ABD''li kuruluş ile Metropoll''den Erdoğan''ı üzecek anket

ABD''li kuruluş ile Metropoll''den Erdoğan''ı üzecek anket

ABD''li kuruluş ile Metropoll''den Erdoğan''... Washington’daki düşünce kuruluşlarından Amerikan İlerleme Merkezi (Center for American Progress-CAP) ve Metropoll kamuoyu araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen ortak ankette çarpıcı sonuçlar elde eldildi.

Washington’daki düşünce kuruluşlarından Amerikan İlerleme Merkezi (Center for American Progress-CAP) ve Metropoll kamuoyu araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen ortak anket, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 50'yi aşamadığını, yüzde 45,2 bandında kaldığını ortaya çıkardı.

Ahval'in aktardığına göre; seçime beş gün kala, kamuoyu araştırma şirketleri de çalışmalarını hızlandırdı ve siyasi partilerin, cumhurbaşkanı adaylarının seçimlerde alması muhtemel oy oranlarına dair tahminlerini kamuoyuyla daha sık paylaşmaya başladı.

CHP için kamuoyu araştırmaları yürüten Metropoll'ün anketinde, kararsızlar kilit öneme sahip görünüyor.

Amerika'nın Sesi'nden Mehmet Toroğlu'nun haberine göre, Erdoğan cumhurbaşkanı seçilebilmek için yüzde 50 barajını aşamazken, partisi AKP de Meclis'te çoğunluğu sağlayamıyor. 

28 İlde, 24 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında 2 bin 534 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ankete göre, Erdoğan'a oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 45.2. 

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'ye oy vereceklerin oranı ise yüzde 19 olarak görünen kamuoyu araştırmasında, İYİ Parti Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener'e oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 11.3. 

Diğer partilerin adayları için ortaya çıkan oy oranı tablosu ise şöyle:

HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş yüzde 10, Saadet Partisi Cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu yüzde 1.2, Vatan Partisi Cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek yüzde 0.3 ve kararsızlar yüzde 8.5.Ankete göre, seçimlerin ikinci tura kalması halinde de Erdoğan seçilemiyor. Buna göre, Erdoğan ikinci turda yüzde 47.9 oy oranına ulaşırken, Muharrem İnce'nin oy oranı yüzde 35.8. Kararsızların oranı ise yüzde 7. 

İttifaklar üzerinden sorulan sorulara verilen yanıtlarda ise, AKP ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'na oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 46.2 olarak görünürken, CHP-İYİ Parti, SP ve DP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı lehine oy kullanacağını söyleyenlerin oranı yüzde 32.8 olarak gerçekleşti. 

Ankette dikkate değer bir diğer unsursa, HDP'nin yüzde 10.4 ile seçim barajını aştığı bilgisi. Kararsızların oranı yüzde 7 olurken, hiçbir soruya yanıt vermeyenlerin oranı yüzde 3.1 olarak kaydedildi. 

Seçimlerin, adil ve özgür bir şekilde yapılacağı inancını taşıyanların oranı ise yüzde 54.1. Yüzde 45.9'luk dilim ise aksini düşünüyor. AKP'ye oy vereceğini ifade edenlerin yüzde 90'ı seçimlerin adil bir ortamda gerçekleşeceğine inanırken, CHP ve HDP seçmenin yüzde 87'si, MHP'lilerin ise yüzde 51'i bu düşünceyi paylaşmıyor. 

Ekonomiye dair endişeleri olan ve ekonominin 'kötü idare edildiğine' inanan kesimin oranı yüzde 41 olurken, HDP, CHP ve hatta MHP seçmeninin büyük bir bölümü ekonominin iyi yönetilmediği düşüncesini paylaşıyor. 

Ankette “Hangi ülkeye daha çok güveniyorsunuz? Rusya mı ABD mi?” sorusunu yanıtlayanların yüzde 40’ı “Rusya” derken, sadece yüzde 3’lük bir kesim “ABD” dedi. Yüzde 50’yse, “hiçbirine güvenmiyorum” yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 55’i Türkiye’nin NATO’da kalmasını istediklerini belirtse de, aynı zamanda yüzde 57’lik kesimse Türkiye’nin Rusya’yla kalıcı bir ittifak inşa etmesini desteklediklerini kaydetti.

"ABD''li kuruluş ile Metropoll''den Erdoğan''ı üzecek anket" haberi, 19 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. 19 Haziran 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan ABD''li kuruluş ile Metropoll''den Erdoğan''ı üzecek anket haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD''li kuruluş ile Metropoll''den Erdoğan''ı üzecek anket 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Politika Haberleri