Papa: İşçileri sömürenler kan emicidir!

Papa: İşçileri sömürenler kan emicidir!

Papa: İşçileri sömürenler kan emicidir! Seleflerinin aksine Papalık Sarayı'nda değil, Vatikan'daki mütevazi Santa Marta Konukevi'nde ikamet eden Papa Francesco, burada yaptığı sabah ayininde işçilerin adaletsiz şartlarda çalıştırılarak sömürülmesinin "ölümcül...

Seleflerinin aksine Papalık Sarayı'nda değil, Vatikan'daki mütevazi Santa Marta Konukevi'nde ikamet eden Papa Francesco, burada yaptığı sabah ayininde işçilerin adaletsiz şartlarda çalıştırılarak sömürülmesinin "ölümcül bir günah" teşkil ettiğini söyledi.

Papa, sigortasız, emeklilik katkısı olmaksızın, geçici sözleşmelerle ya da kayıtsız işçi çalıştıranları, işçilerin emeğini sömürerek zengin olanları "kan emicilikle" suçladı.

Vatikan Radyosu'nun aktardığı ayinde Papa, İtalya'da da yaygın olarak uygulanan süreli sözleşmelere atıfla şu ifadeleri kullandı:

"Tüm dünyada aynı şey yaşanıyor ama bugün, buradaki durumu düşünelim. 'Çalışmak istiyorum'. 'Tamam'. Sana bir sözleşme yapıyorlar. Eylül'den Haziran'a kadar. Emeklilik şansı yok, sağlık sigortası yok... Haziran'da sözleşme askıya alınıyor, Temmuz ve Ağustos'ta havayla besleneceksin. Eylül'de yeniden işe alıyorlar. Bunu yapanlar gerçek kan emicilerdir, çalıştırarak köle haline getirdikleri insanların çekilen kanıyla yaşıyorlar."

'Kölelik şehirlerimizde'

Papa Francesco, genç bir kadının kendisine anlattığı tecrübesini de örnek vererek şöyle devam etti:

"Günde 11 saat çalışarak, kayıtsız şekilde 650 euro kazanacağı bir iş bulmuş. Kıza demişler ki: 'İster kabul et, ister etme. Kabul edecek başkaları var, arkanda sırada bekleyenler var'.

"Bu zenginler, zenginlik içinde yağ bağlıyor. İnsanların sömürülmesi bugün gerçek bir kölelik sistemi teşkil ediyor. Biz artık köleliğin kalmadığını düşünüyorduk, ama hala var. Fakat artık Afrika'dan aldıkları köleleri Amerika'da satmıyorlar. Kölelik bizim şehirlerimizde."

Papa, insan kaçakçılarının yalnızca seks işçileri ve çocuk ticareti yapmadığını, işçilerin ve fakirlerin sömürülmesinin de "medeni insan ticareti" olduğunu söyledi.

'Komünist değilim'

Papalık ismi olarak, zenginliğe sırt çevirerek fakir bir yaşam seçen ve muhtaçlara yardım etmesiyle bilinen İtalyan Aziz Francesco'nun ismini seçen Papa Francesco, bu seçimini şu sözlerle açıklamıştı:

"Neden mi Francesco adını aldım? Çünkü o, fakirliğin ete kemiğe bürünmüş haliydi. Ben fakirler için fakir bir kilise istiyorum".

Papa, lüks içinde yaşayan Katolik Kilisesi'ne bağlı din adamlarını da "yükselme heveslileri, para düşkünleri" diye eleştirmiş ve "İnançlı biri, fakirlikten ve evsizlerden bahsedip de firavun gibi bir hayat yaşayamaz" demişti.

Papa Francesco geçen yıl yayımladığı "Laudato Si'" isimli genelgesinde de ekonomik ve toplumsal adaletsizlik eleştirisinde bulunmuştu.

Papa geçen Temmuz ayında ziyaret ettiği Bolivya'da da "Bu sistem artık işlemiyor. Ekonomi insanların hizmetinde olmalı. Gelirlerin eşit dağılımı ahlaki bir görevdir" diyerek "değişim" çağrısı yapmıştı.

Bu yöndeki açıklamaları Papa'nın bazı çevrelerce "komünist" olarak anılmasına da neden oluyor. Papa Francesco ise "Komünist değilim, fakirleri sevmek İncil'in öğretisidir" diyor.

ILO: Avrupa'da yoksulluk arttı

Papa Francesco'nun bugünkü sözleri, Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından dün yayımlanan ve Avrupa'da fakirliğin arttığını gösteren raporun ardından geldi.

ILO'nun 'Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm 2016' raporuna göre gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık 2 milyar, gelişmiş ülkelerde ise 300 milyon kişi fakirlik sınırının altında yaşıyor.

Çin ve bazı Latin Amerika ülkelerinde fakirlikle mücadelede önemli ilerlemeler kaydedilse de Afrika'da ve Asya'nın bazı bölgelerinde fakirlik oranı çok yüksek. Başta Avrupa olmak üzere, gelişmiş ülkelerde de göreli yoksulluk oranında artış görülüyor.

Raporda, gelişmekte olan ülkelerde orta ve aşırı derecede yoksulların neredeyse üçte birinin çalışmakta olduğu belirtilirken, ancak kimi zaman ücretsiz çalıştıkları ve sosyal güvencelerinin olmadığı da vurgulanıyor.

ILO raporunda, "Doğal kaynak zenginliğinin adaletsiz transferi, düşük verimlilik artışı ve dünya fakirlerinin yaklaşık 3'te 2'sinin çalıştığı tarım sektörüne ilgi yetersizliğini içeren büyüme modelleri, zenginle fakir arasındaki gelir uçurumunun genişlemesine ve yoksulluğun görülme sıklığının yayılmasına neden oluyor" ifadelerine yer veriliyor.

ILO, 2030'a kadar orta ve aşırı derecede yoksulluğun ortadan kaldırılması için 10 trilyon doara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Bunun için de öncelikle "hak temelli" bir yaklaşım geliştirilmesi ve uluslararası çalışma standartlarının uygulanması gerektiği vurgulanıyor.

Raporda, "Bu raporun başlıca bulgusu, insana yakışır iş koşullarının yoksulluğu yok etmek için gerekli bir önkoşul olduğudur" deniliyor.

"Papa: İşçileri sömürenler kan emicidir!" haberi, 19 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Papa: İşçileri sömürenler kan emicidir! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Papa: İşçileri sömürenler kan emicidir! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Dünya Haberleri