Rus uzman: Türk ordusunun Suriye’deki varlığı kalıcı değil

Rus uzman: Türk ordusunun Suriye’deki varlığı kalıcı değil

Rus uzman: Türk ordusunun Suriye’deki varlığ... Askeri anlamda bu tür hareketlerin birçok risk taşıdığını dile getiren Rusya’nın Yüksek Ekonomi Okulu Ulusal Araştırma Üniversitesi kıdemli öğretim görevlisi ve Ortadoğu uzmanı Grigoriy Lukyanov, “Afrin operasyonunun şimdi...

Askeri anlamda bu tür hareketlerin birçok risk taşıdığını dile getiren Rusya’nın Yüksek Ekonomi Okulu Ulusal Araştırma Üniversitesi kıdemli öğretim görevlisi ve Ortadoğu uzmanı Grigoriy Lukyanov, “Afrin operasyonunun şimdi başlaması bu risk faktörlerinden bazılarının çalışmamaya ya da daha az ölçüde çalışmaya başladığı anlamına geliyor. Muhtemelen söz konusu olan askeri değil politik faktörler. Çünkü askeri anlamda Suriyeli Kürtlerin Afrin’deki konumu değişmedi. Onlar halen çok güçlü ve ellerinde çok büyük silah kaynağı var. Bu silahlar sayesinde hem IŞİD yandaşlarının saldırganlığını hem de Suriye hükümet güçlerinin ve Kürtlere düşmanca yaklaşan muhalefet gruplarının eylemlerini durdurmaya başardı'' ifadelerini kullandı.

''KÜRTLER MOSKOVA'NIN ÇAĞRILARINI REDDETTİ’
Siyasi anlamda söz konusu olanın büyük ihtimalle Rusya’nın Suriyeli Kürtlere yönelik tutumundaki değişiklik olduğunu söyleyen uzman, bu konuda şu yorumda bulundu:

“Rusya defalarca Kürtleri Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarında daha yapıcı ve aktif rol almaya ve Türkiye’ye yönelik bazı tavizlerde bulunmaya çağırdı. Ancak Suriyeli Kürtler, ABD ile işbirliği formatını ve hacmini gözden geçirme dahil bu sayısız çağrıları geri çevirdi. Şimdi Suriyeli Kürtler Moskova’yı ihanetle suçlayarak bir anlamda kurnazlık yapıyor. Çünkü Suriyeli Kürtler ve Moskova arasında herhangi kapsamlı ittifak anlaşması hiçbir zaman yoktu. Diğer yandan Suriyeli Kürtler herhangi var olan anlaşmayı da uygulamadı ve özellikle ABD konusunda Moskova’nın ihtiyaçlarına cevap vermedi."

''AFRİN OPERASYONU ŞAM’IN İŞİNE YARIYOR’
Suriye hükümeti açısından da Suriyeli Kürtlerin ABD ile doğrudan işbirliğinin ülkenin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını bozma çabası olarak görüldüğünü kaydeden Lukyanov, “Bu bağlamda Afrin’deki Kürtlerin askeri ve politik imkanlarını kısıtlama yönündeki çabaların büyük kısmının Türk askeri tarafından üstlenilmesi genel olarak Şam yönetiminin işine geliyor'' dedi.

''TÜRKİYE, YPG’Yİ MAĞLUBİYETE UĞRATTIKTAN SONRA ÇEKİLECEK’
Zeytin Dalı operasyonunun sonuçları ne olursa olsun Türk ordusunun Suriye’den çekileceği tahmininde bulunan Lukyanov, boşalacak arazilerin Suriye hükümeti yanlıları dahil diğer güçler tarafından kontrol altına alınabileceğini belirterek, şunu ifade etti: “Çünkü Türk hükümetinin şu andaki temel amacı Suriyeli Kürtleri, özellikle de PKK bağlantılı örgütleri askeri ve en önemlisi de politik mağlubiyete uğratmak. Onlara karşı sembolik galibiyet kazanmak Türk yönetimine iç ve dış arenada konumunu önemli ölçüde güçlendirme fırsatını verecek''.

''İÇERİDE VE DIŞARIDA OLUMSUZ KARŞILANIR’
Diğer yandan Suriye topraklarını ele geçirmenin hem Suriye’nin içinde, ülke topraklarının dokunulmaz olduğu konusunda görüş birliği yapan neredeyse tüm siyasi güçler tarafından hem de diğer ülkeler tarafından son derece olumsuz karşılanacağını anlatan Lukyanov, “Suriye’nin sınırları ihlal edilemez'' diye kaydetti.

Ayrıca Türkiye’nin, varlığının uzun vadeli olmayacağı şartıyla böyle bir operasyon için açık çek aldığı görüşünü dile getiren Rus uzman, “Bu bağlamda, işi bittikten sonra bu bölgeden çekilerek Ankara uluslararası arenada, sınır bölgesindeki eylemlerinin temel amacının Suriye topraklarının işgali değil uluslararası terör ve PKK bağlantılı örgütlere karşı mücadele olduğu yönünde son yıllarda yaptığı açıklamalara bağlılığını sergilemiş olacak'' diye ekledi.

"Rus uzman: Türk ordusunun Suriye’deki varlığı kalıcı değil" haberi, 23 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 23 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Rus uzman: Türk ordusunun Suriye’deki varlığı kalıcı değil haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Rus uzman: Türk ordusunun Suriye’deki varlığı kalıcı değil 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Gündem Haberleri