Parasını verenler ortada kaldı: Yurt gerici vakfa devredildi!

Parasını verenler ortada kaldı: Yurt gerici vakfa devredildi!

Parasını verenler ortada kaldı: Yurt gerici ... Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde 2017-2018 eğitimöğretim döneminde açılması planlanan erkek öğrenci yurdu, ani bir kararla kapatılarak binası İlim Yayma Cemiyeti’ne devredildi. İlim Yayma Cemiyeti de bu binada kendi yurdunu...

Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde 2017-2018 eğitimöğretim döneminde açılması planlanan erkek öğrenci yurdu, ani bir kararla kapatılarak binası İlim Yayma Cemiyeti’ne devredildi. İlim Yayma Cemiyeti de bu binada kendi yurdunu açtı. Devlet yurduna kayıt yaptıran ve bir süre para ödeyen öğrenciler ise ortada kaldı. İlçede devlet yurdu olmaması nedeniyle erkek öğrenciler, tarikat veya özel yurtlara mahkûm oldu. Türkiye’de öğrencilerin nasıl devlet eliyle tarikat ve cemaat yurtlarına itildiğinin son örneği Afyon’un Bolvadin ilçesinde yaşandı. Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlı Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun bulunduğu ilçede, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı sadece kız öğrenci yurdu faaliyet gösteriyor. İlçede erkek öğrenci yurdu ise bulunmuyor. Birçok tarikatın etkin olduğu Bolvadin’de çok sayıda özel yurt var. İlçede her tarikatın bir yurdu olduğu ifade ediliyor.

DEVLETE GÜVENEN MAĞDUR
Böyle bir tarikat yurdu enflasyonunun olduğu ilçede dikkat çeken bir olay yaşandı. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), geçen mart ayında ilçede erkek öğrenci yurdu açılacağını duyurdu. Bu kapsamda bir bina hazırlandı. İlçede okuyan üniversite öğrencileri, yurtta kalmak için KYK’ye başvuru yaptı. 40 kadar öğrenci bir yandan kaldıkları özel yurtlara diğer yandan da KYK yurduna para ödedi. Yurdun bu yılki eğitim- öğretim döneminde faaliyete geçeceği bildirilen öğrenciler, büyük bir şok yaşadı. Devlet, ani bir kararla yurdu kapatarak, binasını İlim Yayma Cemiyeti’ne devretti. İlim Yayma Cemiyeti de bu binada kendi yurdunu açtı. Buraya kayıt yaptıran öğrencilerin yatırdığı paralar yanarken, devlete güvenen öğrenciler açıkta kaldı. Kalacak yeri olmayan öğrenciler, mecburen senelik 5 bin TL’yi bulan özel yurtlara veya tarikat yurtlarına gitmek zorunda kaldı. Bazı öğrencilerin de İlim Yayma Cemiyeti’nin yurduna kayıt yaptırmak zorunda kaldığı öğrenildi.

KYK’DAN PİŞKİN SAVUNMA
Çok sayıda veli, yaşanan sıkıntı nedeniyle bölgedeki yetkilileri aradı. Ancak yerel yetkililer, yurdun neden kapatıldığını bilmediklerini belirterek, Kredi Yurtlar Kurumu’nu adres gösterdi. KYK Yurt İdare ve İşletme Dairesi’ni arayan veliler ise “Biz kurum politikası olarak mevcudu 250’nin altında kalan yurtları kapatıyoruz'' yanıtını aldı. “Peki, o zaman devlet öğrencileri cemaat veya tarikatların kucağına atmıyor mu'' sorusuna ise KYK yetkilileri “Tabii ki öyle bir amacımız yok. Ama politikamız bu'' demekle yetindi. Bolvadin’deki öğrenciler şimdi bir an önce devlet yurdu açılmasını bekliyor.

CEMİYETİ YAYMA BAKANLIĞI
Bu yıl temmuz ayında İlim Yayma Cemiyeti ve Birlik Vakfı ile bir protokol imzalayan MEB, neredeyse Bakanlık yetkilerinin bir kısmını bu örgütlenmelere devretmişti. Protokolle, tıpkı Ensar Vakfı’na olduğu gibi cemiyet ve vakfa e-yaygın sistemindeki öğretim programlarını kullanarak her düzeyde öğrenciye sosyal, kültürel, sportif, mesleki ve teknik kurslar düzenleme olanağı verildi. Protokole göre “eğitim'' adı altında yürütülecek faaliyetler öncelikle, Birlik Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti’ne bağlı merkezlerde gerçekleştirilecek. Bu olmazsa, MEB tarafından belirlenen mekânlar kullanılacak. Kurslarda görev alan vakıf personelinin de ücretini MEB, yani devlet ödeyecek. Cemiyet ve vakıf, imzalanan protokol dışında da Milli Eğitim Bakanlığı ile “eğitim'' adı altında ortak projeler geliştirip uygulayabilecek.

ERDOĞAN’DAN TASDİKLİ
“Milli ve manevi değerleri korumayı'' amaçladığı üzerinden kendini tanıtan İlim Yayma Cemiyeti, 1951 yılında kuruldu. Genel başkan koltuğunda şimdiye kadar çok sayıda AKP’li oturdu. İmam hatip okulları açtıran ve buralarda okuyan öğrencilere burslar veren cemiyetin, 151 şubesi var. AKP döneminde el üstünde tutulan cemiyet, kamu yararına dernek statüsü verildiği için pek çok ayrıcalıktan yararlandırılıyor. Cemiyetin bu yılki kuruluş yıldönümüne katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada şu övgüleri dizmişti: “Hamdolsun 44 yıldır İlim Yayma Vakfı vatanını imanla seven nesiller yetiştiriyor. Yarım asırdır gençlerimiz bu vakfı çatısı altında ilimle, irfanla, hikmetle yoğrularak geleceğe hazırlanıyor.

"Parasını verenler ortada kaldı: Yurt gerici vakfa devredildi!" haberi, 23 Ekim 2017 tarihinde yazılmıştır. 23 Ekim 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Parasını verenler ortada kaldı: Yurt gerici vakfa devredildi! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Parasını verenler ortada kaldı: Yurt gerici vakfa devredildi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  2. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  3. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  4. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  5. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  6. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  7. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  8. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  9. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  10. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  11. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  12. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  13. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  14. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  15. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  16. 14:20 Tarım Bakanı Müjdeyi Verdi: Bugün Üreticilere 363 Milyon Lira Değerinde Destek Dağıtılacak!
  17. 14:20 Hz. Meryem olduğunu iddia eden kişiden açıklama geldl!
  18. 14:20 Fenerbahçe'ye La Liga Şoku! İspanyol Basını: "Hukuki Engel Var!"
  19. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  20. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
Ekonomi Haberleri