’te de, Finansal Denetim Merkezi ülkesinden vergi kaçırılmasına aracılık ettiği belgelerde geçen banka Nordea ile ilgili soruşturma başlatmak üzere Lüksemburg’taki banka yetkilileri ile iletişime geçti. Kurum başkanı Christer Furustedt ''konuyu ciddiye aldıklarını’ söyledi.

Mossack Fonseca Hollanda’daki ofisini geçen ay kapatmıştı

Avusturyalı finans denetimcileri de belgelerin sızmasının ardından iki banka hakkında soruşturma başlattı. Ülkenin finans piyasaları regülasyon kurumu FMA Raiffeisen Bank International ve Hypo Landesbank Vorarlberg’ı kara para aklamaktan soruşturacak. Kurumun sözcüsü iki bankanın transfer detaylarını inceleyerek, gereklilik durumunda konuyu ilgili kriminal birimlere rapor edeceklerini söyledi.

Belgelerle ilgili son soruşturma haberi de Hollanda’dan geldi. Ülkenin maliye bakanlığından yetkililer, vergi ofisinin ''vergi kaçakçılığı ile ilgili iddiaları aktif olarak araştıracaklarını’ söyledi. Mossack Fonseca Hollanda’daki ofisini beş yılın ardından geçtiğimiz ay kapatmıştı.

"Panama belgelerinin ortaya çıkmasının ardından bazı ülkeler soruşturma başlattı" haberi, 04 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 04 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Panama belgelerinin ortaya çıkmasının ardından bazı ülkeler soruşturma başlattı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Panama belgelerinin ortaya çıkmasının ardından bazı ülkeler soruşturma başlattı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:12 Anket: Halkın Gözünden Trump'ın Sus Payı Davası
  2. 19:10 Son dakika: Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor
  3. 19:08 Galatasaray, İtalyan Yıldızı Vecino İçin Transfer Hareketi Başlattı
  4. 18:56 Kurtuluş Mahallesi'nde Köpek Saldırısı: Komşuların Yardımıyla Kurtarıldı
  5. 18:52 65 yıllık dev Türk giyim devi iflasın eşiğinde
  6. 18:51 Sağlıklı Kilo Verme Yöntemleri ve Doğal Kürler: Yaz İçin Hazırlık Başladı!
  7. 18:47 Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı
  8. 18:47 Yıldızların Yol Gösterdiği Gün: Günlük Burç Öngörüleri
  9. 18:46 İsrail ordusu: "Böyle bir saldırıya yanıt vermemek mümkün değil"
  10. 18:41 Vefa Küçük, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığı’na yeniden aday oldu
  11. 18:37 Manchester City-Real Madrid maçı ne zaman?
  12. 18:35 Savunma Devleri Su Altı Savaşında Yarışıyor: Manta Ray ve Türk Savunma Projeleri
  13. 18:29 İtalya'da ilginç uygulama! Cep telefonunu bırakana bir şişe şarap ücretsiz
  14. 18:28 Gülben Ergen: Sağlıklı Cilt İçin Lavanta Suyu Önemli!
  15. 18:24 İsviçre'nin Beypazarı Maden Suyu Yasağı: Doğurganlık İddiasıyla Gerginlik
  16. 18:22 İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye karşı "İran'a yaptırım" çağrısı geldi
  17. 18:19 AB'nin Kızıldeniz misyonu akıllarda soru bıraktı: İran saldırısından etkilendi mi?
  18. 18:19 Türk Yetkililer ABD'ye Yola Çıkıyor: Ekonomik Güven ve Yatırım Fırsatları Masada
  19. 18:16 Aç Karnına Ceviz Tüketmenin Sağlığa Faydaları
  20. 18:11 Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan Lokanta ve Kafelerde KDV düzenlemesi
Dünya Haberleri