'Rotterdam Başkonsolosluğu Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisini kimden aldı?'

'Rotterdam Başkonsolosluğu Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisini kimden aldı?'

'Rotterdam Başkonsolosluğu Cumhuriyet Başsav... CHP İStanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Rotterdam Başkonsolosluğunun vatandaşlardan Cumhurbaşkanına hakaret edenleri kendilerine ihbar etmelerini istemesini Meclis’e taşıdı.Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonsolosluğu tarafından...

CHP İStanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Rotterdam Başkonsolosluğunun vatandaşlardan Cumhurbaşkanına hakaret edenleri kendilerine ihbar etmelerini istemesini Meclis’e taşıdı.

Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonsolosluğu tarafından sivil toplum kuruluşlarına, vatandaşların Twitter, Facebook gibi sosyal medya hesaplarından  Cumhurbaşkanına yönelik küçük düşürücü, hakaret içeren sözler söyleyenlerin tespit edilmesi yönünde talep geldiği iddia edildi. Bu konuya ilişkin olarak İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması için yazılı soru önergesi verdi.

Cihaner, öncelikle Rotterdam Başkonsolosluğuna suçları takip etmesi için Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisinin kim tarafından, hangi yasal dayanakla verildiğini sordu. Sivil toplum kuruluşlarına bu yönde e-mail ulaşması halinde mesajların kimden geldiğini, gönderenlerin isimleri ve yazdıkları tespit edilerek e-posta yoluyla Rotterdam Başkonsolosluğuna gönderilmesinin istendiğinin ifade edildiği önergede, bu durumdan Dışişleri Bakanlığı'nın haberi olup olmadığının da yanıtlanması istendi. 

Vatandaşlarından muhbirlik yapmasını isteyen Rotterdam Başkonsolosluğun'un bu düşmanlaştırıcı tavrına yönelik, Dışişleri Bakanlığı'nın nasıl bir önlem ve müdahalede bulunacağına dair sorular da önergede yer aldı.

Cihaner'in Çavuşoğlu'nun yanıtlaması için verdiği soru önergesi şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonsolosluğu tarafından sivil toplum kuruluşlarına, orada çalışanların, üyelerinin ya da çevrelerinde bulunan vatandaşların Twitter, Facebook gibi sosyal medya hesaplarından Cumhurbaşkanına yönelik olarak küçük düşürücü, hakaret içeren sözler söyleyenlerin tespit edilmesi yönünde talep geldiği iddia edilmektedir. Sivil toplum kuruluşlarına bu yönde e-mail ulaşması halinde mesajların kimden geldiğini, gönderenlerin isimleri ve yazdıkları tespit edilerek e-posta yoluyla Rotterdam Başkonsolosluğuna gönderilmesinin istendiği ifade edilmiştir.

Bu bağlamda;

1) Rotterdam Başkonsolosluğu’na, suçları takip etmek için “bir nevi'' Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisi kim tarafından, hangi yasal dayanakla verilmiştir?

2) Rotterdam Başkonsolosluğu'nun, Cumhurbaşkanına hakaret eden vatandaşların ihbar edilmesini istediği ve sivil toplum örgütlerine attığı bu e-mail, kendi inisiyatifi midir?

3) Bundan Dışişleri Bakanlığı'nın haberi var mıdır? Yurtdışında yaşayan vatandaşlarını böyle bir kontrol ve izlemeye tabi tutmak gibi bir emir nereden alınmıştır?

4) Vatandaşları ayrıştırıcı ve düşmanlaştırıcı talep üzerine Başkonsolosluğun, vatandaşlarımıza farklı tavır ve tutum sergileyeceği yönündeki yargıları ortadan kaldırmak için nasıl bir yol izlenecektir?

5)CHP Hollanda Örgütü tarafından yapılan açıklamada belirtildiği şekilde, bu tür bir talebin kurumlar ve bireyler arasında düşmanlık yaratması mümkün iken Dışişleri Bakanlığı, düşmanlığı besleyen bu emre karşı nasıl bir önlem alacaktır?

6) Benzer taleplerin diğer Başkonsolosluk ve elçiliklerden gelip gelmediği yönünde şikâyet ya da bilgi kendilerinde mevcut mudur?

7) Türkiye Cumhuriyeti'nin herhangi bir Başkonsolosluğu'nun vatandaşlarından muhbirlik yapmasını istemesi hukuk dışı değil midir? Bu yönde bir adım atılacak mıdır?

"'Rotterdam Başkonsolosluğu Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisini kimden aldı?'" haberi, 21 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 'Rotterdam Başkonsolosluğu Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisini kimden aldı?' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Rotterdam Başkonsolosluğu Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisini kimden aldı?' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:17 New Jersey'de Rutgers Üniversitesi İslami Yaşam Merkezi'ne Yapılan Saldırıda Nefret Suçlaması
  2. 17:16 Europol ve Bosna-Hersek Polisi Ortak Operasyonla Uyuşturucu Karteline Darbe Vurdu
  3. 17:12 Azerbaycan-Ermenistan Sınırında İlk Sınır Taşı Yerleştirildi
  4. 17:05 Altın Ateşi Yeniden Alevlendi! Gram Altın'da Fırsat Penceresi Açıldı!
  5. 16:58 Tesla, Küresel Talepteki Düşüşe Yanıt Olarak Avrupa Fabrikasında 400 Kişiyi İşten Çıkaracak
  6. 16:55 Kapadokya, 23 Nisan'da Türk Bayraklarıyla Renklendi
  7. 16:50 Melissa Vargas'ın Rekorlarıyla Dolu Vodafone Sultanlar Ligi Finali
  8. 16:46 Japonya'da Yasukuni Tapınağı Ziyaretleri: Gelenek, Diplomasi ve Tartışmalar
  9. 16:43 İslam Memiş uyarıyor: "Gram altın yine bir anda 2700 lira seviyesine fırlayabilir"
  10. 16:42 Belçika'da Alkollü Araç Kullanma Davası: 'Gut Fermantasyonu' Savunması Reddedildi
  11. 16:38 Cenk Tosun'un Transferinde Sürpriz Bir Dönüm Noktası: Eyüpspor Devrede!
  12. 16:35 TCG Nusret Müze Gemisi İzmir'de ziyarete açıldı
  13. 16:34 Beşiktaş-Ankaragücü maçının ilk 11'leri belli oldu
  14. 16:34 Prostat Kanseri Araştırmasıyla Yeni Organ Keşfi: Tüp Tükürük Bezi!
  15. 16:32 Özel açıkladı: Erdoğan'la haftaya görüşmeyi planlıyoruz
  16. 16:31 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi: "Siyonist rejiminden geriye hiçbir şey kalmayabilir"
  17. 16:30 Dolandırıcılara Karşı Uyarı: Koç Holding'den Sahte Sosyal Medya Hesaplarına Dikkat Çağrısı
  18. 16:27 Özgür Özel: "Milletimize yeni ve demokratik bir anayasa kazandırana kadar gayretimiz sürecektir"
  19. 16:21 'Ölümlü Dünya 2' Netflix'e geliyor
  20. 16:07 Dolandırıcıların Yeni Yöntemi: Sahte Ev İlanlarıyla Kapora Avı!
Politika Haberleri