Putin’in soğuk intikamı ve Erdoğan’ın çaresiz haykırışları

Putin’in soğuk intikamı ve Erdoğan’ın çaresiz haykırışları

Putin’in soğuk intikamı ve Erdoğan’ın çaresi... Çağlar Tekin/HABER ANALİZ“BM’den Suriye’de Irak’ta bir şey görebildiniz mi? Şu anda 600 bin rakamları konuşuluyor ama hayır, bana göre Suriye’de 1 milyona yakın insan öldü. Çocuk, kadın ayrım yapılmaksızın devam...

Çağlar Tekin/HABER ANALİZ

“BM’den Suriye’de Irak’ta bir şey görebildiniz mi? Şu anda 600 bin rakamları konuşuluyor ama hayır, bana göre Suriye’de 1 milyona yakın insan öldü. Çocuk, kadın ayrım yapılmaksızın devam ediyor. Nerede BM? Ne yapıyor? Irak’ta var mı? Yok. Biz sabır sabır dedik, en sonunda dayanamadık Suriye’ye ÖSO ile girmek zorunda kaldık. Niçin girdik? Bizim Suriye’nin topraklarında gözümüz yok. Mesele toprağın gerçek sahipleri, toprağına sahip olsunlar. Bunu sağlamak için. Orada adaletin tesisi için varız. Devlet terörü Esed’in hükümranlığına son vermek için biz oraya girdik.''

Tırnak içindeki konuşmanın sahibi Cumhurbaşkanı Erdoğan. 

Bu cümleler kurulmadan yıllar önce, 2011 yılında, fiili desteğini sınır komşusu olmasının da etkisiyle büyük çoğunu Erdoğan iktidarından alan, adı dönem dönem değişmekle ve çete sayıları artıp azalmakla beraber Nusra’dan IŞİD’e, ÖSO’ya bir bütünlük ve ideolojik yakınlık taşıyan cihatçı gruplar Suriye’ye yönelik büyük saldırılar başlattılar. İlk günlerde kimi şehirlerde küçük halk eylemliliklerinin de olduğu (Ki en kalabalığının sayısı birkaç yüzle sınırlıydı) ancak askerleri, memurları, orman korucuları ve postacılarına dek Cisr-el Şuğur’da 120 Suriye görevlisinin Haziran 2011’de vahşice öldürülmesi sonucu silahlı saldırılarla başlayan savaş… Bundan hemen önce, yani Suriye’ye binlerce cihatçının aktığı, milyarlarca dolar değerinde silahın ellerine tutuşturulduğu henüz yüzbinlerin ölmediği günlerden önce, Türkiye sınıra çadır kentler kurmuş olacakları “bekliyor''du. 

ANKARA’DA TOPLANTI KONUSU: SURİYE’DE SAVAŞ BAŞLATACAĞIZ

Aradan yıllar geçince AKP’nin amiral gazetecilerinden İbrahim Karagül “Ortak bakanlar kurulu toplantısı yapıldığı gün, bize gelip; ''Suriye'de isyan başlatacağız, bize destek olun’ diyenler bugün ortalarda görünmüyor.'' demişti. Yani Suriye’de dış destekli savaş başlamadan 18 ay önce.

Sonrasındaki detaylar yazının boyutlarını aşıyor. Ancak, Halepliler’in cihatçılara destek vermemesi, hatta tarihinin en büyük mitingini düzenleyerek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a büyük destek sunması; ardından cihatçıların kente saldırması ve büyük oranda işgal etmesi… 

Suriye Ordusu’nun kontrolünde Halep’in küçük bir kısmı kalmış ve cihatçılar Şam’ı düşürememiş olsalar da Halep’ten orduyu tamamen temizleyerek Libya’da uyguladıkları taktiğe benzer bir şekilde yeni bir başkent ilanı ile devam etme hayalleri kuruyorlardı. İşte bu günler Erdoğan’ın Emevi Camii’nde namaz kılma ve kendini İslam dünyasının halifesi ilan etme hayallerine en yakın olduğunu düşündüğü günlere tekabül ediyordu.

Aradan uzun zaman geçti. ABD-Türkiye-Suudi Arabistan-Katar-İsrail ve tüm Batı dünyasına karşı Suriye’nin müttefikleri de sahaya ağırlık koydu. Özellikle Hizbullah’ın sahaya inmesi ile Halep’te cihatçılar durduruldu ve kent büyük oranda Suriye Ordusu’nun kontrolüne döndü. Bugün yaşananlar ise savaşın Halep kısmını ve aslında büyük oranda nihai neticesini belirledi. Halep gerçek sahipleriyle büyük oranda yeniden buluştu.

Halep’in kuzeyi haricinde denklem büyük oranda kapanmış oldu. Şam kırsalında cihatçılar teslim oldu, Rusya’nın el atması ile Ürdün sınırı daha güvenli kılındı, Hizbullah ve Ordu Lübnan sınırını kapattı…

Tüm bunlar devam ederken Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi, Erdoğan’ı bu denklemin tamamen dışına attı, ki ardından o meşhur özür, ilişkileri yumuşattı.

MUHTAÇ DURUMA DÜŞÜŞ      

Bu yumuşamanın ardından Ankara, Suriye’ye girmek için Şam’ın ve Moskova’nın onayını aldı ve desteklediği bir grup cihatçı ile IŞİD’e karşı girdiği gerekçesi ile aslen YPG’ye yönelik bir taarruz başlattı. Buna hem Moskova hem de Şam ses çıkarmadı. Çünkü Ankara, Şam ve Moskova hava sahasını kapattığı anda Suriye’ye girdiğine pişman hale gelebilecek bir pozisyona düşürdü kendini. Hava sahasının açık kalması ise Türkiye üzerinden Halep’teki cihatçılara silah akışının durması şartına bağlanmıştı elbette. Suriye böylece bir yandan Halep’e yönelik silah akışını durdurmuş oldu, diğer yandan da IŞİD ve Nusra’nın müttefiği ÖSO’cular Türkiye’nin “gazı'' ile bu denklemden kopmuş ve Halep’e desteğe gidecek cihatçı sayısı da düşmüştü. Ayrıca, TSK destekli ÖSO çeteleri, Suriye hava sahası kapatılıp da Türkiye hareketsiz kılınırsa Suriye Ordusu önünde tutunma şansı olmayan çapsız bir gruptan ibaretti. Uzatmadan son bir madde daha eklenebilir ki, o da, tüm bu hamleler Ankara Batı ile gerilmiş ve Rusya’ya yanaşmak dışında bir hareket alanı kalmamışken gerçekleşiyordu. 

Nitekim Erdoğan ne zaman izin verilen çizginin dışına çıkmaya kalksa ya hava sahası kapatıldı, ya da doğrudan vuruldu. Çaresiz kalan Erdoğan bu cenderede askeri birliklerinin vurulmasının hemen ertesinde Putin ile üst üste iki kere telefonda konuşmak dışında yapacak bir hamle bulamadı. 

Bir de elinde içerde çaresizlikten kaynaklı “Esad’ı indirmeye girdik'' çığlıkları atmak kaldı. Diğer alternatifse Suriye’ye savaş açmak, kendi adıma olasılıklar dahilinde görmesem de, bu çaresizlik, ihtiras ve körlükte her şey olasılıklar içine dahil edilebilir elbet.

 Daha dün IŞİD’in eline düşen gencecik askerlerin, Kilis’te Antep’te ve ülkenin dört bir yanında düzenlenen saldırılarda ölen yurttaşların görülecek hesabı var, hatırlamadan ve hatırlatmadan olmazdı, onu da bizim boyun borcu hanemize yazmalı…

"Putin’in soğuk intikamı ve Erdoğan’ın çaresiz haykırışları" haberi, 30 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 30 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Putin’in soğuk intikamı ve Erdoğan’ın çaresiz haykırışları haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Putin’in soğuk intikamı ve Erdoğan’ın çaresiz haykırışları 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  2. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  3. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  4. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  5. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  6. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  7. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  8. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  9. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  10. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  11. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  12. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  13. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  14. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  15. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  16. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  17. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  18. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  19. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  20. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
ABC Kritik Haberleri