Reza Zarrab'ın ilk duruşmasında ara karar

Reza Zarrab'ın ilk duruşmasında ara karar

Reza Zarrab'ın ilk duruşmasında ara karar Türkiye'deki 17/25 Aralık Yolsuzluk Operasyonu'nun kilit ismi Reza Zarrab, ABD'de ilk kez hakim karşısına çıktı.Türkiye'deki büyük yolsuzluk skandalının kilit ismi Reza Zarrab, ABD'de tutuklanmasının ardından ilk kez hakim karşısına...

Türkiye'deki 17/25 Aralık Yolsuzluk Operasyonu'nun kilit ismi Reza Zarrab, ABD'de ilk kez hakim karşısına çıktı.

Türkiye'deki büyük yolsuzluk skandalının kilit ismi Reza Zarrab, ABD'de tutuklanmasının ardından ilk kez hakim karşısına çıktı.

ABD'de 75 yıl hapis istemiyle yargılanan Reza Zarrab, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Zarrab, "Ben suçlu değilim" dedi.

Zarrab'ın lacivert mahkum elbisesi ve ayağında kelepçe ile duruşma salonuna geldiği ve bitkin görüldüğü belirtildi.

Mahkeme ilk duruşmada ara karar vererek, duruşmayı 16 Haziran'a erteledi. Mahkemenin 10 gün içinde kefalet davasını görüşeceği bildirildi.

DAVA SONRASI AVUKATTAN AÇIKLAMA

Reza Zarrab'ın avukatı duruşma sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, savcının suçlamalarını "savunulabilir" bulduklarını söyledi. Avukat umutlu olduğunu belirterek, savcıyı kefalete ikna edebileceğini savundu.

İLHAN TANIR DURUŞMAYI HALK TV'DE ANLATTI

Duruşmayı takip eden Gazeteci İlhan Tanır, Halk TV canlı yayınına bağlanarak, duruşma hakkında bilgi verdi. İşte Tanır'ın duruşma hakkındaki aktardıkları:

REZA'YI YARGILAYAN HAKİM

ABD'de tutuklanan Reza Zarrab'ın New York, Manhattan'da karşısına çıktığı hâkim Richard Berman. 
 
Richard Berman, ABD'nin önde gelen davalarına bakan ve hızlı karar alması ve uzlaşmacı yönüyle bilinen bir hâkim.

Baktığı davalar arasında, Amerikan Futbol Ligi'ni karıştıran skandal, Pakistan'da FBI ajanlarıyla, Amerikan askerlerini öldüren Pakistanlı Siddiquie davası, aktör Michael Douglas'ın oğlunun uyuşturucu davası da var.

vib.jpg

Hukuk dergilerinde aralarında çocuk istismarıyla mücadele dahil bir çok toplumsal sorunla ilgili makaleleri bulunan 73 yaşındaki Berman, 2014 yılında da İstanbul'da düzenlenen bir uluslararası hukuk sempozyumunda moderatör olarak görev almıştı.

Bugün Berman'ın karşısına çıkacak olan Zarrab, hem Türkiye'de hem de Birleşik Arap Emirlikleri'nde yönettiği şirketler ağıyla İran yaptırımlarının etrafından dolaşmakla suçlanıyor.

Berman adını son dönemde Amerikan Futbol Ligi'ni (NFL) karıştıran 'DeflateGate' davasındaki kararı ve bu kararın temyiz mahkemesinde bozulmasıyla duyurdu.

İngilizce'de 'deflate' (havasını söndürme) kelimesine atıfta bulunan 'DeflateGate' skandalı, 2014-15 sezonu AFC Konferans Finali'nde New England Patriots takımının maçta kullanılan toplatın havasının bilinçli bir şekilde indirilmiş olabileceği şüphesiyle açılan soruşturmanın kamuoyundaki adı.

Maçta Patriots, Indianapolis Colts'u yenerek finale (Super Bowl) yükselmişti. Sezonun şampiyonu da, kimilerine göre haksız yere kupayı kaldıran New England Patriots oldu.

Topların havasının indirilmesi emrini verdiği iddiasıyla ünlü Amerikan futbolu oyuncusu, quarterback (oyun kurucu) Tom Brady hakkında dört maç ceza verilmesi istenmiş, fakat 2015 sezonun başlamasından kısa bir süre önce, Reza Zarrab'ı yargılayacak olan Manhattan hâkimi Richard Berman, kararı iptal etmiş ve Brady'nin sahalara dönmesinin önündeki engeli kaldırmıştı.

52.jpg

Zarrab'ın yargılandığı bina

Hafta başında ise NFL'de Berman'ın adı yeniden gündeme geldi. Zira New York'taki İkinci Temyiz Mahkemesi, Berman'ın kararını bozup Brady'nin cezalandırılmasına hükmetti.
'Uzlaşmacı, sakin'

Dava süresince Berman'ın kariyeri ve yöntemleri hakkında da birçok yorum yapıldı.

ABD'de mahkeme başkanı Loretta A. Preska, geçen yıl Berman'ı "ünlü uzlaşmacı hakim" olarak tanımlayıp "Bunda çok iyi. İnsanları ve insanların üzerindeki baskıları anlıyor. Her zaman çok sakin, hiçbir zaman çok öfkelenmiyor" dedi.

Preska, 1998 yılında hakim olarak atanmasıyla Berman'ın avukatlara bir kalem verdiğini ve kalemde medeni yargılama kanunun ilk hükmünde yer alan şu ifadelerin yazılı olduğunu söylüyor:

"Hükümler tefsir edilmeli ve her eylemin adil, hızlı ve masrafsız şekilde tespit edildiğinden emin olunmalı."

Berman, 2014 yılında New York Law Journal adlı dergiye açıklamasında da bir hâkimin "adil olarak ve hızla çözüme ulaşması gerektiğine inandığını" söylemişti.

Aynı söyleşide Berman, "Bu da benim, uzlaşı şartlarınının erkenden ve hızla takibine başlamam anlamına geliyor. Önergelerle ilgili hızla hükme varmaya ve davalarda hiç vakit kaybetmemeye çalışıyorum" dedi.

Kendisini "TV ve haber bağımlısı" olarak da tanımlayan Berman, 1998 yılında Bill Clinton tarafından hâkim tayin edilmeden önce ABD senatör yardımcılığı ve Warner Cable ve MTV Networks adlı medya şirketlerinde de danışman olarak çalışmıştı.

"Reza Zarrab'ın ilk duruşmasında ara karar" haberi, 27 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 27 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Reza Zarrab'ın ilk duruşmasında ara karar haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Reza Zarrab'ın ilk duruşmasında ara karar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:50 Dünyanın en iyi havalimanları açıklandı: Türkiye de listede
  2. 23:46 AKP’li Nihat Zeybekçi İsrail’le ticareti savundu: ''Katliam başka ticaret başka''
  3. 23:43 Türkiye boykota gidiyor! Ünlü adlar da destek verdiğini açıkladı
  4. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  5. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  6. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  7. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  8. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  9. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  10. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  11. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  12. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  13. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  14. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
  15. 22:06 Okul müdürünü tacizle suçlayan lise öğrencilerinin şikayetleri sonucunda müdür tutuklandı
  16. 22:06 İstenmeyen tüylerden acısız nasıl kurtulunur?
  17. 22:05 Teknik direktör değişikliklerinin Beşiktaş'a fayda sağladığı görülüyor
  18. 22:02 Evde uygulayacağınız bu yöntemle herkes dişlerinizin beyazlık sırrını soracak!
  19. 21:56 Tokat'taki depremin yol açtığı hasarın detayları kamuoyuna sunuldu
  20. 21:56 Hamas, Blinken'ı İsrail'in yanında olmakla suçladı
Dünya Haberleri