Prof. Dr. Christoph Neumann: Bilgi’yi üniversite olmaktan çıkardınız

Prof. Dr. Christoph Neumann: Bilgi’yi üniversite olmaktan çıkardınız

Prof. Dr. Christoph Neumann: Bilgi’yi üniver... İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Christoph K. Neumann meslektaşı Prof. Dr. Zeynep Sayın Balıkçıoğlu’nun işten çıkarılmasını istifa ederek protesto etti.İstanbul Bilgi Üniversitesi Prof. Dr. Zeynep Sayın-Balıkçıoğlu'u...

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Christoph K. Neumann meslektaşı Prof. Dr. Zeynep Sayın Balıkçıoğlu’nun işten çıkarılmasını istifa ederek protesto etti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Prof. Dr. Zeynep Sayın-Balıkçıoğlu'u Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle işten çıkartmıştı. Sayın-Balıkçıoğlu’nun ders sırasında hakaret ettiğini bir öğrencisi basına şikayet etmişti. Hükümete yakın gazete ve internet siteleri akademisyeni hedef göstermişti. Bilgi Üniversitesi çıkan haberler üzerine akademisyeni işten çıkartmıştı.

Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Neumann, bir istifa dilekçesi yazarak, Bilgi Üniversitesi yönetimine “akademik özgürlük'' dersi verdi.

Neumann’ın üniversitenin rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman’a hitaben yazdığı dilekçesi şöyle:

“Sayın Rektör,

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ağ sitesinde yayımlanan “önemli bir duyuru''ya göre, başında bulunduğunuz müessese, bazı medya haber ve yorumlarına ittibâen Prof. Dr. Zeynep Sayın Balıkçıoğlu ile ilişiği kesmiştir.

Zeynep Hanım’ın ders esnasında ilettiklerinden cımbızla çıkarıldığı belli olan ifadatı hakkında bir şey söylemek, onları bir eleştiriye tabi tutmak, kâfi bağlamı sağlamadan zordur. Kendi hesabıma, TC Cumhurbaşkanı’nın icraat ve şahsına dair medyada yansıtılan sözlerini siyaseten gerekli eleştiricilikten yoksun, fazla müsamahakâr, kavram bakımından zayıf, ayrıca tutumu bakımından elitist bulduğumu söyleyebilirim. Ne var ki, ilgili dersin gidişatını bilmeden varılırsa benim veyahut başka birinin Zeynep Hanım’ın sözlerini şöyle veya böyle ''bulmasının’ herhangi bir kıymeti yoktur. Söylediklerinin olası hukukî veçheleri üzerine karar vermekse mahkemelerden başka kimsenin işi olamaz.

“Sayın Rektör,

2002 ile 2008 arasında Tarih Bölümü’nün tam zamanlı bir öğretim üyesi vasfıyla, 2008’te Münih Üniversitesi’nde Türkiyat profesörlüğüne geçtikten beri her sene bahar aylarında ders vererek İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne mensubiyetimi devam ettiriyorum. Toplumdan kopuk olmayan, zor konularda aksî görüş ve duruşlara imkân veren, meşhur ''Ermeni Konferansı’nda olduğu gibi kurumsal şahsiyetiyle de akademik özgürlüğünü yaşatmaya çalışan Bilgi Üniversitesi’ni (bazen sevinçle, bazen de ''her şeye rağmen’ olarak tavsif olunabilen hissiyat içinde) takdir, kendimi de ''Bilgili’ addederdim. Bu tavrıma zemin, başında bulunduğunuz müessesenin bir zaman sahip çıktığı akademik özgürlüklerdi.

“Zeynep Hanım’ı derslerde ifade ettikleri görüşlerinden dolayı sorgusuz sualsiz Bilgi’den tardetmek akademik hürriyetlerin varlığıyla bağdaşmıyor. Zeynep Hanım’a reva görülen muamele, siyasî takibattan başka bir şey değildir. (Bir biliminsanından ''ilgili kişi’ diye sözetmenin Türkçede cari olan teamüllere göre tam bir edepsizlik teşkil ettiğini ayriyeten ifade edeyim.) Adı geçen hürriyetlerin var olmadığı bir yer, üniversite olarak nitelendirilemez. Başında bulunduğunuz müesseseye münasip bir isim bulmak elbet ki size düşer, ancak Bilgi’yi üniversite olmaktan çıkardınız. Bu anlamda Bilgi Üniversitesi artık yoktur.

“Bana da, başında bulunduğunuz müessesede bir daha ders vermeyeceğimi ifade etmek kalıyor. Bir de bir rica: akademik-ozgurluk adresinde bulunan metni çevrimiçinden çıkartmak için gerekli talimatı verir misiniz? Millet aldanmasın!

Saygılarımla''.

Kaynak:Bianet

"Prof. Dr. Christoph Neumann: Bilgi’yi üniversite olmaktan çıkardınız" haberi, 20 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 20 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Christoph Neumann: Bilgi’yi üniversite olmaktan çıkardınız haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Christoph Neumann: Bilgi’yi üniversite olmaktan çıkardınız 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  2. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  3. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  4. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  5. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  6. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  7. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  8. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  9. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  10. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  11. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
  12. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
  13. 20:08 ÖSYM tarafından bu hafta sonu 4 sınav yapılacak
  14. 20:03 İzmir'de Meydana Gelen Trafik Kazasında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
  15. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  16. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  17. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  18. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  19. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
  20. 19:30 Kartlı ödemelerde rekor kırıldı! Geçen seneye göre yüzde 126 artış gözlemlendi
Gündem Haberleri