Rusya, Ankara'ya değil Türk halkına başsağlığı diledi

Rusya, Ankara'ya değil Türk halkına başsağlığı diledi

Rusya, Ankara'ya değil Türk halkına başsağlı... Bir Rus savaş uçağının Türk jetlerince düşürüldüğü geçen 24 Kasım'dan beri sadece karşılıklı sert açıklama, uyarı ve suçlamalara sahne olan Moskova-Ankara hattında, bugün ilk kez farklı bir ton görüldü: Ankara'daki...

Bir Rus savaş uçağının Türk jetlerince düşürüldüğü geçen 24 Kasım'dan beri sadece karşılıklı sert açıklama, uyarı ve suçlamalara sahne olan Moskova-Ankara hattında, bugün ilk kez farklı bir ton görüldü: Ankara'daki saldırının ardından Rusya'dan taziye dilekleri ve kınama mesajı geldi.

İlk açıklama Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapıldı. Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan mesajda doğrudan "Türk halkına" seslenildi; "Türk halkına derin başsağlığı diliyoruz" denildi.

Açıklamanın devamında, "Ölenlerin ailelerinin ve yakınlarının acılarını içtenlikle paylaşıyoruz. Bu canavarca eylemde yaralananlara acil şifalar dileriz. Bu barbarca suç hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Saldırıyı organize edenler ve gerçekleştirenler hak ettikleri cezayı bulmalıdır" denildi.

Son bölümde ise terör ile mücadele için işbirliği mesajı verilerek, "Yaşanan olay uluslararası terörizme karşı tüm devletlerin birlikte mücadele etmesinin gerekliliği konusunda bizi uyarıyor" ifadesi kullanıldı.

PUTİN'İN SÖZCÜSÜ DE KINADI

Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasından hemen sonra, bu kez Rusya Devlet Başkanı Başkanı Vladimir Putin'in basın sözcüsü Dmitri Peskov'dan bir açıklama geldi.

Peskov açıklamasında "Kremlin, Ankara yaşanan terör eylemini en kararlı biçimde kınıyor" dedi.

Rus sözcü, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar dileklerini iletti.

Uçak krizinden önce, Ekim ayı başında Ankara Garı’ndan meydana gelen terör eylemi sonrasında Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a telgraf çekerek taziyelerini iletmişti.

Ancak Sultanahmet patlamasında olduğu gibi dün de Moskova, Ankara'ya taziye telgrafı yollamadı.

Bundan birkaç saat sonra yine dışişlerinde düzenlenen basın toplantısında ise taziye mesajı yenilenmekle birlikte, herhangi bir ülkenin Suriye'de gerçekleştireceği bir kara harekatının 'hukuksuzluk' olacağı mesajı özellikle vurgulandı.

Medya tartışıyor

BBC Türkçe'de yer alan Suat Taşpınar imzalı habere göre, patlamanın duyulmasından itibaren habere geniş yer veren Rusya medyasında, özellikle Türk tarafından yapılan açıklamalar ve eylem sonrası Suriye'de yaşanabilecek olası gelişmeler tartışılıyor.

Öne çıkan yorum, Ankara'nın saldırının sorumlusu olarak PKK ile Kuzey Suriye'deki Demokratik Birlik Partisi'ni (PYD) göstermesinden sonra, Türkiye'nin bölgeye askeri müdahale ihtimalinin arttığı yönünde.

Kommersant FM'de görüş bildiren bazı analistler, failin saldırıdan çok kısa bir süre sonra açıklanmasını inandırıcı bulmadıklarını ve Türkiye'nin PYD'ye operasyon için gerekçe yarattığını savundu.

Bazı analistler ise zaten "olağan şüpheliler" olarak IŞİD ve PYD'nin söz konusu olduğunu, böyle bir eylem olmasa da Ankara'nın müdahale olasılığının yüksek olduğunu vurguladılar.

Rus analistlerden Gumer İsayev, bu saldırıdan sonra Türkiye'nin Suriye topraklarında doğrudan olmasa da, "vekaleten savaş" için harekete geçebileceğini savundu.

İsayev'e göre Türkiye hem iç kamuoyunda, hem de dünyada çekebileceği tepkileri hesaplayarak, "Türk yanlısı unsurları Suriye içinde harekete geçirmek suretiyle" bir operasyon başlatabilir.

Devlet TV kanallarından Vesti, haberi verirken "Erdoğan'ın ofisine uzak olmayan, önde gelen devlet kurumlarının olduğu bir bölgede nasıl bir böyle bir eylem yapılabildiğini anlamak zor" yorumunu yaptı.

Milliyetçilerin karşılıklı suçlamaları

Diğer yandan Türkiye ile Rusya'nın karşı karşıya geldiği kriz anlarında olduğu gibi, bu saldırı sonrası başlayan tartışmalara da Ukrayna milliyetçilerinin karışması dikkat çekiyor.

Ekho Moskva radyosu, Komsomolskaya Pravda ve Moskovski Komsomolets'in internet sitelerindeki haberlerin altına yazılan yorumlarda bir yandan Erdoğan'a yönelik eleştiriler, diğer yandan Putin'i destekleyen ya da eleştirenlerin yorumları ve en az onlar kadar Ukrayna ve Rusya'dan aşırı milliyetçilerin karşılıklı suçlamaları geniş yer kapladı.

"Rusya, Ankara'ya değil Türk halkına başsağlığı diledi" haberi, 19 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Rusya, Ankara'ya değil Türk halkına başsağlığı diledi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Rusya, Ankara'ya değil Türk halkına başsağlığı diledi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
  2. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
  3. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
  4. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
  5. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
  6. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  7. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  8. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  9. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  10. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  11. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  12. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  13. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  14. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
  15. 00:06 Cep telefonlarında geliştirilen erken uyarı sistemlerine tepki: 'Depremden daha fazla zarar verir'
  16. 00:04 Tarım sektöründe büyük bir iflas! Herkes iş arayışına girdi
  17. 00:04 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde muhteşem bir gece yaşandı
  18. 00:04 Türkiye'de 16 mağazası bulunan sevilen kozmetik markası iflasın eşiğinde!
  19. 00:03 İsrail, İran'a nasıl karşılık verecek? İsrail basını açıkladı
  20. 00:01 AB, İran'a yönelik yaptırımları genişleteceğini açıkladı
Dünya Haberleri