Seçimin sorusu ortadayken | Hürriyet Yaşar - ABC Kritik

Seçimin sorusu ortadayken | Hürriyet Yaşar - ABC Kritik

Seçimin sorusu ortadayken | Hürriyet Yaşar -... Hürriyet Yaşar yazdı...

Her devletin bir kuruluş felsefesi vardır. Olağan dönemlerde seçime giren partiler, bu kurucu felsefe zemini üzerinde, o zeminden çıkmadan ülkeyi yönetmeye aday olurlar.

Koşullar olgunlaşmadan çok partili düzene geçirilen Türkiye, sık sık olağanüstü dönemlere sürükleniyor. Seçimlerin çoğu, seçmenin önüne, “Kuruluş felsefesinin zemini üzerinde “Şu şu partilerden hangisi?” sorusunu getiremiyor. Sürekli çalkantı ve sürekli altüst oluşlar, olağan seçimleri de, olağan soruların oylanmasını da engelliyor.

12 Eylül sonrasındaki ilk seçimde topluma, “Darbeyi yapanların uzantıları mı, yoksa sivil ve yeni bir parti mi?” biçiminde hazırlanmış sahte bir soru yutturuldu ve “darbeyle ilişkisiz bir sivil” olarak pazarlanan ama gerçekte darbeyle uygulanmak istenen 24 Ocak Kararlarının yaratıcısı ve uygulayıcısı olan Turgut Özal’a iktidar, altın tepside sunuldu.

Ondan altı yıl sonra, 1989’da yapılan yerel seçimlerde Erdal İnönü önderliğindeki SHP’nin ülkedeki belediye başkanlıklarını silip süpürdüğü halde, yaygın beklentiye karşın siyasal iktidarı erken seçime zorlamayışı, Türkiye’nin kıstırılmışlığının artırılması yönünde bir kırılma noktası oldu. Sonraki hükümetlerin, bölgenin ve ülkenin çıkarlarına dönük bağımsız politikalar izleyememesi sonucunda 2000’lerin başında ülke, yine olağanüstü bir hükümet dağılması ve hızla Batı karşıtı köktendinci partiden koparılarak emperyalizmle anlaşmış bir proje partisine, sermaye basını propagandasının bombardımanı altında çok kısa sürede teslim edildi. Türkiye, bu partinin kendi yöneticilerinin sözcükleriyle “beka sorunu”, daha Türkçesini söylersek ölüm-kalım savaşı verir duruma, on beş yıllık kesintisiz bir yönetim biçiminin sonunda getirildi.

Bu iktidar süresi içinde dev kamu işletmelerinin satılıp savılması, kapatılarak arsalarına bile çöreklenilmesi, ordunun ve askeri okulların çökertilmesi, gidişin tehlikeleri konusunda halkı uyandırmaya çalışan aydınların içeri tıkılması ya da öldürülmesi gibi büyük saldırıların yanında, emperyalizmin Büyük Ortadoğu Projesi’nin (BOP) varlığı ve hedefleri de ortaya çıktı. İktidarın başkanı, bu yabancı devlet projesinin eşbaşkanı olduğunu kendi ağzından açıkladı. Yaklaşık iki yıldır da, ne olduğu hâlâ tam anlaşılamamış olan bir darbe girişiminin ardından, darbeci örgütle mi savaşıldığı yoksa devletin mi çökertildiği sorularının yanıtının da belli olmadığı bir tasfiye ve yeniden kadrolaşma furyası, tek adam rejimine gidiş adımlarıyla birlikte sürdürülüyor.

BOP denen emperyalist projenin, Irak, Suriye, İran ve Türkiye’nin sınırları yeniden belirlenerek oluşturulacak, Türk solcusuna ‘bağımsız’ diye yutturulan ama gerçekte emperyalizme bağımlı bir büyük Kürdistan ve Israil projesi demek olduğu anlaşıldı. Bu proje gereği Irak işgal edilerek yerle bir edildi. Suriye’de devletin egemenliği parçalandı, milyonlarca Suriyeli yurtlarından sürüldü.

Sağlam ve kararlı duran İran’la, yalpalayan Türkiye, sıradaki ülkeler olarak hedefte. O hedef gerçekleştiğinde, ulus devlet karşıtı liboşların hiç düşünemedikleri ölçüde büyük bir çöküş yaşanacak ve Türkiye, yöneticisi olan tek adam Saddamlaştırılıp saygınlığı sıfıra indirilmiş bir devlet olarak, müdahaleye açık duruma getirilecek.

Solumuzun ve sağımızın bu tehlikeyi gören bilinçli kesimi, Türkiye’nin bu noktaya doğru sürüklenmekte olduğu konusunda uzlaşı içinde.

Yine olağanüstü bir dönemdeyiz. Bu seçim de kendi olağanüstülüğüyle, ivedi ve ağır bir soruyu seçmenin önüne koyuyor:

Türkiye’nin yok oluşa sürüklenişi demek olan BOP’un başarısı içeriden ve dışarıdan sürdürülsün mü, yoksa ülke ve bölge bu gidişten kurtarılsın mı?

Hemen yanıt bekleyen kimi sorular tüm ağırlığı ve yakıcılığıyla kendini dayattığında, zamansız başka sorular tüm ciddiyetlerine karşın o sırada münasebetsizleşir, yakışıksızlaşırlar.

Böyle olağanüstü bir dönemde komünistlerimizin sandıkta halkın önüne  “Sosyalizmi mi istersin, bu sömürü düzenini mi?” sorusunu koymaları, kan kaybetmekte olduğu için ölümle burun buruna gelmiş yaralıya, “Senin kalbini, karaciğerini, böbreklerini onarıp daha iyi çalışmalarını sağlayalım mı; yoksa böyle sağlıksız kalıp kısa ömürlü mü olmak istersin?” demeye benziyor.

Sosyalist solun önderleri seçim sandığına bu soruyu da koydurunca, almayı başardıkları “sosyalizmi istiyorum” yanıtının sayısı kadar seçmenin “BOP’un altında kalmaya hayır,” demesini engellemiş, bunun tarihsel sorumluluğunu da üstlenmiş oluyorlar.

Bu durumda sosyalist olsun ya da olmasın, hattâ ister solcu ister sağcı olsun tüm seçmenlere düşen görev, bu olağanüstü seçimdeki zamansız bütün soruları yanıtsız bırakmak ve sandıktaki asıl soruyu yanıtlayacak olan oyu kullanmak olmuyor mu? <>

"Seçimin sorusu ortadayken | Hürriyet Yaşar - ABC Kritik" haberi, 22 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. 22 Haziran 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Seçimin sorusu ortadayken | Hürriyet Yaşar - ABC Kritik haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Seçimin sorusu ortadayken | Hürriyet Yaşar - ABC Kritik 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  2. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  3. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  4. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  5. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  6. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  7. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  8. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  9. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  10. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  11. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  12. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  13. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  14. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  15. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
  16. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  17. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  18. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  19. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  20. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
Politika Haberleri