Rusya: Suriye'de federal bir model olabilir

Rusya: Suriye'de federal bir model olabilir

Rusya: Suriye'de federal bir model olabilir Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sergey Ryabkov, "İşleyecek olması halinde Suriye'de federal bir devlet modeli mümkün" dedi. Rus Sözcü Türkiye'ye de suçlamalar yöneltti, "Türkiye ateşkes için bir mayın olabilir" ifadesini...

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sergey Ryabkov, "İşleyecek olması halinde Suriye'de federal bir devlet modeli mümkün" dedi. Rus Sözcü Türkiye'ye de suçlamalar yöneltti, "Türkiye ateşkes için bir mayın olabilir" ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, dün Moskova'da düzenlediği basın toplantısında konuştu ve Suriye'de işleyecek olması halinde bir federal devlet modelinin mümkün olabileceğini söyledi.

Ryabkov, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriye yönetimi ile muhalifler arasında 7 Mart'ta görüşmelerin başlamasını umduğu açıklamasına da değindi ve Suriye'de federal bir modelin olabileceğini söyledi. Ryabkov, "İşleyecek olması halinde Suriye'de federal bir devlet modeli mümkün olabilir" dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "Süreç henüz başlamadı fakat müzakerelerde böyle bir karar verilirse kimse itiraz etmez. Görüşmelerde Suriye'nin gelecekteki devlet düzenine ilişkin görüşmeler, tartışmalar sonucunda federal modelin birleşik, seküler, bağımsız ve egemen bir Suriye ulusunun korunmasına hizmet edeceği kanaatine varılırsa, buna kim karşı çıkacak?" diye konuştu.

Suriye halkının bir karar vermesi halinde kendilerinin doğal olarak bunu kabul edeceklerini açıklayan Ryabkov, "Bu Suriyelilerin vereceği bir karardır. İsterlerse üniter bir devlet olur, isterlerse federasyon kurulur. Moskova'nın Suriye için bin kilometre uzaktan birilerinin dikte ettirmesiyle hazırlanmış bir model önerisi olmayacak" diye konuştu.

Ryabkov, Suriye'de Kosova senaryosu uygulanmasına ise izin vermeyeceklerini söyledi.

Ryabkov'un gündeminde Suriye'deki ateşkes de vardı, Rus Sözcü Türkiye'ye ağır suçlamalarda bulundu. Sergey Ryabkov, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik eylemlerinin, Suriye konusunda Rusya ve ABD arasındaki anlaşmaların uygulanmasında "bir mayın olabileceğini" ve ateşkesi "sabote edebileceğini" iddia etti.

Sergey Ryabkov, "Maalesef Türk meslektaşlarımız sınır ötesi saldırılarından, bir güvenli bölge oluşturma düşüncesinden vazgeçmediler. Suriye'deki durum, Ankara'nın nasıl davranabileceği açısından çok tehlikeli ve aşırı zor. Eğer ateşkesi güçlendirme süreci böyle devam ederse, Ankara'nın eylemleri Suriye ateşkesinin hayata geçirilmesi önünde bir 'mayın' olabilir." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Suriye sınırındaki askeri hazırlıklara ve hareketliliğin üzerinde durduğunu ve bundan dolayı endişelendiğini söyleyen Ryabkov, "Eğer bu eylemleri gerçekleştiren ülkelerin hükümetleri bazı amaçları için güç kullanmaya niyet ederse, geliştirmek için çok çalışılan herşey için bu ölümcül bir darbe olabilir." dedi.

Rusya ve Şam'ın Suriye'de ateşkesi ihlal ettiğine dair haberleri reddeden Ryabkov, ABD öncülüğündeki koalisyonun da Suriye'de "kendilerini dinleyen" grupların kontrolüne odaklanması gerektiğini belirtti.

Rusya'nın ABD ile "her an her şekilde" görüşmeye hazır olduğunu dile getiren Bakan Yardımcısı, "Moskova, her an her şekilde (ABD) ile işbirliğini yeniden başlatmaya hazır olacaktır, başkanlık komisyonu dahil." dedi.

Ancak Rus yetkili, ABD'nin dile getirdiği Suriye'de bir B Planı'na karşı olduklarını belirterek, "Suriye için B Planı'nın gündeme getirilmesini reddediyoruz. Bu tür yanlış bilgilendirmeye dahil olanlar görüşmeleri sabote etme amacı güdüyorlar." diye konuştu.

"Rusya: Suriye'de federal bir model olabilir" haberi, 01 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Rusya: Suriye'de federal bir model olabilir haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Rusya: Suriye'de federal bir model olabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  2. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  3. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  4. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  5. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  6. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  7. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  8. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  9. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  10. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  11. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  12. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  13. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  14. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  15. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  16. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  17. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  18. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  19. 16:08 Çin ABD'ye zeytin dalı uzattı: "Rakip değil ortağız"
  20. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
Dünya Haberleri