Riexinger: ''Erdoğan’ın politikası çok tehlikeli’

Riexinger: ''Erdoğan’ın politikası çok tehlikeli’

Riexinger: ''Erdoğan’ın politikası çok tehli... Almanya’da muhalefetteki Sol Parti, mülteci krizinin çözümünde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile işbirliği yapılmasına karşı çıkarak, Alman hükümetinin bu işbirliğine son vermesini talep ediyor. Verdiği soru...

Almanya’da muhalefetteki Sol Parti, mülteci krizinin çözümünde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile işbirliği yapılmasına karşı çıkarak, Alman hükümetinin bu işbirliğine son vermesini talep ediyor. Verdiği soru önergeleriyle konuyu sık sık Alman Meclisi’nin gündemine de getiren Sol Parti, her fırsatta Türk hükümetini eleştirmekten de kaçınmıyor.

Deutsche Welle Türkçe muhabiri Jülide Danışman, Sol Parti’nin Türkiye’ye ve Almanya’ya yönelik eleştirilerinin nedenlerini, Diyarbakır ziyareti öncesinde Parti Eşbaşkanı Bernd Riexinger ile konuştu.

DW: Sayın Riexinger, Ankara’daki terör saldırısının ardından yayınladığınız basın açıklamasında üzüntünüzü dile getirdiniz ve saldırıyı kınadınız. Fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiniz. Neden?

Riexinger: Erdoğan Kürt halkına yönelik bir terör savaşı yürütüyor. Binlerce insan kaçmak zorunda kalıyor. Bu durum Türkiye’de barışa hizmet etmiyor. Türkiye’de olağanüstü bir durum var, eleştirilerde bulunan gazeteciler hapse girmek zorunda kalıyor. Bunlar bizim kabul edemeyeceğimiz durumlar.

DW: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’daki saldırıdan YPG-PYD-PKK eksenini sorumlu tuttu. Ancak PYD de, PKK da bu suçlamaları reddetti. Siz Erdoğan’ın açıklamalarını inandırıcı buldunuz mu, sizce saldırının arkasında kim olabilir?

Riexinger: Doğruyu söylemek gerekirse, kanıtlar ortaya konmadan hiçbir şeye inanmıyorum. Erdoğan’ın artık neredeyse her şey için PKK’yı veya Suriye’deki Kürtleri suçlaması normal oldu. Kanımca Erdoğan Kürt halkına karşı umutsuz bir savaş yürütüyor. Bu savaşın sürdürülmesi yerine Kürt halkının temsilcileri ile görüşmeler yürütülmesi kuşkusuz çok daha iyi olurdu. Bunun yanı sıra Erdoğan’ın Suriye’de yaptıkları da çok tehlikeli.

DW: Ben de bu konuda bir soru yöneltmek istiyordum. Erdoğan, bu saldırının ardından misilleme tehdidinde bulunarak, Türkiye’nin sınırları içinde ve dışında saldırılara “misliyle karşılık verme konusundaki kararlılığımız güçlenmektedir'' dedi. Türkiye, Suriye’ye askerî müdahalede bulunursa, bunun ne gibi sonuçları olur sizce?

Riexinger: Gerçekten de Erdoğan söylediği gibi Suriye’ye yönelik kara harekâtına başlayıp, oradaki savaşa müdahale ederse, Avrupa’da bile barışı tehdit edecek bir durum oluşur. Çünkü böylelikle Rusya’ya karşı savaşı da provoke eder ve NATO’yu çok anlamsız bir savaşa sürükler. Erdoğan’ın şu anda izlediği politika çok tehlikeli. (Suriye'ye müdahale) uluslararası hukuka da aykırı olur. Bu politikanın tehlikeli olmasının nedeni, Rusya ile olan gerilim artmasına ve gerçekten Türkiye ile Rusya arasında sıcak savaşa dönüşmesine yol açabilir. Türkiye NATO üyesi olduğu için de NATO anlamsız bir savaşın içine çekilebilir. Bunun Avrupa'daki duruma da etkileri olur.

DW: Bu akşam Türkiye’ye gideceksiniz ve özellikle Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) temsilcileri ile görüşeceksiniz. Pazara kadar sürecek bu ziyaretinizin amacı nedir? Temaslarınızda hangi konular gündeme gelecek?

Riexinger: HDP’nin daveti üzerine uluslararası bir konferansa (Avrupalı Sol Partilerin Dayanışması) katılacağım. Avrupa’daki sol partilerin temsilcileri de bu konferansa davetli. HDP’nin barışçıl bir çözüm arayışına ve demokratik mücadelesine destek vermek istiyoruz. Ben de orada hükümetimizin Erdoğan’ın izlediği politika karşısında sessiz kalmasını eleştireceğim. Şöyle bir durum var; mülteci akını nedeniyle Erdoğan Almanya ve Avrupa Birliği’nden para alıyor ama Erdoğan’ın politikası hakkında suskun kalınıyor. Bu bizim kabul edemeyeceğimiz bir durum. Bu konferansta bunu da dile getireceğim.

DW: Sol Parti olarak mülteci krizinin çözümünde Türkiye ile işbirliğine karşı çıkarak, Alman hükümetinin yanı sıra Avrupa Birliği’ni de eleştiriyorsunuz. Türkiye ile işbirliğine neden karşı çıkıyorsunuz? Avrupa Birliği sizce neyi yanlış yapıyor?

Riexinger: Türkiye ile müzakere yapılmasına karşı değilim, Türkiye çözüm konsepti dâhilinde yer alabilir. Ama Avrupa Birliği yanlış bir tutum izliyor. Mülteci sorununun çözümünde dayanışmayı öne çıkartan bir plan sunulmuyor. Mültecilerin farklı Avrupa ülkeleri tarafından kabul edileceği, Avrupa çapında bir çözümün bulunmasının pek mümkün olmadığı görülüyor. 500 milyon nüfusu olan Avrupa’nın 2,5 milyon mülteciyi kabul ederek farklı ülkelere yerleştirmesi aslında o kadar büyük bir sorun olmamalı. İkinci nokta ise Erdoğan’ın sınırları kapatması karşılığında ödenen bedel. Erdoğan’ın izlediği politikaya göz yumuluyor. Bunu yanlış buluyoruz. Erdoğan’a Kürt halkına böyle davranamayacağının açık bir şekilde anlatılması gerekiyor. Politikasını eleştirenlere yönelik izlediği antidemokratik ve sert tutumun Avrupa’da kabul edilemeyeceğinin de açık bir şekilde anlatılması şart.

DW: Peki sizin Diyarbakır’daki görüşmelerinizde Türkiye’nin iç siyasetine ilişkin durum da gündeme gelecek mi?

Riexinger: Kuşkusuz, gündeme gelecek bir konu olacak. Erdoğan’ın izlediği tutum demokrasiden uzaklaşıyor. Erdoğan, HDP’yi dışlamak için çok çaba gösterdi. Ama artık öyle bir hale geldi ki onu eleştiren herkes baskıya uğrayacağını göz önünde bulundurmak durumunda. Bu Avrupa’daki demokrasi anlayışına hiç uymuyor. Sadece Sol Parti değil, Avrupa’daki bütün demokratik partiler Erdoğan’ın izlediği politikayı eleştirmeli. Bunun yanı sıra Erdoğan’ın yaşadığı bu cinnet ve askerî tehditleri mutlaka durdurulmalı, çünkü son derece tehlikeli.

DW: Türkiye’de neden diğer partilerin temsilcileri ile görüşmeyeceksiniz?

Riexinger: Biz Sol Parti olarak HDP'nin partner olduğu bir kuruluşuz. HDP’yi seçim kampanyası sırasında da desteklemiştik. HDP tarafından davet edildik ve Türkiye’de durum kritik olduğu için bu daveti kabul ettim ve Türkiye’ye gideceğim.

"Riexinger: ''Erdoğan’ın politikası çok tehlikeli’" haberi, 20 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 20 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Riexinger: ''Erdoğan’ın politikası çok tehlikeli’ haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Riexinger: ''Erdoğan’ın politikası çok tehlikeli’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  2. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  3. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  4. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  5. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  6. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  7. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  8. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  9. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  10. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  11. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  12. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  13. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  14. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  15. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  16. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  17. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  18. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  19. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  20. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
Dünya Haberleri