Türk karikatürist “Erdoğan’ın zaferini” Almanya’dan böyle gördü

Türk karikatürist “Erdoğan’ın zaferini” Almanya’dan böyle gördü

Türk karikatürist “Erdoğan’ın zaferini” Alma... Almanya’nın bol ödüllü Türk kökenli kabare oyuncusu ve karikatürist Muhsin Omurca, “Erdoğan Zirvede, Bahçeli Direksiyonda” adını taşıyan son karikatürü Almanya’da sosyal medyada hem büyük ilgi görüyor hem de sayısız tehditin hedefinde yer alıyor.

Stuttgart / Işın Toymaz

24 Haziran seçimlerinde MHP’nin çıkardığı 49 vekilin TBMM'de kilit önemde olacağına vurgu yapan ünlü karikatürist Muhsin Omurca ABC’nin sorularını yanıtladı.

'DEMİRELLER, ECEVİTLER DÖNEMİNE GERİ DÖNDÜK'
“Karikatür aslında her şeyi anlatıyor. AKP’nin Meclis’te net ve açık bir şekilde MHP’nin milletvekillerine ihtiyacı var. Hani 600 milletvekili formülü sıkışmayı önleyecekti. Yepyeni bu sistemle hani bunlara ihtiyaç duymayacaktık. Resmen Demireller, Ecevitler dönemine geri döndük. AKP’nin şimdi 8 oya daha ihtiyacı varsa, artık eskiden olduğu gibi pazarlıklar falan olmaz demek çok naif olmaz mi? Hatta Millet İttifakı’ndan, Cumhur İttifakı’na geçenler bile olabilir” sözleriyle TBMM’de olası sandalye savaşlarına dikkat çeken Omurca’nın saptamalarından işte öne çıkanlar:

'NE STEPNESİ, MHP DİREKSİYONDA'
“MHP’ye yedek lastik, stepne falan deniyordu. Ne yedek lastiği, MHP resmen direksiyonda. Ayrıca sen eline böyle bir joker geçirsen kullanmaz mısın? İsterse ittifakı da bozabilir. Erdoğan, gerçekten her istediği kararı aldırabilecek mi sanıyorsun. ‘Koyduk’, ‘Geçirdik’ diye her yerde eğleniyorlar. İyi de MHP'siz hiç mümkün değildi bu koyuş. Bundan sonra da MHP'siz mümkün değil. Yanına bir ortak aldın. Onun da suyuna gideceksin.

,

'ALMANYA’DA OLSA SEÇMEN SORGULARDI'
Kendi partisindekilerin bile Bahçeli’yi pek tanıdıklarından emin değilim. Neden ittifaka gitme kararı aldığını gerçekten anlayan var mı? Eskiden aşırı dozda eleştirdiği ‘Seni asla başkan yaptırmayacağız’ dediği Erdoğan'a birdenbire destek çıkmasının sebebini tam olarak bilen var mı? İleride tekrar sağ gösterip sol vurmayacağının garantisi var mı? Partilileri, Bahçeli’nin 10 sene sonrasının hesabını yaptığını iddia ediyorlar. Ya arkadaş, bana da anlatın su dönüşümün sebeplerini; madem bu kadar ileri görüşlü biri, kafama yatarsa belki beni de kazanırsınız. Ama bence MHP seçmeni bile ne olup bittiğini bilmiyor. Almanya'da önce o partinin seçmeni sorgulardı liderlerinin bu dönüşümünü. Ama neden Almanya'yla karşılaştırıyorum ki ben de... Hiç yani.

'MHP TAM BİR KARA KUTU'
Oy potansiyeli anketlerin hemen hepsinde yüzde 4-5 civarındayken kimsenin tahmin etmediği bir oy patlaması yaptılar. Üstelik bu oyların Güney-Doğu bölgelerinden geliyor olması herkesin kafasında soru işaretlerine sebep oldu. Açıkçası MHP herkes için, evet sadece muhalifler değil, AKP seçmeni için dahi bilinmeyen bir kara kutu. İnsan ister istemez soruyor kendine, ne var bu kutunun içinde?

'BEN AKP SEÇMENİ OLSAM DİKEN ÜSTÜNDE OLURDUM'
‘MHP faktörünü küçümsemeyeceksin’ diyor AKP’liler. MHP, son bir-iki yıl içinde almış olduğu kararlarla tam bir muamma olarak karşımıza çıkıyor.

Açıkçası bu sisli ve bulanık havadan ben rahatsız oluyorum. Okuduğum ne varsa yok derin devlet falan filan, ikna edici bir açıklama, analiz göremiyorum.

Bana sorarsanız Bahçeli’nin bir kez daha yüz seksen derece dönmeyeceğinin garantisi var mı? Bu ittifakı ve desteği 2023’e taşır mı? AKP’nin kemikleşmiş seçmeni olsam açıkçası hep diken üstünde olurdum. İçini böyle bir kurt şimdiden kemiriyorsa bu işin daha baştan, doğru gitmeyeceği ortada.”

Avrupa’dan Hint Okyanusu’na, Afrika’ya kadar sayısız gösteri ile seyirci ile buluşan, karikatürleri ile uluslararası ödüle doymayan ve kabarede Almanya Özel Ödülü’nün de sahibi olan Muhsin Omurca son yıllarda Türkiye siyasetine dönük karikatürler çizmesini ise şöyle açıkladı:

'TÜRK KÖKENLİ OYUNCULARA VE STAND-UPÇILARA AKP’Lİ SEÇMENİN TAHAMMÜLÜ YOK'
“Son yıllarda dikkat çekici bir şekilde ben ve diğer Türk kökenli tiyatrocu ve kabareci arkadaşlarım Avrupa’daki AKP’li seçmen ve AKP’nin uzantısı kurum ve dernekler tarafından eleştiri oklarına maruz kalıyoruz. Oyunlarda AKP ve Erdoğan’ın adı geçmese bile Türkiye ile ilgili en hafif iğnelemelere dahi tahammül edemez hale geldiler. Salonlarda artık AKP seçmeni pek kalmadı. Gelmiyorlar, tek tük gelseler de alışık olmadığımız protestolarla gösterileri rahatsız ediyorlar. Maalesef tehditler dahi gelebiliyor.

'TÜRKİYE’Yİ ELEŞTİRMEKLE VATAN HAİNLİĞİNİ BİR TUTAN ZİHNİYET BURADA DA MEVCUT'
Her şeyden nem kapan bir seyirci profili oluştu. Hatta baskına uğrayan arkadaşlarımız bile var. Sosyal medya üzerinden ‘hainsiniz’ diyeni mi arasınız ‘Fetöcü’ iftirası atanı mı?

Açıkçası Avrupa’da sahne sanatıyla uğraşan, karikatürlerini Avrupa odaklı çizen bir sanatçı olarak ülkemle ilgili son yıllardaki gelişmeleri görmezden gelmem de mümkün değil. Zaten isteseniz de uzak kalamıyorsunuz Türkiye'deki gelişmelere. Tüm dünyayı ilgilendiren olaylar bunlar. Hangi Almanla karşılaşsan, hangi Avusturyalıyla sohbet etsen, sonunda iş dönüp dolaşıp Erdoğan’a, AKP'ye, Türkiye'ye geliyor. Ben de haliyle -özellikle secimler dolayısıyla- Türkiye’ye odaklanmaya ve karikatürleri de Türkiye’deki siyasi gelişmelere paralel çoğaltmaya başladım.

'TÜRKİYE, ALMANYA’DAN FAZLA MALZEME VERİYOR'
İtiraf edeyim, Türkiye bana daha fazla malzeme veriyor. Merkel'in verdiği malzemelerle geçinmek çok zor. Alman politik dünyası çok mekanik bir dünya, mizahçıların işi çok kolay değil, ekmeklerini taştan yani Merkel'den çıkarmak zorundalar.

Mizahçı için en büyük besin kaynağı zıtlıkların bol olduğu bir ortamdır. Eh iyice kutuplaşmış, hoşgörünün, tahammülsüzlüğün tavan yaptığı bir toplum sabahtan akşama kadar, dur durak bilmeden malzeme verir tabii. Çiz babam çiz. Ama bu ayrışmanın Almanya’daki yansıması çok daha güçlü. Türkiye’deki kutuplaşmanın daha da sert versiyonunu yaşıyoruz Avrupa'da.

'NE YANİ TAVERNA ŞARKICISI MIYIM? ŞARKIMI SÖYLEYİP SAHNEDEN İNEYİM ÖYLE Mİ?'
Ben taverna şarkıcısı değilim ki. Kabare oyuncusuyum ve karikatüristim. Politik mesajlar vermeyeceksem, eleştirmeyeceksem kendime kabareci, karikatürcü diyemem ki. Ben belden aşağı ve küfür etmeden eleştiriyorum, tarzım bu. Elbette Erdoğan’ın karikatüristlere karşı bakış açısını biliyoruz. Erdoğan’a hakaret etmek suç, tamam; ama karikatürlerinin çizilmesi de mi yasaklandı yoksa?

Aslında biz Avrupa’da yaşayanların tuzu kuru. Evet tuzumuz kuru. Ama sadece benim mi? Avrupa’da yaşayıp, yüzde 70'i AKP'yi seçen, Erdoğan için yanıp tutuşanların da tuzu kuru. Hollanda’nın, Almanya'nın sunduğu tüm özgürlüklerden ve nimetlerden yararlanıp, Türkiye’ye ne idüğü belirsiz bir sistemin gelmesini canı yürekten talep edenlerin de tuzu kuru! İnsan kendine sormadan edemiyor: Almanya'ya yerleşmiş ama Türkiye'nin cennet olduğunu iddia eden bu insanlar neden acaba "cennetlerine" geri dönmezler de nefret ettikleri, habire küfür ettikleri bu "gavur" memleketlerinde yaşamaya devam ederler, tutan yok ki. Niye ömürlerini buralarda tüketirler, bunu da anlamış değilim işte.”

Muhsin Omurca, “İntegration a la İkea” (İkea Usulü Uyum) adını taşıyan, mülteci, uyum , yabancı düşmanlığı gibi konuları işleyen gösterisi ile Avrupa turuna devam ediyor.

"Türk karikatürist “Erdoğan’ın zaferini” Almanya’dan böyle gördü" haberi, 27 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. 27 Haziran 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Türk karikatürist “Erdoğan’ın zaferini” Almanya’dan böyle gördü haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türk karikatürist “Erdoğan’ın zaferini” Almanya’dan böyle gördü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  2. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  3. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  4. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  5. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  6. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  7. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  8. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  9. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  10. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  11. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  12. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  13. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  14. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  15. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  16. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  17. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  18. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  19. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  20. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
Politika Haberleri